icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease: looptijden en contract opzeggen

Bij private lease via de Consumentenbond lease je een auto voor 1 tot 6 jaar tegen een vast maandbedrag. Via ons Autolease-collectief kun je in bijzondere omstandigheden tussentijds van het contract af, zoals na ontslag of overlijden.
jill van engelen

Jill van Engelen   Expert private leaseBijgewerkt op:13 februari 2024

Looptijd en opzeggen

Auto leasen: vast bedrag per maand

Kies je voor private lease, dan betaal je een vast bedrag. Het leasetarief bestaat uit zowel vaste als onverwachte kosten:

Krijg je een boete voor bijvoorbeeld te hard rijden? Dan moet je extra betalen. Ook brandstofkosten of het opladen van je auto zijn extra kosten en afhankelijk van het gebruik van de auto. 

Looptijd kiezen

Welke looptijd je kiest hangt af van je situatie. Verwacht je dat je behoefte of gezinssamenstelling op termijn verandert? Dan kun je hier rekening mee houden bij het kiezen van een looptijd. Via ons Autolease-collectief kun je voor een looptijd kiezen variërend van 12 tot 72 maanden. 

Let op! Private lease wordt vaak geregistreerd bij Bureau Krediet Registartie (BKR). Dit kan invloed hebben op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. 

Looptijd afgelopen

Loopt je leasecontract af, dan heb je verschillende mogelijkheden. Meestal lever je de leaseauto weer in bij de leasemaatschappij. Van tevoren kun je een nieuwe leaseauto uitzoeken. Of je kiest voor occasion lease. Maar je kunt ook besluiten om niet meer te gaan leasen. Dan vervalt de 'lening' en daarmee ook de inschrijving bij het BKR. Voor een hypotheek is alleen belangrijk of je een lening hebt lopen, niet dat je een lening hebt gehad.

Opzegging bij calamiteiten

Het tussentijds opzeggen van je leasecontract kan kostbaar zijn. Er wordt hier niet altijd rekening gehouden met de omstandigheden. Via het Autolease-collectief kun je bij bijzondere omstandigheden kosteloos van het contract af. Dit is het geval bij:

  • Arbeidsongeschiktheid
  • Overlijden                            
  • Gedwongen ontslag                    
  • Verlies rijbevoegdheid om medische redenen  
  • Echtscheiding of ontbinden van een samenlevingsovereenkomst          

Opzeggen kan na overleg dan in principe per direct, dus zonder opzegtermijn. Je moet de omstandigheid wel kunnen aantonen. En in sommige gevallen ook bewijzen dat je door deze reden het maandbedrag niet meer kunt betalen.

Tussentijds opzeggen: andere redenen 

Kies je voor een auto via ons Autolease-collectief of een leasemaatschappij aangesloten bij het Keurmerk Private Lease? Dan kun je het contract ook om andere redenen tussentijds ontbinden. De opzegtermijn is dan een maand. Maar let op: dit is niet kosteloos

Het nadeel is dat je dan een vergoeding betaalt aan de leasemaatschappij. De maatschappij moet voor het afsluiten van het leasecontract wel hebben laten weten hoe hoog die vergoeding is. Ook moet in de voorwaarden staan hoe het bedrag wordt berekend. 

Leasecontract laten overnemen

Wil je tussentijds je leasecontract opzeggen en hoge kosten voorkomen? Check dan bij de leasemaatschappij of iemand je leasecontract mag overnemen. Bij veel leasemaatschappijen kun je een leasecontract op een andere naam laten zetten. Bijvoorbeeld op die van een vriend die een auto nodig heeft. Er zijn ook partijen waar je je leasecontract ter overname kunt aanbieden. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.