icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Mobiliteitsbudget en private lease

Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden je een zakelijke leaseauto aan. Maar er kan ook worden gekozen voor een mobiliteitsbudget. Wat is het en wat kun je ermee? 
priscilla blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 17 januari 2023

private-lease-autocollectief-

Mobiliteitsbudget: wat is het? 

Met een mobiliteitsbudget kun je als werknemer zelf je zakelijke mobiliteit regelen. Je krijgt iedere maand een bedrag voor je reiskosten. Dit bedrag wordt vaak vastgesteld op basis van je huidige vervoerskosten voor werk. Denk aan woon-werkverkeer en ritten naar bijvoorbeeld klanten. Hoe je het mobiliteitsbudget gebruikt en uitgekeerd wordt, kan per werkgever verschillen. 

Het principe is dat je met het mobiliteitsbudget zelf bepaalt hoe je reist. Zo bepaal je zelf wat het best bij jouw wensen past en/of wat het meest voordelig is. Denk aan private lease, een eigen auto of het openbaar vervoer. Of misschien ga je wel liever met de elektrische fiets. Je kunt het ook gemakkelijk per dag wisselen. 

Voordelen mobiliteitsbudget

Nadelen mobiliteitsbudget

Private lease met mobiliteitsbudget

Krijg je van je werkgever een mobiliteitsbudget? Dan kun je dit bedrag ook gebruiken voor een private lease auto. Welke auto het wordt bepaal je helemaal zelf. Van een stadsauto tot een volledig elektrische auto. Nieuw of tweedehands (occassion). Je kunt ook kiezen voor een leascontract met een kortere looptijd. Zo kun je via ons Autolease-collectief al een auto private leasen vanaf 12 maanden. 

Een kortere looptijd heeft voordelen. Zo kun je sneller van auto wisselen, bijvoorbeeld als je gezinsuitbreiding verwacht. Of als je van plan bent om van werkgever te wisselen en je geen auto meer nodig hebt. 

Met private lease heb je heel veel keuzemogelijkheden van model tot extra opties. Maar bedenk wel dat een deel voor eigen rekening kan komen. Dit hangt af van je budget en de keuzes die je maakt voor de private lease auto.

Lees wat de voor- en nadelen zijn van private lease.