! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadevrije jaren opvragen

Ben je op zoek naar een nieuwe autoverzekering, dan moet je de schadevrije jaren opvragen bij de autoverzekeraar. Maar hoe vraag je schadevrije jaren op? En wat gebeurt er als je een verkeerd aantal opgeeft?
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 17 september 2021

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

In principe bouw je je schadevrije jaren per verzekeringsjaar op. Dit kan ongunstig uitpakken als je wilt wisselen van autoverzekeraar voordat het verzekeringsjaar is afgelopen. Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste verzekeraars wel alvast een extra schadevrij jaar meegeven. Dat is als de verzekering al minstens een half jaar (185 dagen) loopt.

Schadevrije jaren en premie autoverzekering

Bijna alle autoverzekeraars geven een korting op de basispremie voor de autoverzekering. Deze korting krijg je voor ieder jaar dat je geen schadeclaim hebt ingediend bij je autoverzekeraar. Dat noemen ze no-claimkorting. Meld je wel een schade bij de autoverzekeraar, dan verlies je al snel 5 schadevrije jaren per claim.

Wanneer je autoverzekeringen vergelijkt is het daarom handig om te weten hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Schadevrije jaren opvragen

Je autoverzekeraar moet je jaarlijks laten weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. De schadevrije jaren staan daarom altijd in je verzekeringspolis die je minstens jaarlijks ontvangt. Je kunt de schadevrije jaren ook opvragen bij je huidige autoverzekeraar of tussenpersoon, waar je polis loopt.

Schadevrije jaren van bestuurders van leaseauto's worden maar beperkt in Roy-data geregistreerd. Roy-data is de centrale database van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS). Verzekeraars gebruiken deze database om schadevrije jaren van verzekerden te registreren en in te zien.

Heb je de autoverzekering opgezegd, dan registreert de verzekeraar het aantal opgebouwde jaren in Roy-data. De schadevrije jaren vraag je daar op via een digitaal inzageformulier op de website van SEPS.

Schadevrije jaren verkeerd opgegeven?

Autoverzekeraars melden je schadevrije jaren na opzegging van een polis in de centrale database Roy-data. Je nieuwe verzekeraar gaat uit van het aantal schadevrije jaren in dit systeem. Hier zal de verzekeraar de schadevrije jaren opvragen. Geef je zelf een ander aantal door? Dan past je nieuwe autoverzekeraar de premie aan, aan het aantal schadevrije jaren dat in de database staat.

Ben je het oneens met het aantal schadevrije jaren dat in Roy-data staat? Neem dan contact op met je oude autoverzekeraar en maak bezwaar. Kom je er niet uit met de verzekeraar, dien dan een klacht in. Stap eventueel naar het klachtenloket Kifid. Of vraag ons juridisch advies. Je kunt ook je eventuele rechtsbijstandverzekeraar inschakelen. 

Nieuwste artikelen