! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Koelkast kopen: waar let je op?

Ben jij op zoek naar een nieuwe koelkast? Dan moet je een aantal keuzes maken. Kies je voor een vrijstaand model of inbouw koelkast? Een koelkast met of zonder vriezer. En wat voor soort koelkast kies je dan? Een koel-vriescombinatie, een koelkast tafelmodel of Amerikaanse koelkast. Wij geven je graag advies.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
Vrijstaand of inbouw?

Veel merken verkopen vrijstaande- en inbouwkoelkasten. Een inbouwkoelkast koop je vaak in combinatie met een keuken. De koelkast wordt dan weggestopt achter een meubelpaneel. Zo vormt de koelkast 1 geheel met de keuken.

Bij de bouw van de keuken zijn het keukenmeubel en de inbouwkoelkast op elkaar afgestemd. Daardoor is het bij het vervangen vaak lastig om een inbouwkoelkast te vinden die goed past. Je hebt minder keuze dan bij het vervangen van een vrijstaande koelkast.

Een inbouwkoelkast heeft meestal minder ruimte van binnen dan een vrijstaand model en vaak zijn ze wat duurder. Maar je kunt over de prijs van een inbouwkoelkast vaak makkelijker onderhandelen, zeker als je hem tegelijk met andere keukenapparatuur koopt.

Ook interessant:
Plannen om je keuken te verbouwen? Bekijk onze tips hoe je kunt onderhandelen met een keukenverkoper.

Koopadvies_channel1

2
Welke soort koelkast kies je?

 • Koel-vries Combinatie - Columns

  Koel-vriescombinatie

  Bij een koel-vriescombinatie zit het koeldeel boven en het vriesdeel onder. De vriezer heeft 4 sterren. Dit betekent dat je er verse producten mee kunt invriezen.

 • AmerikaanseKoelkast - Columns

  Amerikaanse koelkast

  Dit zijn koelkasten waarbij het koel- en vriesdeel naast elkaar zitten. Deze koelkasten zijn meestal niet erg zuinig maar bieden wel veel ruimte. Ze zijn duur en vaak voorzien van allerlei nieuwe snufjes.

 • DubbeledeurenKoelkast - Columns

  Dubbeldeurs-koelkast

  Bij een dubbeldeurs-koelkast zit het koeldeel onder en de vriezer boven. De vriezer heeft over het algemeen 4 sterren. Dit betekent dat je er verse producten mee kunt invriezen.

 • 3en4deurenKoelkast - Columns

  3- en 4-deurskoelkast

  Deze koelkasten hebben een koeldeel met 2 openslaande deuren. Het vriesdeel zit onder en heeft aparte deuren. Dit kunnen openslaande deuren of 2 grote laden zijn.

 • TafelmodelKoelkast - Columns

  Tafelmodel

  Een tafelmodelkoelkast is minder dan 100 cm hoog. Vaak zijn ze sober uitgerust. Ze zijn er met en zonder vriesvak. Dan is er nog het barmodel-koelkast die je ziet in hotelkamers. Deze zie je zelden in witgoedwinkels.

  Lees meer over de verschillende soorten koelkasten.

3
Koelkast met vriezer, vriesvak of losse diepvries

Je kunt een koelkast kopen met vriezer of je kiest een aparte vriezer. Losse vriezers zijn er in de vorm van een kast. Dus met laden en/of rekken met een deur. Of als kist met een klep.

No frost

No frost is een techniek die het vocht uit de lucht haalt, waardoor in de vriezer geen rijp en ijsaanslag ontstaat. Een vriezer met no frost hoef je daardoor niet meer te ontdooien. No frost in de koelkast is niet aan te raden, omdat onverpakte producten dan sneller uitdrogen.

