icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor private lease

Nieuwe auto's kennen tegenwoordig veel handige snufjes. Als je een auto least kun je zo'n nieuwe auto rijden voor een vast bedrag per maand. Niet alle kosten zitten in deze maandprijs. Lees onze tips en adviezen om optimaal gebruik te maken van je leaseauto. 

Snel naar:

1

Goedkoper opladen en tanken

Als je een auto least zijn kosten als wegenbelasting en onderhoud in de prijs inbegrepen. Dit geldt niet voor de brandstof- of oplaadkosten. Die zijn voor eigen rekening. 

Elektrisch rijden

Een elektrische auto kun je opladen aan een 'eigen' laadpaal of aan een commercieel laadstation. De prijzen per kilowattuur (kWh) verschillen enorm. Check waar je je elektrische private leaseauto het goedkoopst oplaadt

Benzine of diesel

Ook als je een auto rijdt op brandstof verschillen de prijzen enorm. Vergelijk de prijzen bij jou in de buurt en voorkom dat je teveel betaalt. Actuele prijzen vind je op de websites van de tankstations. Er zijn ook handige apps zoals DirectLease TankService en ANWB Onderweg.

Wij vergeleken bijna 200.000 benzineprijzen en dieselprijzen bij 27 verschillende merken tankstations. Bekijk onze prijspeiling benzine en diesel. Zo weet je waar je gemiddeld het goedkoopst tankt.

Kia eniro 1200x800

2

Contract tussentijds opzeggen

Een private leasecontract ga je voor een bepaalde periode aan. Maar wat als je de leaseprijs niet meer kunt betalen door bijzondere omstandigheden? Stel dat je je baan kwijtraakt of arbeidsongeschikt raakt. Je kunt het contract dan meestal tussentijds opzeggen.

De leasemaatschappij kan een opzegvergoeding rekenen als je vroegtijdig opzegt. Let bij vroegtijdig opzeggen op de volgende punten: 

 1. Check in de voorwaarden hoe de opzegvergoeding wordt berekend. 
 2. Is de leasemaatschappij bij Keurmerk Private Lease aangesloten? Check dan ook deze voorwaarden. 
 3. Zorg voor bewijs als er sprake is van bijzondere omstandigheden.  
 4. De opzegtermijn vind je ook in de voorwaarden. 
 5. Kosten voor niet-gedekte schades, meer kilometers en boetes komen bovenop de opzegvergoeding. 

Lease je een auto via ons Autolease-collectief? Dan kun je bij bijzondere omstandigheden kosteloos van het contract af

opzeggen-lease-contract

3

Rijhulpsystemen uitgelegd

Steeds meer auto's zijn voorzien van rijhulpsystemen om je als bestuurder te assisteren. Bekijk de verschillende systemen, hoe ze werken en welke we aanbevelen. 

4

Stappenplan: klacht leasemaatschappij

In je leasecontract en algemene voorwaarden staan de afspraken die je samen met de leasemaatschappij hebt. Beide partijen moeten zich aan deze regels houden. Het kan gebeuren dat er onduidelijkheid is over de afspraken of dat je tegen een ander probleem aan loopt.

Bespreek dit dan met de leasemaatschappij en probeer er samen uit te komen. We zetten voor je op een rij welke stappen je kunt nemen bij een geschil: 

 1. Bespreek je klacht met de leasemaatschappij. 
 2. Zet je klacht op papier of op de mail.
 3. Win juridisch advies in. 
 4. Dien een klacht in bij de Geschillencommissie Private Lease.
 5. Óf schakel juridisch hulp in. 
Klacht over leasemaatschappij

5

Einde leasecontract

Als je een leasecontract afsluit is dat voor een bepaalde tijd. Standaard regel is dat je na deze periode de private leaseauto weer inlevert bij de leasemaatschappij. De gereden kilometers en 'niet-acceptabele' schades worden dan verrekend. Lever je de auto in denk dan aan het volgende: 

 • Check van te voren het inleverprotocol. 

 • Maak een afspraak voor het inleveren van de auto.
 • Denk aan het inleveren van de reservesleutel, kentekenbewijs en eventuele andere accessoires.
 • Haal alle persoonlijke bezittingen uit de auto. 
 • Verwijder alle data (zoals navigatie- en belgeschiedenis) uit de auto.

Lever je de private lease auto in? Dan kun je een nieuwe auto leasen of kopen. Een andere mogelijkheid is het verlengen van je leasecontract. Je blijft dan rijden in je huidige leaseauto, vaak tegen een lagere prijs. Het is soms ook mogelijk de private lease auto te kopen van de leasemaatschappij, vraag om een aanbod. 

private-lease-autocollectief informatie

Auto leasen via de Consumentenbond