icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadevrije jaren en private lease

Hoe zit het met schadevrije jaren als je een auto least? Met een eigen autoverzekering bouw je schadevrije jaren op voor ieder jaar dat je geen schade rijdt. Maar met een leaseauto staat de verzekering vaak op naam van de leasemaatschappij of je werkgever.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 4 januari 2022

Artikel auto kopen of prive leasen

Van eigen auto naar leasen

Enkele leasemaatschappijen kijken naar de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd en die in de centrale database Roy-Data staan. Heb je veel schadevrije jaren? Dan krijg je bij enkele private lease-aanbieders een lagere leaseprijs.

No-claimkorting

De meeste leasemaatschappijen rekenen voor alle bestuurders dezelfde premie. Heb je bij een autoverzekering de maximale no-claimkorting opgebouwd? Dan valt dat voordeel weg bij het leasen van een auto.

Van leasen naar eigen auto

Sinds 1 januari 2022 kun je met een leaseverklaring (externe) zuivere schadevrije jaren in Roy-Data laten opvoeren door de verzekeraar. Nu gaan autoverzekeraars hier nog wisselend mee om. De meeste autoverzekeraars kennen op basis van een leaseverklaring wel schadevrije jaren toe die je tijdens de leaseperiode opbouwt. Op een leaseverklaring staat de leaseperiode van vaak 4 of 5 jaar en eventuele schades.

Sommige verzekeraars doen dit niet, maar geven alleen een premiekorting. Die raak je kwijt bij een overstap. 

Nieuwste artikelen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.