icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease: looptijden en contract opzeggen/ontbinden

Bij private lease via de Consumentenbond huur je een auto voor 2 tot 5 jaar tegen een vast maandbedrag. Via ons Autolease-collectief kun je in bijzondere omstandigheden tussentijds van het contract af, zoals na ontslag of overlijden.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 9 augustus 2021

opzeggen-lease-contract

Auto leasen: vast bedrag per maand

Het leasetarief bestaat uit zowel vaste als onverwachte kosten:

 • afschrijvingen
 • onderhoud en reparaties
 • vervanging van versleten banden
 • premie voor de allrisk autoverzekering (vast bedrag tijdens de gehele looptijd van het leasecontract)
 • inzittendenverzekering
 • wegenbelasting
 • pechhulp (hulpverlening bij stranden in binnen- en buitenland).

Als je een boete krijgt, bijvoorbeeld voor te hard rijden. Dan zul je extra moeten betalen. Ook de kosten voor brandstof of het opladen van je auto zijn extra kosten en afhankelijk van het gebruik van de auto. 

Voor de auto’s van het Autolease-collectief van de Consumentenbond is berekend wat de maandkosten van verschillende auto's zijn. 

Looptijden

Via ons Autolease-collectief kun je voor een looptijd kiezen variërend van 12 tot 60 maanden. Dus ook als een leaseauto zoekt voor een kortere tijd kun je bij ons terecht. 

BKR en contract 

Loopt je leasecontract af en besluit je niet meer te gaan leasen? Dan vervalt de lening en ook de inschrijving bij het BKR. Voor een hypotheek is alleen belangrijk of je een lening hebt lopen, niet dat je een lening hebt gehad.

Opzegging bij calamiteiten

Via het Autolease-collectief kun je bij bijzondere omstandigheden kosteloos van het contract af. Dit is het geval bij:

 • arbeidsongeschiktheid
 • overlijden                            
 • gedwongen ontslag                    
 • verlies rijbevoegdheid om medische redenen  
 • echtscheiding of ontbinden van een samenlevingsovereenkomst.                

Opzeggen kan na overleg dan in principe per direct, dus zonder opzegtermijn. Je moet de omstandigheid wel kunnen aantonen. En in sommige gevallen ook bewijzen dat je vanwege deze reden het maandbedrag niet meer kunt betalen.

Tussentijds opzeggen: andere redenen 

Kies je ervoor om een auto te leasen via ons Autolease-collectief of een leasemaatschappij aangesloten bij het Keurmerk Private Lease? Dan kun je het contract ook om andere redenen tussentijds ontbinden. De opzegtermijn is dan een maand. Maar let op: dit is niet kosteloos

Het nadeel is dat je dan een vergoeding betaalt aan de leasemaatschappij. De maatschappij moet voor het afsluiten van het leasecontract wel hebben laten weten hoe hoog die vergoeding is. Ook moet in de voorwaarden staan hoe het bedrag wordt berekend. 

Nieuwste artikelen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.