icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Energielabel voor auto's

Bij het kopen of leasen van een auto kun je een milieubewuste keuze maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een zuinigere auto. Dit heeft ook voordelen voor je portemonnee. Het energielabel helpt je daarbij.
priscilla blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 17 januari 2023

Energielabel auto

Wat is een energielabel voor auto's? 

Energielabel autoDat je woning en koelkast een energielabel hebben is voor iedereen vanzelfsprekend. Maar ook auto's hebben een energielabel. Dankzij dit label zie je eenvoudig hoe (on)zuinig een auto is vergeleken met andere auto's die ongeveer even groot zijn. Op het energielabel staat ook het brandstofverbruik, CO2-uitstoot en de relatieve zuinigheid van de auto.

Energielabels

Er zijn 7 energielabels. Label A is het meest zuinig en G het minst zuinig. In de tabel hieronder staat per label wat de relatieve zuinigheid is.

Energielabel Relatieve zuinigheid
A minstens 15% zuiniger
B 15% - 5% zuiniger
C tussen 5% zuiniger en 5% onzuiniger
D 5% -15% onzuinig
E 15% - 25% onzuinig
F

25% - 35% onzuinig

G meer dan 35% onzuinig

Hoe wordt het energielabel bepaald? 

Het energielabel is gebaseerd op het gemiddelde brandstofverbruik van een nieuwe auto vergeleken met andere auto's van dezelfde grootte. Daarnaast vind je op het energielabel informatie over de CO2-uitstoot van de auto per gereden kilometer. Dit kun je vergelijken met die van andere auto's. Hoe lager de uitstoot van CO2 per gereden kilometer, des te zuiniger die is met brandstof. Én des te beter het energielabel is. 

Belastingvoordeel

De overheid wil de aanschaf van zuinige auto's stimuleren, vanwege de milieuvoordelen. De absolute CO2-uitstoot van een auto is bepalend voor het belastingvoordeel. Zo kan een lage CO2-uitstoot voordeel geven op:

Energielabel en elektrische auto's

Elektrische auto's krijgen automatisch energielabel A met het huidige beoordelingssysteem. Het aanbod aan elektrische auto's neemt steeds meer toe. Dit zorgt er wel voor dat reguliere brandstofauto's minder snel label A toegekend krijgen. Onderling elektrische auto's vergelijken is lastig met het huidige label.

Naast het energielabel bestaat er ook een testprogramma. Daarmee wordt de duurzaamheid van auto’s beoordeeld, het Green NCAP-programma. Dit programma beoordeelt auto's op verbruik en uitstoot die schadelijk is voor gezondheid en klimaat. Sinds 2022 wordt ook de milieu-impact van de productie van auto's onderzocht en vergeleken. In dit testprogramma worden ook elektrische auto's meegenomen.

Lees meer over groener autorijden.

Zuiniger rijden

Het verbruik op het energielabel is vastgesteld volgens een norm en zal in de praktijk vaak afwijken. Hoe zuinig je rijdt heeft niet alleen te maken met het energielabel van de auto. Het heeft ook te maken met je rijstijl, de bediening en het gebruik van accessoires (met name de airco).

Ook je banden en de bandenspanning zijn van invloed op je brandstofverbruik. Er is een Europees bandenlabel waarmee je onder andere het brandstofverbruik kunt vergelijken. Lees meer over hoe je de beste banden kiest.

Zuiniger rijden met private lease 

Wil je een auto leasen en zuiniger rijden? Bekijk dan ons private lease-aanbod. In ons Autolease-collectief bieden wij alleen leaseauto’s aan een met een groen label, oftewel label A, B of C.