! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadevrije jaren opvragen

Ben je op zoek naar een nieuwe autoverzekering, dan moet je de schadevrije jaren opvragen bij de autoverzekeraar. Maar hoe kun je schadevrije jaren opvragen? En wat gebeurt er als je een verkeerd aantal opgeeft als je een autoverzekering afsluit?

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:27 augustus 2020

geld besparen met shoppen financiele producten

Waarom schadevrije jaren opgeven?

Bijna alle autoverzekeraars geven een korting op de basispremie voor de autoverzekering voor ieder jaar dat je geen schadeclaim hebt ingediend (no claimkorting) bij je autoverzekeraar. Meld je wel een schade bij de autoverzekeraar dan verlies je al snel 5 schadevrije jaren per claim. Wanneer je autoverzekeringen gaat vergelijken is het daarom handig om te weten hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Hoe schadevrije jaren achterhalen?

Je autoverzekeraar is verplicht je jaarlijks te laten weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. De schadevrije jaren staan in je verzekeringspolis. Je kunt ze  opvragen bij je autoverzekeraar als je polis nog loopt. Schadevrije jaren van bestuurders van leaseauto's worden maar beperkt in Roy-data geregistreerd. Roy-data is de centrale database van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS). Verzekeraars gebruiken deze database om schadevrije jaren van verzekerden te registreren en in te zien.

Heb je de autoverzekering opgezegd, dan registreert de verzekeraar het aantal opgebouwde jaren in Roy-data. De schadevrije jaren vraag je op via een digitaal inzageformulier op de website van SEPS.

De beste autoverzekering voor jou

Bekijk snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

In principe bouw je je schadevrije jaren per verzekeringsjaar op. Dit kan ongunstig uitpakken als je wilt wisselen van autoverzekeraar voordat het verzekeringsjaar is afgelopen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste verzekeraars wel alvast een extra schadevrij jaar meegeven als de verzekering al minstens een half jaar (185 dagen) loopt.

Schadevrije jaren verkeerd opgegeven?

Autoverzekeraars melden je schadevrije jaren na opzegging van een polis in de centrale database Roy-data. Je nieuwe verzekeraar gaat uit van het aantal schadevrije jaren in dit systeem en zal hier de schadevrije jaren opvragen. Wanneer je zelf een ander aantal had opgegeven, zal je nieuwe autoverzekeraar de premie aanpassen aan het aantal schadevrije jaren dat in de database van Roy-data staat vermeld. Ben je het oneens met het aantal schadevrije jaren dat in Roy-data staat? Neem dan contact op met je oude autoverzekeraar.

De beste autoverzekering voor jou

Bekijk snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Lees ook: