icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koelkast schoonmaken

Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon. Wij vertellen hoe je dit het beste kunt doen.
Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 8 november 2022

Artikel_koelkastschoonmaken

Afvoergaatje koelkast schoonmaken

Ligt er water onderin de koelkast? Dit komt vaak door een verstopt afvoergaatje achterin de koelkast. De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Hou de afvoer daarom goed schoon.

  1. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt.
  2. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.

Koelkast goed schoonmaken

Schakel het apparaat uit en haal alle producten uit de koelkast. Bewaar ze in de winter buiten. En in de zomer in koeltassen en -boxen met koelelementen.

Gebruik voor het schoonmaken van de koelkast een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter water.

  1. Haal alle plateaus, laden, bakjes en rekjes die je kunt verwijderen uit de koelkast. En maak ze heel goed schoon.
  2. Neem de binnenkant van de koelkast af. Vergeet niet om ook de deur, rekken, laden en het deurrubber te poetsen.
  3. Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek. 

Achterkant koelkast schoonmaken

Bij een vrijstaande koelkast is het goed om 1 keer per jaar het rooster aan de achterkant schoon te maken. Met een verstoft rooster voert het apparaat de warmte niet goed af en neemt het energieverbruik toe. Bovendien ontstaat hierdoor brandgevaar.

Vriezer ontdooien

Hou een vriezer zoveel mogelijk rijp- en ijsvrij. Anders verbruikt deze meer stroom. Verwijder een dunne rijplaag met een kunststof ijskrabber. Een dikke rijplaag en ijsafzetting kun je alleen verwijderen door de vriezer te ontdooien.

  1. Haal de vriezer helemaal leeg.
  2. Versnel het ontdooien met bakken heet water in de vriezer. Gebruik geen elektrische verwarmingsapparaten zoals een föhn of verfbrander.
  3. Maak de ontdooide vriezer op dezelfde manier schoon als de koelkast. Leg spullen pas weer in de vriezer als deze op de juiste temperatuur is.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.