icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat bewaar je in de koelkast?

Sommige mensen bewaren zoveel mogelijk producten in de koelkast. Maar van sommige producten gaat de kwaliteit dan juist sneller achteruit. Over het algemeen geldt: wat in de supermarkt wordt gekoeld, bewaar je thuis ook in de koelkast.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert koelkastenBijgewerkt op:13 september 2023

Artikel_watbewaarjeindekoelkast

Koel of gekoeld bewaren?

Controleer bij verpakte producten het bewaaradvies op de verpakking. Let op: er is een verschil tussen 'koel bewaren' en 'gekoeld bewaren'. Producten die je 'gekoeld' moet bewaren berg je op in de koelkast. Producten met het advies 'koel bewaren' bewaar je tussen de 12 en 15°C. 

Welke groenten en fruit in de koelkast?

De meeste groenten kun je in de koelkast bewaren. Moet fruit in de koelkast? Dat ligt eraan.

Groenten in koelkast?

Voor veel groenten is het niet nodig om ze in de koelkast te bewaren. Stevige groenten zoals aubergine, komkommer en courgette hoef je niet in de koelkast te bewaren, als je ze niet langer dan een paar dagen laat liggen.

Zacht fruit bewaren

Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat het zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin. Kiwi's, peren en appels kun je in en buiten de koelkast bewaren.

Koel en donker bewaren

Bewaar je groenten en fruit buiten de koelkast? Doe dit dan wel het liefst op een koele, donkere plaats. Heb je geen kelder, gangkast of een koel keukenkastje? Controleer dan op het overzicht of je iets beter wel of niet in de koelkast bewaart.

Voeding-bewaren_2400px

Gebruik de groentelade

Bewaar groente en fruit in de groentelade van de koelkast. Daar is het vaak minder koud en vochtig dan in de rest van het koeldeel. Hierdoor voorkom je zoveel mogelijk dat groente en fruit uitdroogt in de koelkast of kwaliteit verliest door koudebederf.

Eieren

Eieren staan in de supermarkt buiten de koeling, maar thuis kun je ze beter in de koelkast bewaren. Ben je bang voor vieze koelkastluchtjes die door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen? Bewaar ze dan mét doos in de koelkast.

Sauzen

Veel mensen bewaren geopende flessen en potjes met sauzen en smaakmakers, zoals ketchup, sojasaus en sambal, in de koelkast. Heb je een koele, donkere ruimte, dan is dat niet echt nodig. Deze producten zitten meestal vol natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen. En de kou van de koelkast kan ook de smaak of structuur van sommige producten veranderen.