icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Inhoud van koelvrieskasten

Op het energielabel en in de productinformatie van koelvrieskasten geeft de fabrikant op hoeveel koel- en vriesruimte het apparaat biedt. Maar een aanzienlijk deel van deze opgegeven inhoud is helemaal niet bruikbaar, zo blijkt uit de test van de Consumentenbond.

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:30 november 2018


Verschillende meetmethodes

EnergielabelVoor de inhoud die vermeld wordt op het energielabel en in de productinformatie, meet de fabrikant de inhoud van de koelvriesruimte zonder alle laden, plateaus, rekken, bakjes en vakjes erin. Dit is nodig voor een correcte berekening van het energieverbruik van het apparaat, waarop het energielabel gebaseerd wordt.

Dat kan wel zijn, maar de Consumentenbond vindt dat consumenten ook moeten weten hoeveel ruimte ze daadwerkelijk tot hun beschikking hebben als opbergruimte. Daarom meet de Consumentenbond de inhoud juist wél met de laden, plateaus en dergelijke erin.

De Consumentenbond wilde weten hoe groot het verschil is tussen de netto-inhoud die op het energielabel staat, en de daadwerkelijke, bruikbare inhoud. We onderzochten daarom de meetgegevens van (ruim) 320 koelvrieskasten.

Koelruimte kleiner dan vermeld

Wat blijkt: de bruikbare koelruimte is meer dan 10% kleiner dan de opgegeven inhoud; dit geldt voor bijna alle 320 onderzochte koelvriekasten (97%!).

 • Bij 1 op de 3 apparaten was het bruikbare koeldeel meer dan 20% kleiner dan in de informatie staat.
 • Bij 1 op de 10 is het verschil meer dan een kwart.
 • Bij 5 koelvriezers kun je zelfs ruim 40% minder inhoud in het koeldeel kwijt dan je op basis van het energielabel zou verwachten.

Graphic koelkastruimte

Vriesruimte vaak kleiner dan vermeld

Ook de vriesruimte wordt bij veruit de meeste apparaten groter afgespiegeld dan wat je daadwerkelijk kunt gebruiken. De verschillen zijn wel iets minder groot dan bij de koelruimte.

 • Bij ‘slechts’ 68% van de apparaten was meer dan 10% van de opgegeven vriezerinhoud onbruikbaar.
 • Bij 17 apparaten – zo’n 6% – blijkt juist het tegenovergestelde aan de hand: de bruikbare vriezerinhoud is groter dan opgegeven.
 • Bij 2 koelvriezers krijg je zelfs meer dan 25% meer vriesinhoud dan wat het energielabel vermeldt.

Graphic vriezerruimte

Verschillen tussen merken 

Bij het ene merk wijkt de netto-inhoud op het energielabel meer af van de bruikbare ruimte dan bij het andere. 

 • Bij 8 van de 31 onderzochte modellen van AEG-Electrolux is meer dan een kwart van de opgegeven netto koelinhoud niet bruikbaar. Bij 26 modellen van dit merk is het verschil meer dan 15%.

 • Bij Bosch/Siemens heb je zo'n 20% minder inhoud tot je beschikking als dat je op basis van het energielabel verwacht. 
 • Whirlpool heeft ook veel loze ruimte: bij 35 van de 37 onderzochte Whirlpool-koelvriezers is meer dan 15% van de opgegeven inhoud onbruikbaar.
 • Qua vriezerinhoud zijn Whirlpool en Zanussi degene met de meeste onbruikbare ruimte, op de voet gevolgd door AEG-Electrolux en Bosch-Siemens.
 • Van Hotpoint-Indesit is juist bij 11 van de 32 onderzochte modellen de vriezerinhoud groter dan is opgegeven. 
 • De kleinste afwijkingen zien we bij Liebherr – maar alleen als het om de koelinhoud gaat. Afwijkingen groter dan 20% zien we niet bij de Liebherr-koelkastinhoud.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke koelkasten goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste koelkasten

BesteCategory-Koolkast-Vrijstaand-Vriezer-1200x800

Vergelijker

In de vergelijker staat bij de geteste koelvrieskasten altijd de bruikbare, dus gemeten inhoud. Bij de niet-geteste koelkasten staat de opgave van de fabrikant op het energielabel. Trek voor de zekerheid zo'n 15% af van deze opgegeven inhoud om de bruikbare ruimte in te schatten.