icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energiezuinige koelkast

De koelkast en vriezer zijn goed voor een flink deel van het totale elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden. Er valt dus nogal wat te besparen door een zuinige koel-vriescombinatie te kiezen. 
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Energie Bijgewerkt op: 6 november 2020

koelkast-label

Verbruik

De zuinigste vrijstaande koel-vriescombinaties verbruiken jaarlijks 3 keer minder stroom per liter dan de meest verbruikende koel-vriescombinaties. Jaarlijks scheelt dat voor een koel-vriescombinatie van een gemiddelde grootte ruim 350 kWh. Dat is een besparing van zo'n €70 aan stroomkosten.

Energielabel

Per 1 maart 2021 is het energielabel voor koelkasten veranderd. In plaats van een verwarrende schaal met A+, ++ en +++, zijn alle koelkasten nu ingeschaald van A t/m G. Het label A is hierbij het zuinigst. 

Lees meer over het energielabel van koelkasten.

Koelkast vervangen?

Koelkasten zijn veel zuiniger geworden. De zuinigste koel-vriescombinaties van 10 jaar geleden verbruiken veel meer stroom dan moderne modellen. Een koelkast die toen zuinig was en meer dan 330 kWh per jaar aan stroom verbruikt, verbruikt bijna €40 meer per jaar vergeleken met de zuinigste koelkast die wij testten. Van dat geld kun je een nieuwe zuinige koelkast makkelijk een heel jaar van stroom voorzien.

Beste Koop

Energie besparen is aantrekkelijk voor het milieu en je portemonnee. Met een zuinige koel-vriescombinatie valt behoorlijk wat te winnen. Daarom houden we bij het bepalen van de Beste Koop ook rekening met het stroomverbruik van koelvrieskasten.

Nog steeds is de Beste Koop een goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Maar bij de 'redelijke prijs' kijken we niet alleen naar de kosten bij aankoop, maar ook naar het stroomverbruik. Zo wordt het nog makkelijker om de laagste prijs voor een goede kwaliteit te betalen.

Wil je koelkasten vergelijken op energieverbruik en op nog meer punten die jij belangrijk vindt?

Vergelijk onze geteste koelkasten.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.