icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadevrije jaren opvragen

Ben je op zoek naar een nieuwe autoverzekering, dan moet je de schadevrije jaren opvragen bij de autoverzekeraar. Tegenwoordig vind je ze ook op het polisblad van de autoverzekering. Om de premies van autoverzekeringen goed te kunnen vergelijken, geef je op hoeveel schadevrije jaren je hebt. Maar hoe kun je die schadevrije jaren opvragen? En wat gebeurt er als je een verkeerd aantal opgeeft als je een autoverzekering afsluit?

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:26 november 2018

geld besparen met shoppen financiele producten

Waarom schadevrije jaren opgeven?

Bijna alle autoverzekeraars geven een korting op de basispremie voor de autoverzekering voor ieder jaar dat je geen schadeclaim hebt ingediend (no claimkorting) bij je autoverzekeraar. Meld je wel een schade bij de autoverzekeraar dan verlies je al snel 5 schadevrije jaren per claim.

Wanneer je autoverzekeringen gaat vergelijken is het daarom handig om te weten hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Hoe schadevrije jaren achterhalen?

Je autoverzekeraar is verplicht je jaarlijks te laten weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dit vind je terug op je polisblad. In principe bouw je je schadevrije jaren per verzekeringsjaar op. Dit kan ongunstig uitpakken als je wilt wisselen van autoverzekeraar voordat het verzekeringsjaar is afgelopen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste verzekeraars wel alvast een extra schadevrij jaar meegeven als de verzekering al minstens een half jaar (185 dagen) loopt.

Schadevrije jaren verkeerd opgegeven?

Autoverzekeraars melden je schadevrije jaren na opzegging van een polis in de centrale database Roy-data. Je nieuwe verzekeraar gaat uit van het aantal schadevrije jaren in dit systeem en zal hier de schadevrije jaren opvragen. Wanneer je zelf een ander aantal had opgegeven, zal je nieuwe autoverzekeraar de premie aanpassen aan het aantal schadevrije jaren dat in de database van Roy-data staat vermeld.

Ben je het oneens met het aantal schadevrije jaren dat in Roy-data staat? Neem dan contact op met je oude autoverzekeraar.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

autoverzekering-vergelijker-tablet