! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat bewaar je in de koelkast?

Sommige mensen bewaren zoveel mogelijk producten in de koelkast. Maar van sommige producten gaat de kwaliteit dan juist sneller achteruit. Over het algemeen geldt: wat in de supermarkt wordt gekoeld, bewaar je thuis ook in de koelkast.
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 6 november 2020

Artikel_watbewaarjeindekoelkast

'Koel' of 'gekoeld' bewaren?

Controleer bij verpakte producten het bewaaradvies op de verpakking. Let op: er is een verschil tussen 'koel bewaren' en 'gekoeld bewaren'. Producten die je 'gekoeld' moet bewaren berg je op in de koelkast. Producten met het advies 'koel bewaren' bewaar je tussen de 12 en 15°C. 

Groente en fruit

De meeste groenten kun je in de koelkast bewaren, net als het meeste fruit. Maar voor veel producten is dat niet echt nodig. Of zelfs af te raden. Stevige groenten zoals aubergine, komkommer en courgette hoef je niet in de koelkast te bewaren, als je ze niet langer dan een paar dagen laat liggen.

Bewaar je groenten en fruit buiten de koelkast, dan wel het liefst op een koele, donkere plaats. Heb je geen kelder, gangkast of een donker, koel keukenkastje? Controleer dan op het overzicht of je iets beter wel of niet in de koelkast bewaart.

Voeding-bewaren_2400px

Zacht fruit

Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat een zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.

Gebruik de groentelade

Bewaar groente en fruit in de groentelade van de koelkast. Daar is het vaak minder koud en vochtig dan in de rest van het koeldeel. Hierdoor voorkom je zoveel mogelijk dat groente en fruit uitdroogt in de koelkast of kwaliteit verliest door koudebederf.

Eieren

Eieren staan in de supermarkt buiten de koeling, maar thuis kun je ze beter in de koelkast bewaren. Ben je bang voor vieze koelkastluchtjes die door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen? Bewaar ze dan mét doos in de koelkast.

Sauzen

Veel mensen bewaren geopende flessen en potjes met sauzen en smaakmakers, zoals ketchup, sojasaus en sambal, in de koelkast. Heb je een koele, donkere ruimte, dan is dat niet echt nodig. Deze producten zitten meestal boordevol natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen. En de kou van de koelkast kan ook de smaak of structuur van sommige producten veranderen.