icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadevrije jaren opvragen

Ben je op zoek naar een nieuwe autoverzekering, dan moet je de schadevrije jaren opvragen bij de autoverzekeraar. Maar hoe vraag je schadevrije jaren op? En wat gebeurt er als je een verkeerd aantal opgeeft?
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:22 november 2024

geld besparen met shoppen financiele producten

Schadevrije jaren opvragen

Je autoverzekeraar moet je elk jaar laten weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je schadevrije jaren staan daarom in je verzekeringspolis, die je jaarlijks ontvangt. Ook kun je je schadevrije jaren opvragen bij je autoverzekeraar of bij de tussenpersoon waar je polis loopt.

Roy-data inzien

Je schadevrije jaren kun je ook opvragen bij Roy-data. Dit kan alleen als de verzekering niet meer loopt. Roy-data is de centrale database van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS). Verzekeraars gebruiken Roy-data voor het inzien en registreren van schadevrije jaren van verzekerden. Heb je de autoverzekering opgezegd, dan registreert de verzekeraar het aantal opgebouwde jaren in Roy-data. Je schadevrije jaren vraag je op via een digitaal inzageformulier op de website van SEPS.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Per verzekeringsjaar bouw je normaal gesproken schadevrije jaren op. Tenzij je een schade hebt geclaimd op je verzekering. Wil je overstappen naar een andere autoverzekeraar voordat het verzekeringsjaar is afgelopen? Dan kan dit ongunstig uitpakken Maar uit ons onderzoek blijkt dat de meeste verzekeraars je toch al een extra schadevrij jaar meegeven. Dat doen ze als de verzekering al minstens een half jaar (185 dagen) loopt.

Opbouw bij private lease

Schadevrije jaren van bestuurders van leaseauto's worden beperkt geregistreerd. Besluit je van private lease naar een eigen auto te gaan? Dan kun je een leaseverklaring opvragen en aan je autoverzekeraar geven. Je schadevrije jaren worden dan alsnog geregistreerd in de royementsdatabase voor schadevrije jaren (Roy-data). 

Schadevrije jaren en premie autoverzekering

Na het opzeggen van je autoverzekering meldt de verzekeraar je schadevrije jaren in Roy-data, de centrale database. Voor het bepalen van de premie gebruikt je nieuwe verzekeraar de schadevrije jaren die in deze database staan. Bijna alle autoverzekeraars geven een korting op de basispremie van de autoverzekering.

Deze korting krijg je voor elk jaar dat je geen schadeclaim hebt ingediend bij je autoverzekeraar. Dat noemen ze no-claimkorting. Meld je wel een schade bij de autoverzekeraar, dan verlies je al snel 5 schadevrije jaren per schademelding. Bij het vergelijken van autoverzekeringen is het daarom handig om je schadevrije jaren te weten. 

Let op! Heb je na een schade negatieve schadevrije jaren en wil je overstappen? Wacht dan tot het aantal weer positief is. Verzekeraars accepteren geen negatieve schadevrije jaren. 

Schadevrije jaren verkeerd opgegeven?

Ben je het niet eens met het aantal schadevrije jaren in Roy-data? Neem dan contact op met je oude autoverzekeraar en maak bezwaar. Kom je er niet uit met de verzekeraar, dan kun je een klacht indienen. Of stap eventueel naar het klachtenloket Kifid. Je kun ook ons om juridisch advies vragen. Of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.