icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoe duurzaam is jouw verzekeraar?

Stap over naar een verzekeraar met een duurzamer beleggingsbeleid en draag jouw steentje bij aan een betere samenleving.
rien meijer

Rien Meijer     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 8 mei 2023

Afbeelding met windmolens in een weiland dat de een onderzoek naar duurzame energie en de duurzaamheid van energieleveranciers uitbeeldt.

Miljarden aan premies belegd

Verzekeraars investeren de premies die wij betalen voor verzekeringen in andere bedrijven. Die miljarden euro's kan een verzekeraar op 2 manieren beleggen:

  • Traditioneel, dus puur gericht op financieel rendement.
  • Duurzaam.

Als een verzekeraar duurzaam belegt, sluit hij bepaalde sectoren of praktijken uit. Bijvoorbeeld de wapen- of tabaksindustrie en kinderarbeid. Als het goed is, kijken de vermogensbeheerders daarnaast of een bedrijf zich netjes aan de regels houdt. En ook of het bedrijf goed zorgt voor werknemers en de omgeving.

Duurzaamheidsscore per verzekeraar

Twee instanties onderzoeken de duurzaamheid van verzekeraars:

  • Eerlijke Verzekeringswijzer.
  • Vereniging van Beleggers in Duurzame Ondernemingen (VBDO).

VBDO

De VBDO geeft bijna alle Nederlandse verzekeraars een duurzaamheidsscore op een schaal van 0 tot en met 5. Dit gebeurt op basis van antwoorden op circa 50 vragen aan verzekeraars die daar aan willen meewerken. En het bewijsmateriaal dat zij daarbij aanleveren. Vooral bij kleinere partijen ontbreekt dat laatste vaak. 

Eerlijke Verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt verzekeraars op 14 thema’s. Zoals:

  • Klimaatverandering
  • Mensenrechten
  • Dierenwelzijn
  • Wapens
  • Gendergelijkheid

Hiervoor geeft de organisatie individuele rapportcijfers (1 t/m 10). Het is een samenwerkingsverband van OxfamNovib, Amnesty International, World Animal Protection, Milieudefensie en Pax.

De Consumentenbond is, net als RISK Verzekeringen, een overeenkomst aangegaan met de Eerlijke Verzekeringswijzer. Het resultaat is een uitbreiding per 2 december 2021 van de Eerlijke Verzekeringswijzer van 9 naar 16 verzekeraars. Daarmee is zo'n 95% van de markt voor zorg-, schade- en levensverzekeringenmarkt nu in kaart gebracht.

De uitbreiding bleek al snel vruchten af te werpen. Bij een herhaalonderzoek in de zomer van 2022 toonden met name enkele zorgverzekeraars grote verbeteringen. VGZ zag de score van de Eerlijke Verzekeringswijzer stijgen van een 2,5 naar een 7,9. CZ ging van 1,5 naar 5,9 en Menzis van 1,6 naar 5,4. 

De nieuwkomers ANWB/Unigarant, De Goudse, DSW, Klaverblad, ONVZ, Univé, ZLM en Zorg en Zekerheid laten ook alle 8 verbetering zien, maar scoren nog wel onvoldoende. Op de site van de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je jouw verzekeraar stimuleren om meer te doen. Of je kunt er een compliment geven voor het huidige beleid.

Veel onvoldoendes in de Eerlijke Verzekeringswijzer

Verzekeringsgroep Score Eerlijke Verzekeringswijzer
  zomer 2022 vorige score
a.s.r. (a.s.r., Ik kies zelf van a.s.r.)  8,9 8,4
VGZ (ook Bewuzt, IZA, IZZ, UMC) 7,8 2,5
Achmea (o.a. Avéro, Centraal Beheer, FBTO, Hema, InShared, Interpolis, Zilveren Kruis) 7,5 7,0
CZ (ook CZ Direct, Ohra zorgverzekering) 5,9 1,5
Nationale-Nederlanden (o.a. ING en Ohra) 5,5 5,8
Klaverblad * 5,4 4,3
Menzis (ook Anderzorg) 5,4 1,6
Zorg & Zekerheid * 4,4 2,5
de Goudse * 4,3 2,6
Univé * 3,9 3,4
Aegon 3,6 3,2
Allianz (ook Allianz Direct) 3,2 3,1
Unigarant/ANWB * 3,1 2,5
ONVZ (ook PNOzorg) * 2,9 2,7
ZLM * 2,9 2,5
DSW (ook InTwente, Stad Holland) * 2,6 2,1

*) Nieuw per eind 2021

Groene Keuze

Sinds voorjaar 2023 waarderen wij de meest duurzame inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekeringen met 'Groene Keuze'. De scores in de Eerlijke Verzekeringswijzer wegen daarbij voor 50% mee. De andere 50% bestaat uit onze beoordeling van de mate waarin de verzekeraar consumenten stimuleert om zelf te verduurzamen. Dat kan door middel van de polisvoorwaarden of door bijvoorbeeld duurzame reparatie te verkiezen boven het vervangen van een kapot product.

Niet alle verzekeraars

Niet alle verzekeraars zijn beoordeeld in de Eerlijke Verzekeringswijzer. Sommige verzekeraars zijn namelijk erg klein en maken geen deel uit van een grotere moedermaatschappij die het beleggingsbeleid bepaalt. Hoewel de producten van deze verzekeraars niet in aanmerking komen voor Groene Keuze, hebben wij ze wél onderzocht op de mate waarin ze de consument stimuleren om te verduurzamen.

Hoe werkt Groene Keuze?

Groene Keuze wordt toegekend aan maximaal 10% van alle geteste verzekeringen die op Duurzaamheid het best scoren. Ze moeten ook minimaal een score 7,6 (april 2023) hebben op het gebied van duurzaamheid. En ze moeten daarnaast ook als eindscore ten minste een 7,0 hebben.

Consumentenbond-poll

Wij hielden een onderzoek onder ruim 7000 consumenten. Liefst 2/3 van hen wil best wat meer premie betalen voor een polis van een veel duurzamere aanbieder. Maar in onze verzekeringsvergelijkers zie je dat duurzaam niet per se duur(der) hoeft te zijn.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.