icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat bewaar je in de koelkast?

Sommige mensen zijn geneigd om zoveel mogelijk producten in de koelkast te bewaren. Maar van sommige producten gaat de kwaliteit dan juist sneller achteruit. Over het algemeen geldt: producten die in de supermarkt gekoeld worden, bewaar je thuis ook in de koelkast.
Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden

Artikel_watbewaarjeindekoelkast

'Koel' of 'gekoeld' bewaren?

Check bij verpakte producten het bewaaradvies op de verpakking. Let op: 'koel bewaren' is iets anders dan 'gekoeld bewaren'. 'Gekoeld bewaren' betekent in de koelkast, 'koel bewaren' betekent op een plaats waar de temperatuur constant is, en het niet warmer wordt dan pakweg 16 °C. Een keuken- of voorraadkast die niet in de volle zon of dichtbij een warmtebron staat, is een prima plek.

Eieren

Eieren staan in de supermarkt buiten de koeling, maar thuis kun je ze beter wel in de koelkast bewaren. Ben je bang voor vieze koelkastluchtjes die door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen? Dan kun je ze met doos en al in de koelkast bewaren.

Groente en fruit

Veruit de meeste groente en fruit kun je in de koelkast bewaren, maar voor veel producten is dat niet echt nodig. Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen gedijen wel het best in de groentelade van de koelkast. Laat een zakje openstaan.

Fruit uit warme landen, zoals ananas, kiwi, mango en citrusfruit kun je in de regel prima buiten de koelkast bewaren. Bananen worden van buiten bruin als je ze in de koelkast bewaart. Stevige groenten zoals broccoli, komkommer, courgette en hele kool hoef je in principe niet in de koelkast te bewaren, mits je ze niet langer dan enkele dagen laat liggen. Bewaar verse groenten en fruit buiten de koelkast liefst wel op een koele, donkere plaats.

Sauzen

Veel mensen bewaren geopende flessen en potjes met sauzen en smaakmakers, zoals ketchup, sojasaus en sambal, in de koelkast. Dat is niet nodig. Buiten het feit dat deze producten meestal boordevol natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen zitten, kan de kou van de koelkast ook de smaak of structuur van sommige producten veranderen. Bewaar ze liever op een koele, donkere plaats.

Test koelkasten