! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Extra functies in een koelkast

Van slimme koelkasten tot 0°C-zones: de ontwikkeling van koelkasten staat niet stil. Fabrikanten introduceren allerlei nieuwe snufjes. Maar welke functies zijn nuttig en welke kun je beter laten voor wat ze zijn?
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 6 november 2020

Slimme koelkasten

Slimme koelkasten zijn steeds gebruikelijker. Siemens heeft de Home Connect-koelkasten, met camera's aan de binnenkant. Die sturen een foto van de inhoud van de koelkast naar je smartphone of tablet, zodat je in de winkel kunt checken wat je nog in de koelkast hebt staan. Ook kun je via de Home Connect-app de snelvriesfunctie op afstand aan of uit zetten. 

Samsung Family Hub

De Samsung Family Hub gaat nog veel verder. Deze Samsung-modellen hebben een soort tablet ingebouwd in de deur die is verbonden met internet. Bekijk het filmpje dat we maakten van de Samsung Family Hub. En bekijk hier de testresultaten van de Samsung Family Hub.   

Nadelen van slimme koelkasten

Het idee van een foto van het interieur van de koelkast is aardig, maar voor de rest bieden de Home Connect- en Family Hub-koelkasten geen functies waar we al jaren lang om zitten te springen. Bovendien hebben de fabrikanten vaak niet goed genoeg nagedacht over hoe lang software-updates gegarandeerd worden, en hoe privégegevens beschermd worden.

En, het allergrootste nadeel: aan deze smart koelkasten hangt (nog) een fors prijskaartje.

No frost

No frost is een techniek die het vocht uit de lucht in de vriezer en de koelkast haalt. Daardoor ontstaat in een vriezer met no frost geen rijp en ijsafzetting. Je hoeft hem dus niet meer te ontdooien. Sommige koelvriezers hebben ook no frost in de koelkast, maar dat is overbodig. De drogere lucht zorgt dat onafgedekte en onverpakte producten sneller uitdrogen. No frost in de vriezer heeft ook een paar nadelen: het kost vriezerruimte, leidt tot een iets hoger energieverbruik en de koelvriezer maakt iets meer geluid.

Bekijk alle geteste koelkasten met no frost

Bekijk ook het kooptipfilmpje.

Invertermotor of invertercompressor

De compressor is hart van de koelvrieskast: de kwaliteit van de koelkast staat of valt met de kwaliteit van de compressor. Een conventionele compressor laat een koelkast in koelcycli koelen. Als de temperatuur te ver oploopt, slaat de compressor aan en daalt de temperatuur in de koelkast. Als de temperatuur voldoende is gedaald, slaat de compressor weer af. 

Een invertermotor of -compressor koelt niet in de eerder beschreven cycli. Deze staat constant aan. Hij koelt iets harder als het warmer wordt en minder hard als het koud genoeg is. Omdat de motor niet aan en uit gaat, is het stroomverbruik van een invertermotor lager dan bij een conventionele motor en slijt hij minder snel. Ook is het geluid constant. Sommige mensen moeten wennen aan het geluid van een invertermotor. Want dit hoor je altijd een klein beetje.

Bij de koelkasten van Samsung is een invertercompressor inmiddels standaard. Bekijk alle koelkasten van Samsung.

Luchtcirculatie in de koelkast

In een gewone koelkast verschilt de temperatuur van plaats tot plaats. Je moet bij zo'n koelkast goed nadenken over de plek van bepaalde producten. Steeds meer koelkasten laten de lucht circuleren met een ventilator. Daardoor is de temperatuur in de koelkast overal gelijk. Deze technieken hebben per merk een andere naam, zoals PowerCooling, MultiAirFlow en AirFlowCooling.

Lees meer over de temperatuur instellen in de koelkast.

Flexibele ruimte

Koelkastfabrikanten introduceren ook steeds vaker flexibiliteit in de koelvriesruimte. Zo heeft Beko op sommige modellen een Multi-Zone. Dit vak kun je met 1 knop als koelruimte gebruiken, maar ook als vriesruimte. Liebherr's VarioSpace klinkt spectaculairder dan het is. Het betekent dat je de laden en plateaus in de vriezer gemakkelijk kunt verplaatsen. Zo pas je eenvoudig de indeling aan.

Samsung noemt zijn variant SmartSpace. Dit bestaat onder andere uit een plateau dat je als lade kunt uitschuiven en een deurvak dat je kunt verwijderen.

Bekijk het filmpje over koelkastinnovaties dat we maakten op de IFA.

Antibacterieel

Veel merken adverteren met een antibacteriële laag op de wanden van de koelkast. Deze speciale coating zou beschermen tegen bacteriën en schimmelvorming. Daarnaast is er een deurstrip van een microban-coating die bacteriën van buitenaf weert. Feitelijk is dit allemaal niet nodig. Als je een koelkast regelmatig schoonmaakt hoef je niet bang te zijn voor bacteriën.

Nieuwste artikelen