Losse vrieskast

Vrieskasten hebben meestal minder inhoud dan vrieskisten, waardoor ze minder stroom verbruiken. Maar bij gelijke inhoud is een vrieskist zuiniger. De voordelen van een vrieskast zijn:

 • Wat makkelijker te plaatsen doordat er iets bovenop kan.
 • Meestal is de inhoud makkelijker te bereiken, zeker bij een model met laden.

Losse vrieskist

Heb je veel ruimte en grote hoeveelheden vriesproducten? Kies dan voor een vrieskist. De voordelen van een vrieskist ten opzichte van een vrieskast zijn:

 • veel vriesruimte;
 • zuiniger per liter inhoud.

4
Kies voor een energiezuinige koelkast

Energielabel

Vanaf maart 2021 geldt een nieuw energielabel. A is de zuinigste energieklasse, G het minst zuinig.

De klassen A+ t/m A+++ koelkasten (van het oude energielabel) zijn opnieuw ingedeeld in de klassen G tot A. 

Lees meer over het energielabel.

Zuinige koelkast

Met een energiezuinige koelkast bespaar je jaarlijks heel wat energie. Bosch, Siemens en Liebherr hebben veel energiezuinige koelkasten. Bedenk vooraf waar je de koelkast plaatst. Een koelkast in een onverwarmde omgeving verbruikt meer energie. 

Lees meer over:

Koopadvies_channel5

5
Koelkast kopen, waar let je nog meer op?

6
Slimme koelkasten

De nieuwste koelkastontwikkeling is dat ze gekoppeld kunnen worden aan je smartphone of tablet. Zo zit er in de Siemens Home Connect-koelkasten een camera die foto's van de inhoud van je koelkast naar je smartphone stuurt. Zo kun je in de winkel zien of je bijvoorbeeld nog melk hebt. In de Samsung Family Hub zit een soort tablet in de deur met een internetconnectie. Die maakt en verzendt ook foto's, deelt je boodschappenlijst en notities en laat recepten en filmpjes zien. Ook LG werkt aan slimme functies op zijn koelkasten. Bekijk de video over slimme koelkastfuncties.

Lees meer over slimme koelkasten en andere koelkastfuncties.

7
Let op bij onverwarmde ruimtes

Sommige koelkasten kunnen slecht tegen een warme of koude omgeving zoals een schuur of garage. Koelkasten zijn in klimaatklassen ingedeeld. De klimaatklassen geven aan bij welke temperatuur de koelkast volgens de fabrikant goed zou moeten blijven werken.

Klimaatklasse Minimum temperatuur ºC Maximum temperatuur ºC
N (Normaal) 16 32
ST (Subtropisch) 16 38
T (Tropisch) 16 43
SN (SubNormaal) 10 32

2 thermostaten

Een koelvriescombinatie die je in de schuur wilt zetten, heeft bij voorkeur 2 thermostaten. Dan kun je de temperatuur van het koel- en vriesdeel apart van elkaar instellen. Bij een koelvrieskast met maar 1 thermostaat zit de temperatuurmeter namelijk in het koeldeel. Als het in de schuur dan net zo koud wordt als in de koelkast, dan stopt het apparaat met koelen. Met 2 thermostaten zorgt de thermostaat in het vriesdeel dat de vriezer in zo'n geval gewoon blijft werken.

Bekijk welke koelkasten je in de schuur of garage kunt zetten.

8
Wat is een goed merk koelkast?

4000 panelleden van het Consumentenbond internetpanel gaven hun mening over hun koelkast. Uit dit onderzoek blijkt dat traditionele merken zoals Bosch en Miele goed scoren. Maar er is een onverwacht merk waar men het meest enthousiast over is.

Koelkasten: goede merken

9
Keuzehulp koelkasten

Met onze keuzehulp kies je in een paar stappen de koelkast die het beste bij je past.
 

Help mij kiezen

Test koelkasten

Hulp nodig of vragen?

Met welke koelkast heb jij de beste ervaringen? En wat kun je beter niet of juist wel in de koelkast bewaren? Praat mee op het forum of deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum