icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Ons pleidooi: duurzame voeding voor iedereen toegankelijk

Voedsel heeft een enorme impact op het milieu. Ongeveer eenderde van de uitstoot aan broeikasgassen en van de milieubelasting komt voor rekening van ons voedsel. Wij roepen daarom de overheid en fabrikanten op om het voedselsysteem te verduurzamen.
Aniek Aarsman_S

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 12 december 2022

Duurzamer eten bestrijdingsmiddelen

Onhoudbaar systeem

De manier waarop wij voedsel produceren is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering, milieuschade, dierenleed en verlies van biodiversiteit. Ook heeft ons voedselsysteem sociale en milieugevolgen in het buitenland. Denk aan slechte arbeidsomstandigheden, overbevissing en ontbossing.

In de prijzen die de consument betaalt voor voedingsmiddelen zijn de kosten voor deze schade veelal niet meegerekend. Laat staan dat er geld overblijft voor verduurzaming van de keten.

Wat is duurzamere voeding?

Voor een duurzamer voedingssysteem zijn 2 dingen belangrijk:

  1. Voedsel dat op een duurzamere manier is geproduceerd. In balans met de omgeving, met oog voor milieu, mens en dier. Dit vraagt om aanpassingen in alle schakels van onze voedselketen.
  2. Consumenten die duurzamere voedingskeuzes maken. Bijvoorbeeld door steeds vaker dierlijke producten te vervangen door plantaardige alternatieven. Of door te kiezen voor producten met een ambitueus en gecontroleerd duurzaamheidskeurmerk

Duurzame voeding: ons pleidooi

De Consumentenbond wil dat duurzamere voedingskeuzes toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor iedereen. Ons doel is een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem waarin zoveel mogelijk voedingsmiddelen duurzaam geproduceerd zijn. 

Zo lang dit doel niet is bereikt, pleiten wij voor 6 zaken: 

Hoe wij de consument helpen

De Consumentenbond helpt consumenten duurzamer en gezonder te eten. Iedereen kan een actieve rol spelen in de verandering van ons voedselsysteem. Dit kan door:

  • Te kiezen voor voedsel dat duurzamer geproduceerd is
  • Minder dierlijke producten te eten
  • Thuis minder voedsel te verspillen 

En zo kun je nog veel meer doen om de ecologische voetafdruk van jouw voeding te verkleinen.  

Ook op andere gebieden helpen wij bij het maken van duurzamere keuzes. Zo hebben wij bijvoorbeeld in 2022 het predicaat Groene Keuze gelanceerd

Duurzamere keuze

Duurzame opties moeten voor elke consument beschikbaar en betaalbaar zijn, vinden wij. Daarom gebruiken we steeds meer informatie over duurzaamheidaspecten in onze testen en in de adviezen die we geven.