! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease voor zzp'ers

Heb je als zzp’er een auto nodig? Dan kun je deze kopen, maar je kunt ook kiezen voor het leasen van een auto. Je hebt dan de keuze uit zakelijk leasen en private lease. Welke optie je kiest, hangt met name af van of je bijtelling wilt of niet.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 23 november 2021

ZZP private lease

De meest voor de hand liggende opties voor een zzp'er die een nieuwe auto zowel zakelijk als prive wil gebruiken, zijn een auto kopen op naam van het bedrijf of zakelijk leasen. Bij deze opties krijg je over het algemeen te maken met een fiscale bijtelling voor privégebruik. De bijtelling geldt al wanneer je meer dan 500 km privé rijdt. Met een tripje van Utrecht naar Keulen (en terug), zit je daar al aan.

Inkomen

De fiscus ziet het privégebruik van een zakelijke auto als een vorm van inkomen. Je moet daarvoor een bedrag voor de auto bij je inkomen tellen en daarover belasting betalen.

De bijtelling voor privégebruik is een vast percentage dat afhankelijk is van:

  • de waarde van de auto
  • de CO2-uitstoot
  • wanneer de auto voor het eerst op de weg mocht

Rijd je privé veel? Dan hoeft de fiscale bijtelling niet per se nadelig voor je te zijn. Maar rijd je weinig, dan is bijtelling dat vaak wel. Ga na of de bijtelling wel opweegt tegen het privégebruik.

Hoogte bijtelling

In 2021 gelden in Nederland 2 bijtellingspercentages:

  • 12% voor waterstofauto's
  • 22% voor andere auto's

Voor volledig elektrische auto's (nul-emissie-auto's) geldt een bijtelingspercentage van 12% over de waarde tot en met €40.000. Over het meerdere krijg je 22% bijtelling. Net als voor de andere auto's.

Val je in het verlaagde percentage van 12%? Dan geldt dit voor een periode van 5 jaar. Ingaande op de eerste van de maand (volgend op de maand van de eerste toelating). Na deze periode wordt het percentage opnieuw vastgesteld op basis van de dan geldende regels. 

In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25% naar 22%. Is de leaseauto voor 2017 op naam gesteld? En gold toen voor die auto een bijtelling van 25%? Dan blijft dit percentage van toepassing. 

Op Belastingdienst.nl kun je de percentages van eerdere jaren vinden. 

Wijziging bijtelling 2022

De bijtelling voor de elektrische auto gaat in 2022 omhoog van 12% naar 16%. Deze 16% geldt alleen nog maar over de eerste €35.000. In 2021 gold het belastingvoordeel nog voor een cataloguswaarde tot €40.000. Is de waarde van de auto hoger? Dan betaal je over het resterende bedrag de normale 22% bijtelling. Lees meer over deze wijziging.

Private lease

Bij private lease sluit je het contract privé af. Er is daarom geen sprake van bijtelling. Rijd je de leaseauto naast privé ook zakelijk? Dan kun je de zakelijke kilometers aftrekken van je winst. Je mag 19 cent per gereden zakelijk kilometer aftrekken. Hiermee kan een private-leaseauto dan ook een aantrekkelijke optie zijn voor een zzp’er.

BKR-registratie

Een nadeel van een private-leaseauto is dat je BKR geregistreerd wordt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar is wel iets om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld als je een nog lening of een hypotheek wilt. Je leencapaciteit wordt veelal verlaagd door een BKR-registratie.

Btw

Bij een private-leaseauto is de btw die je betaalt niet aftrekbaar, omdat het geen zakelijk contract is. Heb je een zakelijke leaseauto, dan is de btw wel aftrekbaar als zzp'er.

Dat je als zzp'er bij private lease geen btw kunt aftrekken weegt doorgaans niet op tegen het nadeel van de fiscale bijtelling bij zakelijk leasen.

Lees meer over de voor- en nadelen van private lease.