icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Koelkast kiezen: waar let je op?

Ben jij op zoek naar een nieuwe koelkast? Dan moet je een aantal keuzes maken. Kies je voor een vrijstaand model of inbouwkoelkast? En wat voor soort koelkast kies je dan? Wij geven je graag advies.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Vrijstaand of inbouw?

Veel merken verkopen vrijstaande- en inbouwkoelkasten. Een inbouwkoelkast koop je vaak in combinatie met een keuken. De koelkast wordt dan weggestopt achter een meubelpaneel. Zo vormt de koelkast 1 geheel met de keuken.

Bij de bouw van de keuken zijn het keukenmeubel en de inbouwkoelkast op elkaar afgestemd. Daardoor is het bij het vervangen vaak lastig om een inbouwkoelkast te vinden die goed past. inbouwkoelkast te vervangen. Je hebt minder keuze dan bij het vervangen van een vrijstaande koelkast.

Een inbouwkoelkast heeft meestal minder ruimte van binnen dan een vrijstaand model en vaak zijn ze wat duurder. Maar je kunt over de prijs van een inbouwkoelkast vaak makkelijker onderhandelen, zeker als je hem tegelijk met andere keukenapparatuur koopt.

Ook interessant:
Plannen om je keuken te verbouwen? Bekijk onze tips hoe je kunt onderhandelen met een keukenverkoper.

Koopadvies_channel1

2
Welke soort koelkast kies je?

 • Koopadvies_channel2_Koelkastcombi

  Koel-vriescombinatie

  Bij een koel-vriescombinatie zit het koeldeel boven en het vriesdeel onder. Het is handig als deze 2 delen een eigen thermostaat hebben. Dan kun je de temperatuur van elk deel apart instellen en aan- en uitzetten.

 • Koopadvies_channel2_Koelkastamerikaans

  Amerikaanse koelkast

  Dit zijn koelkasten waarbij het koel- en vriesdeel naast elkaar zitten. Deze koelkasten zijn niet erg zuinig maar bieden wel veel ruimte. Ze zijn meestal het paradepaardje van de fabrikant en daardoor vaak luxe uitgerust en met nieuwe snufjes.

 • Koopadvies_channel2_Koelkastdubbeldeur

  Dubbeldeurs-koelkast

  Bij een dubbeldeurs-koelkast zit het koeldeel onder en de vriezer boven. De vriezer heeft over het algemeen 4 sterren. Dit betekent dat je er verse producten mee kunt invriezen.

 • Koopadvies_channel2_Koelkast34deur

  3- en 4-deurskoelkast

  Deze koelkasten hebben een koeldeel met 2 openslaande deuren. Het vriesdeel zit onder en heeft aparte deuren. Dit kunnen openslaande deuren of 2 grote laden.

 • Koopadvies_channel2_Koelkasttafelmodel

  Tafelmodel

  Een tafelmodelkoelkast is minder dan 100 cm hoog. Vaak zijn ze sober uitgerust. Ze zijn er met en zonder vriesvak. Dan is er nog het barmodel-koelkast die je ziet in hotelkamers. Deze zie je zelden in witgoedwinkels.

  Lees meer over de verschillende soorten koelkasten.

3
Welk design

Kleur en model

Koelkasten zijn er in allerlei kleuren en designs. Bij veel modellen kun je kiezen voor een speciale kleur, coating, een afwerking van hout of een houtlook. Zo past de koelkast precies in het interieur van jouw keuken. Voor de liefhebbers van retro zijn er ook koelkasten met een jaren 50-uiterlijk. Vaak kun je ook kiezen uit verschillende handvatten.

Naast verschillende kleuren zijn ook verschillende soorten handvatten. Kies je voor de kleur of hoe makkelijk de deur open en dicht gaat? Bekijk en probeer de verschillende handvatten in de winkel.

Bedieningspaneel

Sommige modellen hebben een paneel of display aan de buitenkant. Je kunt de temperatuur dan controleren en aanpassen zonder dat de koelkast open hoeft. Een aantal merken werkt aan inbouwkoelkasten waarbij de temperatuur op de voorkant wordt geprojecteerd. Bekijk het IFA-filmpje voor meer innovaties.

Lees meer over design.

Koopadvies_channel3

4
Vriezer

Je kunt een koelkast kopen met een 4-sterrenvriezer, een koelkast zonder vriezer of je kiest een aparte vriezer. Losse vriezers zijn er in de vorm van een kast. Dus met laden en/of rekken met een deur. Of als kist met een klep.

Vrieskast

Vrieskasten hebben meestal minder inhoud dan vrieskisten, waardoor ze minder stroom verbruiken. Maar bij gelijke inhoud is een vrieskist zuiniger. De voordelen van een vrieskast zijn:

 • Wat makkelijker te plaatsen doordat er iets bovenop kan.
 • Meestal is de inhoud makkelijker te bereiken, zeker bij een model met laden.

Vrieskist

Heb je veel ruimte en grote hoeveelheden vriesproducten? Kies dan voor een vrieskist. De voordelen van een vrieskist ten opzichte van een vrieskast zijn:

 • veel vriesruimte;
 • zuiniger per liter inhoud.

