icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koelkast schoonmaken: zo doe je dat

Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon. Wij vertellen hoe je dit het beste kunt doen.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert koelkastenBijgewerkt op:13 september 2023

Artikel_koelkastschoonmaken

Koelkast stinkt

Heeft jouw koelkast een nare geur of ruikt hij gewoon niet fris? Geurtjes kun je uit de koelkast verwijderen door hem op tijd grondig schoon te maken. 

Koelkast goed schoonmaken

Schakel het apparaat uit en haal alle producten uit de koelkast. Bewaar ze in de winter buiten. En in de zomer in koeltassen en koelboxen met koelelementen.

Gebruik voor het schoonmaken van de koelkast een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter water.

  1. Haal alle plateaus, laden, bakjes en rekjes die je kunt verwijderen uit de koelkast. En maak ze heel goed schoon.
  2. Neem de binnenkant van de koelkast af. Vergeet niet om ook de deur, rekken, laden en het deurrubber te poetsen.
  3. Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.

Afvoergaatje koelkast schoonmaken

Ligt er water onderin de koelkast? Dit komt vaak door een verstopt afvoergaatje achterin de koelkast. De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Houd de afvoer daarom goed schoon.

  1. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt.
  2. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.

Energieverbruik koelkast verminderen

Achterkant schoonmaken

Bij een vrijstaande koelkast is het goed om 1 keer per jaar het rooster aan de achterkant schoon te maken. Met een verstoft rooster voert het apparaat de warmte niet goed af en neemt het energieverbruik toe. Bovendien ontstaat hierdoor brandgevaar.

Vriezer ontdooien

Houd een vriezer zoveel mogelijk rijp- en ijsvrij. Anders verbruikt deze meer stroom. Verwijder een dunne rijplaag met een kunststof ijskrabber. Een dikke rijplaag en ijsafzetting kun je alleen verwijderen door de vriezer te ontdooien.

  1. Haal de vriezer helemaal leeg.
  2. Versnel het ontdooien met bakken heet water in de vriezer. Gebruik geen elektrische verwarmingsapparaten zoals een föhn of verfbrander.
  3. Maak de ontdooide vriezer op dezelfde manier schoon als de koelkast. Leg spullen pas weer in de vriezer als deze op de juiste temperatuur is.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.