! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Autolease-collectief Kia Picanto

Zorgeloos een auto leasen?

Met ons Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar leasecontract en eerlijke prijs. Nu met gratis thuislevering tijdens lockdown! | Check het aanbod

Gebruikstips

Gebruikstips voor private lease

Nieuwe auto's kennen tegenwoordig veel handige snufjes. Als je een auto least kun je zo'n nieuwe auto rijden voor een vast bedrag per maand. Niet alle kosten zitten in deze maandprijs. Lees onze tips en adviezen om optimaal gebruik te maken van je leaseauto. 

Priscilla Blok
Priscilla Blok

Expert Geld & Verzekeren


1
Goedkoper opladen en tanken

Als je een auto least zijn kosten als wegenbelasting en onderhoud in de prijs inbegrepen. Dit geldt niet voor de brandstof- of oplaadkosten. Die zijn voor eigen rekening. 

Elektrisch rijden

Een elektrische auto kun je opladen aan een 'eigen' laadpaal of aan een commercieel laadstation. De prijzen per kilowattuur (kWh) verschillen enorm. Check waar je je elektrische private leaseauto het goedkoopst oplaadt

Benzine of diesel

Ook als je een auto rijdt op brandstof verschillen de prijzen enorm. Vergelijk de prijzen bij jou in de buurt en voorkom dat je teveel betaalt. Actuele prijzen vind je op de websites van de tankstations. Er zijn ook handige apps zoals DirectLease TankService en ANWB Onderweg.

Wij vergeleken bijna 200.000 benzineprijzen en dieselprijzen bij 27 verschillende merken tankstations. Bekijk onze prijspeiling benzine en diesel. Zo weet je waar je gemiddeld het goedkoopst tankt.

Kia eniro 1200x800

2
Contract tussentijds opzeggen

Een private leasecontract ga je voor een bepaalde periode aan. Maar wat als je de leaseprijs niet meer kunt betalen door bijzondere omstandigheden? Stel dat je je baan kwijtraakt of arbeidsongeschikt raakt. Je kunt het contract dan meestal tussentijds opzeggen.

De leasemaatschappij kan een opzegvergoeding rekenen als je vroegtijdig opzegt. Let bij vroegtijdig opzeggen op de volgende punten: 

  1. Check in de voorwaarden hoe de opzegvergoeding wordt berekend. 
  2. Is de leasemaatschappij bij Keurmerk Private Lease aangesloten? Check dan ook deze voorwaarden. 
  3. Zorg voor bewijs als er sprake is van bijzondere omstandigheden.  
  4. De opzegtermijn vind je ook in de voorwaarden. 
  5. Kosten voor niet-gedekte schades, meer kilometers en boetes komen bovenop de opzegvergoeding. 

Lease je een auto via ons Autolease-collectief? Dan kun je bij bijzondere omstandigheden kosteloos van het contract af

opzeggen-lease-contract

3
Rijhulpsystemen uitgelegd

Steeds meer auto's zijn voorzien van rijhulpsystemen om je als bestuurder te assisteren. Bekijk de verschillende systemen, hoe ze werken en welke we aanbevelen. 

Auto leasen via de Consumentenbond