icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Einde leasecontract: wat zijn de mogelijkheden?

Loopt je private leasecontract bijna af? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Wil je de auto inleveren en een nieuwe auto? Of blijf je liever in deze auto rijden. We zetten de mogelijkheden op een rij.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 8 december 2021

private-lease-autocollectief informatie

Leasecontract eindigt: wat nu?

Als je een leasecontract afsluit is dat voor een bepaalde tijd, vaak 1 tot 5 jaar. Standaard regel is dat je na deze periode de private leaseauto weer inlevert bij de leasemaatschappij. De gereden kilometers en 'niet-acceptabele' schades worden verrekend. Denk aan niet gebruikelijke krassen en deuken.

Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Vraag dan bij de leasemaatschappij na welke schades wel en niet acceptabel zijn. Leasemaatschappijen hebben vaak inleverprotocollen en soms zelfs een checklist voor het inleveren. Zo weet je wat er van je verwacht wordt bij het inleveren van de auto. Is je leasecontract bijna afgelopen? Let dan op deze punten:

  • Check van tevoren het inleverprotocol. 
  • Maak een afspraak voor het inleveren van de auto.
  • Denk aan het inleveren van de reservesleutel, kentekenbewijs en eventuele andere accessoires.
  • Haal alle persoonlijke bezittingen uit de auto. 
  • Verwijder alle data (zoals navigatie- en belgeschiedenis) uit de auto.

Wat is er mogelijk?

Maar wat wil je aan het einde van je leasecontract? Ga je opnieuw voor private lease? Koop je een auto, of wil je misschien helemaal geen auto meer. Bedenk op tijd wat je wilt en ga hiermee aan de slag. Een nieuwe auto, zowel koop als lease, heeft namelijk vaak een levertijd. We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij. 

Nieuwste artikelen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.