icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inhoud koelvrieskasten: grote verschillen

Op het energielabel en in de productinformatie van koelvrieskasten geeft de fabrikant op hoeveel koel- en vriesruimte het apparaat biedt. Maar een aanzienlijk deel van deze opgegeven inhoud is helemaal niet bruikbaar, zo blijkt uit de test van de Consumentenbond.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert koelkastenBijgewerkt op:6 november 2020

Video_gebruikstips_Koelkasten

Afmetingen koelkast

EnergielabelDe informatie over de afmetingen en inhoud van de koelkast vind je op het energielabel en in de productinformatie. 

Wil je weten hoeveel je precies in je koelkast kwijt kunt? Let er dan op dat de fabrikant de inhoud van de koelvriesruimte meet zonder alle laden, plateaus, rekken, bakjes en vakjes erin. Dit is nodig voor een correcte berekening van het energieverbruik van het apparaat, waarop het energielabel gebaseerd wordt.

Wij meten de inhoud van een koelkast wél met de laden, plateaus en dergelijke erin. Zo weet je hoeveel ruimte je echt tot je beschikking hebt als opbergruimte.

In onze test keken we hoe groot het verschil was tussen de netto-inhoud die op het energielabel staat, en de daadwerkelijke, bruikbare inhoud. We onderzochten daarvoor de meetgegevens van (ruim) 320 koelvrieskasten.

Koelruimte kleiner dan vermeld

Wat blijkt: de bruikbare koelruimte is meer dan 10% kleiner dan de opgegeven inhoud van de koelvrieskast; dit geldt voor bijna alle 320 onderzochte koelvriekasten (97%!). 

  • Graphic koelkastruimteBij 1 op de 3 apparaten was het bruikbare koeldeel meer dan 20% kleiner dan in de informatie staat. 
  • Bij 1 op de 10 is het verschil meer dan een kwart. 
  • Bij 5 koelvriezers kun je zelfs ruim 40% minder inhoud in het koeldeel kwijt dan je op basis van het energielabel zou verwachten.

 

 

Vriesruimte vaak kleiner dan vermeld

Ook de vriesruimte wordt bij veruit de meeste apparaten groter afgespiegeld dan wat je daadwerkelijk kunt gebruiken. De verschillen zijn wel iets minder groot dan bij de koelruimte.

  • Graphic vriezerruimteBij ‘slechts’ 68% van de apparaten was meer dan 10% van de opgegeven vriezerinhoud onbruikbaar.
  • Bij 17 apparaten – zo’n 6% – blijkt juist het tegenovergestelde aan de hand: de bruikbare vriezerinhoud is groter dan opgegeven.
  • Bij 2 koelvriezers krijg je zelfs meer dan 25% meer vriesinhoud dan wat het energielabel vermeldt.

Vergelijker

In de vergelijker staat bij de geteste koelvrieskasten altijd de bruikbare, dus gemeten inhoud. Bij de niet-geteste koelkasten staat de opgave van de fabrikant op het energielabel. Trek voor de zekerheid zo'n 15% af van deze opgegeven inhoud om de bruikbare ruimte in te schatten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.