5
Slimme koelkasten en andere functies

Slimme koelkasten

De nieuwste koelkastontwikkeling is dat ze gekoppeld kunnen worden aan je smartphone of tablet. Zo zit er in de Siemens Home Connect-koelkasten een camera die foto's van de inhoud van je koelkast naar je smartphone stuurt. Zo kun je in de winkel zien of je bijvoorbeeld nog melk hebt. In de Samsung Family Hub zit een soort tablet in de deur met een internetconnectie. Die maakt en verzendt ook foto's, deelt je boodschappenlijst en notities en laat recepten en filmpjes zien. Ook LG werkt aan slimme functies op zijn koelkasten. Bekijk de video over slimme koelkastfuncties die we maakten op de IFA in Berlijn.   

No frost

No frost is een techniek die het vocht uit de lucht haalt, waardoor in de vriezer geen rijp en ijsaanslag ontstaat en in de koelkast geen condens. Een vriezer met no frost hoef je daardoor niet meer te ontdooien. No frost in de koelkast is niet aan te raden, omdat onverpakte producten dan sneller uitdrogen.

Verlichting

De meeste koelkasten die nu verkocht worden hebben ledverlichting in plaats van tl-lampen. Ledverlichting is energiezuiniger, gaat langer mee en geeft minder warmte af.

Compressor en luchtcirculatie

Kies voor eenkoelkast met invertercompressor. Een gewone compressor staat uit als de koelkast koud genoeg is. Als de temperatuur in het koeldeel te ver oploopt, slaat de compressor aan. Is de koelkast weer koud, dan gaat de compressor weer aan. Een invertercompressor staat altijd aan. Als de koelkast warmer wordt, loopt de invertercompressor op een hoger vermogen en als de koelkast koud is, op een lager. Daardoor verbruikt een invertercompressor minder stroom en slijt minder hard, en houdt de temperatuur in de koelkast stabieler dan een gewone compressor. 

Steeds meer koelkasten gebruiken luchtcirculatie. De koude lucht wordt in de koelkast gecirculeerd door een ventilator. Hierdoor is de temperatuur in de koelkast overal gelijk.

Flexibele ruimte

Sommige koelkasten hebben een speciale ruimte die flexibel is te gebruiken: je kunt hem naar keus als koelruimte of tweesterrenvriesruimte instellen. Lees meer over functies van een koelkast.

Lees meer over slimme koelkasten en andere koelkastfuncties.

6
Kies voor een zuinige koelkast

Energielabel

Op het nieuwe energielabel voor koelkasten is de zuinigste, donkergroene energieklasse nu A+++. Tegenwoordig is de verkoop van koelkasten met energieklasse A of lager niet meer toegestaan. Label A+ is dus de laatste en minst zuinige klasse die is toegestaan voor nieuwe apparaten.

Lees meer over het energielabel.

Zuinige koelkast

Met een energiezuinige koelkast bespaar je jaarlijks heel wat energie. Bosch, Siemens en Liebherr hebben veel energiezuinige koelkasten. Bedenk vooraf waar je de koelkast plaatst. Een koelkast in een onverwarmde omgeving verbruikt meer energie. Kies dan liever voor een model met 2 thermostaten.

Lees meer over zuinige koelkasten.

Koopadvies_channel5

7
Let op bij onverwarmde ruimtes

Sommige koelkasten kunnen slecht tegen een warme of koude omgeving zoals een schuur of garage. Om een indicatie te geven van hoe goed de koelkast tegen extreme temperaturen kan, zijn koelkasten in klimaatklassen ingedeeld. De klimaatklassen geven aan bij welke temperatuur de koelkast volgens de fabrikant goed zou moeten blijven werken.

Klimaatklasse Minimum temperatuur ºC Maximum temperatuur ºC
N (Normaal) 16 32
ST (Subtropisch) 16 38
T (Tropisch) 16 43
SN (SubNormaal) 10 32

2 thermostaten

Een koelvrieskast die je in de schuur wilt zetten, heeft 2 thermostaten nodig. Dan kun je de temperatuur van het koel- en vriesdeel apart van elkaar instellen. Bij een koelvrieskast met maar 1 thermostaat zit de temperatuurmeter namelijk in het koeldeel. Als het in de schuur dan net zo koud wordt als in de koelkast, dan stopt het apparaat met koelen. Met 2 thermostaten zorgt de thermostaat in het vriesdeel dat de vriezer in zo'n geval gewoon blijft werken.

Bekijk welke koelkasten je in de schuur of garage kunt zetten.

8
Waar moet je nog meer op letten?

9
Goede merken koelkasten

Ruim 3600 panelleden gaven hun mening over hun koelkast. Uit dit onderzoek blijkt dat Samsung en Miele het meest populair zijn. Consumenten zijn erg tevredenheid over de prestaties en het gebruiksgemak. Over Etna en Pelgrim zijn de panelleden het minst tevreden.

Lees meer over ons onderzoek.

Test koelkasten

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaring of stel je vraag

Met welke koelkast heb jij de beste ervaringen? En wat kun je beter niet of juist wel in de koelkast bewaren? Deel je ervaringen of stel je vraag op onze Community.

We zijn de topics aan het ophalen...