icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energiezuinige koelkast kiezen

De koelkast en vriezer zijn goed voor een flink deel van het totale elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden. Er valt dus nogal wat te besparen door een zuinige koelvriescombinatie te kiezen. 
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert koelkastenBijgewerkt op:13 september 2023

nieuws update koelkasten best getest

Verbruik

De zuinigste vrijstaande koelvriescombinaties verbruiken jaarlijks 3 keer minder stroom per liter inhoud, dan de meest verbruikende koelvriescombinaties. Jaarlijks scheelt dat voor een koelvriescombinatie van een gemiddelde grootte ruim 350 kWh. En dat kan een flinke besparing aan stroomkosten opleveren.

Energielabel

Sinds maart 2021 is het energielabel voor koelkasten veranderd. In plaats van een verwarrende schaal met A+, ++ en +++, zijn alle koelkasten nu ingeschaald van A t/m G. Het label A is hierbij het zuinigst. 

Lees meer over het energielabel van koelkasten.

Koelkast vervangen?

Koelkasten zijn veel zuiniger geworden. De zuinigste koelvriescombinaties van 10 jaar geleden verbruiken veel meer stroom dan moderne modellen. Een koelkast die toen zuinig was, verbruikte zo'n 330 kWh per jaar aan stroom. Bij een zeer zuinige moderne koelvriescombinatie ligt dat verbruik een stuk lager met zo'n 250 kWh per jaar. Dat scheelt behoorlijk wat geld per jaar. Na zo'n 10 jaar kun je een flink deel van de aanschafprijs dan ook terugverdienen.

Beste Koop

Energie besparen is aantrekkelijk voor het milieu en je portemonnee. Met een zuinige koel-vriescombinatie valt behoorlijk wat te winnen. Daarom houden we bij het bepalen van de Beste Koop ook rekening met het stroomverbruik van koelvrieskasten.

Nog steeds is de Beste Koop een goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Maar bij de 'redelijke prijs' kijken we niet alleen naar de aanschafkosten, maar ook naar de kosten van het stroomverbruik over 10 jaar. Zo wordt het nog makkelijker om de laagste prijs voor een goede kwaliteit te betalen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.