icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verpakkingsafval verminderen

De verpakking houdt voedsel vers en goed. Het gaat verspilling tegen. En het zorgt ervoor dat je het veilig kunt eten en drinken. Maar pakjes en zakjes betekenen ook afval. Hoe maak je een duurzamere keuze? Wij geven je tips.
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 22 juli 2022

Microplastics algemeen

Voor- en nadelen van verpakkingen

Voordelen

  • Verpakkingen verbeteren de houdbaarheid van voedingsmiddelen.
  • Ze beschermen producten tijdens transport en opslag. Dat voorkomt voedselverspilling.
  • Op de verpakking staat belangrijke informatie over een product.

Nadelen

  • Het maken en transporteren van verpakkingen kost grondstoffen en energie.
  • Bij de verwerking van verpakkingsafval kunnen stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu.
  • Verpakkingen kunnen in het milieu terechtkomen als zwerfafval.

Zo kies je duurzamer

Het voedsel in de verpakking heeft een veel grotere belasting op het milieu dan de verpakking zelf. De grootste winst zit dan ook niet in de verpakking van voedsel. Het belangrijkst is dat je geen eten of drinken verspilt. En dat je de lege verpakking na gebruik in de juiste bak of zak stopt.

Verpakking recyclen

Hergebruik van verpakkingsmateriaal vermindert de milieubelasting. Een groot deel van de verpakkingen wordt daarom gescheiden ingezameld. Zo kunnen de grondstoffen worden hergebruikt in nieuwe verpakkingen of andere producten. Belangrijk is dat je je afval op de juiste manier scheidt

De duurzaamste verpakkingen zijn:  

  • Verpakkingen die herbruikbaar zijn, zoals bierflesjes met statiegeld of navulbare verpakkingen.

  • Verpakkingen gemaakt van gerecyclede grondstoffen. 

  • Verpakkingen die je in de papierbak, bij het plasticafval of in de glasbak kunt gooien in plaats van bij het restafval.

Duurzaam verpakkingsmateriaal? 

Slimmer kiezen in de supermarkt

  • Vermijd overbodig verpakkingsmateriaal, zoals extra folies om doosjes.
  • Neem herbruikbare zakjes mee voor losse groenten en fruit.
  • Koop alleen een grootverpakking als je straks geen eten weg hoeft te gooien. Voedselverspilling voorkomen is belangrijker dan verpakkingsmateriaal besparen.
  • Vermijd onnodige en dubbele verpakkingen. Denk aan zakjes gesneden groente, terwijl je zelf verse groente kunt snijden.
  • Koop op maat: heb je een klein huishouden? Dan kan een portieverpakking een uitkomst zijn. Ze leveren iets meer afval op. Maar ze voorkomen dat je voedsel weggooit.
  • Koop verpakkingen die uit zo min mogelijk verschillende materialen bestaan. Een 100% plastic bak is bijvoorbeeld beter recyclebaar dan een plastic bak met een aluminium beschermlaag. 
  • Let op de houdbaarheid. Voedsel dat gedroogd of diepgevroren is, is langer houdbaar dan vers voedsel. Zo hoef je dat dus minder snel weg te gooien. 

Verpakkingsafval verminderen

  • Gooi plastic tasjes niet weg, maar gebruik ze opnieuw bij je volgende boodschappen. Beter nog: neem altijd je eigen tas mee.
  • Gebruik een lunchbox in plaats van wegwerpzakjes om je boterhammen mee te nemen.
  • Bewaar voedsel in herbruikbare bakken in plaats van wegwerpzakjes en -folies.
  • Koop vaker verse, onverpakte voedingsmiddelen bij de lokale (groente)markt, bakker, slager of boer. Neem daarbij je eigen herbruikbare verpakking en tas mee.

Statiegeld op blikjes

Er komt vanaf januari 2023 statiegeld op metalen drankverpakkingen (blikjes). Dat moet het zwerfafval verminderen. De sucessvolle actie 'Yes we can' van de Statiegeldalliantie heeft dit bereikt. De Consumentenbond is daarbij aangesloten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Duurzamere keuze bij eten en drinken

Minder dierlijke en meer plantaardige producten kopen. Groente en fruit van het seizoen kiezen. En je niet gek laten maken door allerlei groene kletspraatjes. Duurzame voedselkeuzes zijn vaak gezonde keuzes.
Vaak kun je er zelfs geld mee besparen.