icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mobiliteitsbudget en private lease

Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden je een zakelijke leaseauto aan. Maar er kan ook worden gekozen voor een mobiliteitsbudget. Wat is het en wat kun je ermee? 
jill van engelen

Jill van Engelen   Expert private leaseBijgewerkt op:1 september 2023

private-lease-autocollectief-

Wat is een mobiliteitsbudget?

Met een mobiliteitsbudget kun je als werknemer zelf je zakelijke mobiliteit regelen. Je krijgt iedere maand een bedrag voor je reiskosten. Dit bedrag wordt vaak vastgesteld op basis van je huidige vervoerskosten voor werk. Denk aan woon-werkverkeer en ritten naar bijvoorbeeld klanten. Hoe je het mobiliteitsbudget gebruikt en uitgekeerd wordt, kan per werkgever verschillen. 

Het principe is dat je met het mobiliteitsbudget zelf bepaalt hoe je reist. Zo bepaal je zelf wat het best bij jouw wensen past en/of wat het meest voordelig is. Denk aan private lease, een eigen auto of het openbaar vervoer. Of misschien ga je wel liever met de elektrische fiets. Je kunt het ook gemakkelijk per dag wisselen. 

Voordelen mobiliteitsbudget

Nadelen mobiliteitsbudget

Private lease met mobiliteitsbudget

Je kunt een mobiliteitsbudget ook gebruiken voor een private lease auto. Welke auto het wordt bepaal je helemaal zelf. Van een stadsauto tot een volledig elektrische auto en nieuwe of tweedehands auto. Je kunt ook kiezen voor een leascontract met een kortere looptijd. Zo lease je via ons Autolease-collectief al een auto vanaf 12 maanden. 

Een kortere looptijd heeft voordelen. Zo kun je sneller van auto wisselen, bijvoorbeeld als je gezinsuitbreiding verwacht. Of als je van plan bent om van werkgever te wisselen en je geen auto meer nodig hebt. 

Met private lease heb je heel veel keuzemogelijkheden van model tot extra opties. Maar bedenk wel dat een deel voor eigen rekening kan komen. Dit hangt af van je budget en de keuzes die je maakt voor de private lease auto.