icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Schadevrije jaren en private lease

Hoe zit het met schadevrije jaren als je een auto least? Met een eigen autoverzekering bouw je schadevrije jaren op voor ieder jaar dat je geen schade rijdt. Maar met een leaseauto staat de verzekering vaak op naam van de leasemaatschappij of je werkgever.
priscilla blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 19 januari 2023

Artikel auto kopen of prive leasen

Van eigen auto naar leasen

Enkele leasemaatschappijen kijken naar de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd en die in de centrale database Roy-Data staan. Heb je veel schadevrije jaren? Dan krijg je bij enkele private lease-aanbieders een lagere leaseprijs.

No-claimkorting

De meeste leasemaatschappijen rekenen voor alle bestuurders dezelfde premie. Heb je bij een autoverzekering de maximale no-claimkorting opgebouwd? Dan valt dat voordeel weg bij het leasen van een auto.

Van leasen naar eigen auto

Sinds 1 januari 2022 kun je met een leaseverklaring (externe) zuivere schadevrije jaren in Roy-Data laten opvoeren door de verzekeraar. Hier gingen autoverzekeraars wisselend mee om. De meeste autoverzekeraars kenden op basis van een leaseverklaring al schadevrije jaren toe die je tijdens de leaseperiode opbouwt. Sommige verzekeraars deden dit niet, maar geven alleen een premiekorting. Die raak je kwijt bij een overstap.