icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energiezuinige koelkast

De koelkast en vriezer zijn goed voor een flink deel van het totale elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden. Er valt dus nogal wat te besparen door een zuinige koel-vriescombinatie te kiezen. 
Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 8 november 2022

nieuws update koelkasten best getest

Verbruik

De zuinigste vrijstaande koel-vriescombinaties verbruiken jaarlijks 3 keer minder stroom per liter dan de meest verbruikende koel-vriescombinaties. Jaarlijks scheelt dat voor een koel-vriescombinatie van een gemiddelde grootte ruim 350 kWh. En dat kan een flinke besparing aan stroomkosten opleveren.

Energielabel

Per 1 maart 2021 is het energielabel voor koelkasten veranderd. In plaats van een verwarrende schaal met A+, ++ en +++, zijn alle koelkasten nu ingeschaald van A t/m G. Het label A is hierbij het zuinigst. 

Lees meer over het energielabel van koelkasten.

Koelkast vervangen?

Koelkasten zijn veel zuiniger geworden. De zuinigste koel-vriescombinaties van 10 jaar geleden verbruiken veel meer stroom dan moderne modellen. Een koelkast die toen zuinig was, verbruikte zo'n 330 kWh per jaar aan stroom. Bij een zeer zuinige moderne koel-vriescombinatie ligt dat verbruik een stuk lager met zo'n 250 kWh per jaar. Dat scheelt behoorlijk wat geld per jaar. Na zo'n 10 jaar kun je een flink deel van de aanschafprijs dan ook terugverdienen.

Beste Koop

Energie besparen is aantrekkelijk voor het milieu en je portemonnee. Met een zuinige koel-vriescombinatie valt behoorlijk wat te winnen. Daarom houden we bij het bepalen van de Beste Koop ook rekening met het stroomverbruik van koelvrieskasten.

Nog steeds is de Beste Koop een goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Maar bij de 'redelijke prijs' kijken we niet alleen naar de kosten bij aankoop, maar ook naar het stroomverbruik. Zo wordt het nog makkelijker om de laagste prijs voor een goede kwaliteit te betalen.

Wil je koelkasten vergelijken op energieverbruik en op nog meer punten die jij belangrijk vindt?

Vergelijk onze geteste koelkasten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.