! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadevrije jaren en private lease

Hoe zit het met schadevrije jaren als je een auto least? Met een eigen autoverzekering bouw je schadevrije jaren op voor ieder jaar dat je geen schade rijdt. Maar met een leaseauto staat de verzekering vaak op naam van de leasemaatschappij of je werkgever.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 augustus 2020

Artikel auto kopen of prive leasen

Van eigen auto naar leasen

Enkele leasemaatschappijen kijken naar de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd en die in de centrale database Roy-Data staan. Heb je veel schadevrije jaren? Dan krijg je bij een minderheid van de private lease-aanbieders een lagere leaseprijs.

De meeste leasemaatschappijen rekenen aan alle bestuurders dezelfde premie. Als je bij een autoverzekering de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd, valt dat voordeel dus weg bij het leasen van een auto.

Geldigheid schadevrije jaren autoverzekeraars

Na 3 jaar zonder eigen auto en bijbehorende verzekering gaan opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Zoals wanneer je een tijd een auto least, waarbij de autoverzekering niet op jouw naam staat maar op naam van de leasemaatschappij of werkgever.

Schadevrije jaren zijn dan maar beperkt 'geldig' bij autoverzekeraars. Bij enkele aanbieders zijn schadevrije jaren 4 of 5 jaar geldig. Zeker als je veel jaren hebt opgebouwd, is dit een punt om rekening mee te houden als je gaat leasen.

Registreren van schadevrije jaren

Slechts enkele leasemaatschappijen zijn aangesloten op Roy-data:

 • Driessen Autolease
 • Hitachi Capital Mobility (Noordlease)
 • LeasePlan
 • Terberg Leasing (Justlease.nl)
 • Vemo Lease (Autopermaand.nl)

Leasemaatschappijen Athlon en Arval zijn bezig met een aansluiting op Roy-data (peildatum: augustus 2020).

Bij deze actief aangesloten leasemaatschappijen blijven alle schadevrije jaren, opgebouwd voor en tijdens de leaseperiode, intact. De maatschappij moet ze dan wel op naam van de bestuurder zetten. 

Let op: het bijhouden van de schadevrije jaren door de leasemaatschappij gebeurt vaak niet automatisch, maar handmatig en alleen op verzoek van de leaserijder. 

ALD Automotive, Autolease Midden Nederland en Terberg Business Lease (privatelease.com) zijn ook op Roy-data aangesloten. Maar ze gebruiken de database nog niet actief. De meeste leasemaatschappijen zien in een aansluiting op Roy-data nog te weinig toegevoegde waarde. 

Het Autolease-collectief en schadevrije jaren

De Consumentenbond vindt het belangrijk dat leasers hun schadevrije jaren behouden. Daarom dringen wij er bij leasemaatschappijen op aan om zich aan te sluiten bij Roy-Data. Slechts enkele maatschappijen zijn momenteel aangesloten op Roy-data. 

De meeste deelnemende leasemaatschappijen aan het Autoleasecollectief van de Consumentenbond geven momenteel helaas alleen een schadevrije-jaren-verklaring aan het einde van de leaseperiode. De schadevrije jaren op die leaseverklaring en op de polis van de oude autoverzekeraar (waar je een polis had voordat je ging leasen) kun je opgeven bij het aangaan van een nieuwe autoverzekering. 

Geldigheid bij leasemaatschappijen

De houdbaarheidsdatum kan net als bij autoverzekeraars per leasemaatschappij verschillen. Zo hanteert Leaseplan een geldigheid van 2 jaar. Andere leasemaatschappijen van 3 jaar. Dus als je in die periode geen auto en verzekering hebt, worden de opgebouwde jaren niet meer geaccepteerd.

Risico en premie bij schade

Private leasebedrijven kunnen de premie of het eigen risico verhogen als je schade veroorzaakt met je leaseauto. Leasemaatschappijen met een keurmerk Private Lease verhogen alleen het eigen risico, niet het leasetarief. Bij de meeste private lease-aanbieders stopt het leasecontract als je de leaseauto total loss rijdt.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de ontwikkelingen rondom private lease. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Van leasen naar eigen auto

Wil je de opgebouwde schadevrije jaren van je leaseauto meenemen naar de verzekering van je eigen auto? Je hebt dan een leaseverklaring nodig. Die kun je opvragen bij de leasemaatschappij. Op de leaseverklaring staat de leaseperiode van vaak 4 of 5 jaar en eventuele schades.

Leaseverklaring

Ga voordat je de verklaring gebruikt goed na wat in de leaseverklaring staat. Bij een leaseauto worden soms schades hersteld die je voor je eigen auto waarschijnlijk nooit zou hebben geclaimd. Zo kan het gebeuren dat er meer schades vermeld staan dan je zou verwachten.

Schadevrije jaren of premiekorting

De meeste autoverzekeraars kennen op basis van een leaseverklaring schadevrije jaren toe. Sommige verzekeraars doen dit niet, maar geven alleen een premiekorting.

Dat zijn: Allianz (voor de ABS-polis en Veilig Op Weg Pakket), ANWB, Aon Direct, de Goudse, Lancyr, Nationale Academic, Promovendum, Unigarant en Univé. Het nadeel is dat je die korting verliest als je van verzekeraar wisselt.

Werkgeversverklaring

Heb je een zakelijke leaseauto en is de werkgever eigenaar? Dan kun je een zogenoemde werkgeversverklaring opvragen. Maar verzekeraars accepteren zo'n verklaring vaak niet of maar deels. Zo neemt Klaverblad de schadevrije jaren op een werkgeversverklaring voor de helft over en maximaal 4 jaar.

Je eigen private-leaseauto rijden?

Met ons Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar leasecontract en eerlijke prijs. Je least al een nieuwe auto vanaf €198 per maand. 

Actie: nu met gratis thuislevering van je auto!

 • Contracten vanaf 12 maanden
 • Kosteloos opzegbaar bij persoonlijke omstandigheden
 • Nu nog veel auto’s op voorraad.
 • Betrouwbare en gecheckte voorwaarden
 • Groot aanbod hybride en elektrische auto's

Bekijk de auto's

 

Autolease via de Consumentenbond

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • stedentrip-trein-nieuws
  Nieuws | 6 jan.

  Openbaar vervoer minder in trek

  Na de pandemie pakken we liever de eigen auto of de fiets in plaats van het openbaar vervoer. Ook blijven we dichter bij huis. Dat blijkt uit een onderzoek van BEUC, de samenwerkende Europese consumentenorganisaties.
 • Private lease elektrische auto
  Nieuws | 5 jan.

  Subsidie nieuwe elektrische auto’s stopt

  Voor nieuwe elektrische auto’s kan binnenkort geen subsidie meer worden aangevraagd. Wees er dus snel bij als je nog een elektrische auto wil kopen of privé leasen.
 • kopen-en-verkopen-van-autos

  Veelgestelde vragen private lease

  Met private lease rij je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Hoe zit het met eigen risico bij schade, BKR-registratie en afschrijvingen? Bekijk de video!

 • Proost bespaartips
  29 dec.

  Bespaartips voor verzekeringen in 2021

  Vergelijken kan zo een paar honderd euro per jaar schelen. Begin het nieuwe jaar goed met deze bespaartips voor verzekeringen.