icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto inruilen en private lease

Wil je overstappen naar private lease en heb je nog een eigen auto? Dan kun je de auto inruilen of verkopen. Met de opbrengst kun je je leasebedrag per maand verlagen. Wil jij je auto inruilen of verkopen? Bekijk dan ons stappenplan.
jill van engelen

Jill van Engelen   Expert private leaseBijgewerkt op:13 februari 2024

Auto inruilen

Auto inruilen

Wil je je auto inruilen of verkopen? Dan is het wel zo fijn om te weten waar je op kunt letten. We helpen je op weg met een stappenplan. 

Leasetarief verlagen

Het leasebedrag kun je verlagen met het geld dat je voor een eigen auto terugkrijgt of door hiervan een deel te gebruiken. Dit kan natuurlijk ook met spaargeld. Zorg wel dat je een buffer overhoudt voor onverwachte uitgaven. 

Vooruitbetalen

Het verlagen van je leasebedrag doe je door een bedrag vooruit te betalen. Een soort reservering. Het bedrag wordt verdeeld over alle maanden van je leasecontract. Dit kan niet bij iedere leasemaatschappij. Vooruitbetalen is bij ons Autolease-collectief wel een optie. 

Let op! Private lease wordt vaak geregistreerd bij Bureau Krediet Registartie (BKR). Dit kan invloed hebben op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Lees tips over het verlagen van je leasetarief voor je hypotheek.

Voertuig verkopen of leasen en autogegevens

Moderne auto's of 'connected cars' zijn vaak verbonden met internet en kunnen persoonsgegevens verzamelen. Zoals gegevens over je locaties, belgedrag en rijstijl. Zo weet een voertuig veel over de inzittenden. De fabrikant heeft toegang tot die gegevens en kan die delen met bijvoorbeeld leasemaatschappijen. 

Privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een handleiding met privacytips voor connected cars. Hierin staat waarop je moet letten bij het kopen, verkopen, huren en leasen van zo'n auto. Zo moet de autofabrikant en de dealer je informeren over de gegevens die het voertuig verzamelt en opslaat.

Tip: Wil je je auto verkopen? Verwijder dan alle data uit de auto. 

Private lease en persoonsgegevens

Gebruik je een private leaseauto? Vraag dan aan de leasemaatschappij welke persoonsgegevens deze verwerkt. En vraag de fabrikant van de leaseauto welke persoonsgegevens er worden doorgegeven aan de leasemaatschappij. Je kunt deze gegevens dan vergelijken. Check bij zakelijke lease ook of er persoonsgegevens aan de werkgever worden doorgeven. En welke dit zijn. 

Bekijk alle aandachtspunten en tips voor privacy en autogegevens.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.