icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energielabel voor auto's

Bij het kopen of leasen van een auto kun je een milieubewuste keuze maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een zuinigere auto. Dit heeft ook voordelen voor je portemonnee. Het energielabel helpt je daarbij.
jill van engelen

Jill van Engelen   Expert private leaseBijgewerkt op:13 februari 2024

Energielabel auto

Wat is een energielabel voor auto's? 

Energielabel autoMet dit label zie je eenvoudig hoe zuinig een auto is vergeleken met andere auto's die ongeveer even groot zijn.

Hoe wordt het energielabel bepaald? 

Het energielabel is gebaseerd op:

  • Het gemiddelde brandstofverbruik van een nieuwe auto. Dit wordt vergeleken met andere auto's van dezelfde grootte.
  • De CO2-uitstoot van de auto per gereden kilometer. Hoe lager de uitstoot van CO2 per gereden kilometer, hoe zuiniger die is met brandstof. Én hoe beter het energielabel is. 
  • De relatieve zuinigheid van de auto.

Energielabels

7 energielabels

Er zijn 7 energielabels. Label A is het meest zuinig en G het minst zuinig. In de tabel hieronder staat per label wat de relatieve zuinigheid is.

Energielabel Relatieve zuinigheid
A minstens 15% zuiniger
B 15% - 5% zuiniger
C tussen 5% zuiniger en 5% onzuiniger
D 5% -15% onzuinig
E 15% - 25% onzuinig
F

25% - 35% onzuinig

G meer dan 35% onzuinig

Belastingvoordeel

De overheid wil de aanschaf van zuinige auto's stimuleren, vanwege de milieuvoordelen. De absolute CO2-uitstoot van een auto bepaalt het belastingvoordeel. Zo kan een lage CO2-uitstoot voordeel geven op:

Energielabel en elektrische auto's

Elektrische auto's krijgen automatisch energielabel A . Het aanbod aan elektrische auto's neemt steeds meer toe. Daardoor krijgen brandstofauto's minder snel het label A. Onderling elektrische auto's vergelijken is lastig met het huidige label.

Duurzaamheid van auto's 

Naast het energielabel bestaat er ook een testprogramma. Daarmee wordt de duurzaamheid van auto’s beoordeeld. Het Green NCAP-programma beoordeelt auto's op verbruik en uitstoot die schadelijk is voor gezondheid en klimaat. Sinds 2022 wordt ook de milieu-impact van de productie van auto's onderzocht en vergeleken. In dit testprogramma worden ook elektrische auto's meegenomen.

Benieuwd naar de meest groene auto? Bekijk hier onze testesultaten van groener autorijden.

Zuiniger rijden

Het verbruik op het energielabel is vastgesteld volgens een norm en zal in de praktijk vaak afwijken. Hoe zuinig je rijdt heeft niet alleen te maken met het energielabel van de auto. Het heeft ook te maken met je rijstijl, de bediening en het gebruik van accessoires (vooral de airco).

Ook je banden en de bandenspanning beïnvloeden je brandstofverbruik. Er is een Europees bandenlabel waarmee je onder andere het brandstofverbruik kunt vergelijken. 

Wil je meer weten over alternatieven voor het kopen of leasen van een auto? Op de website van Milieu Centraal staan verschillende alternatieven.

Zuiniger rijden met private lease 

Wil je een auto leasen en zuiniger rijden? Bekijk dan ons private lease-aanbod. In ons Autolease-collectief bieden wij alleen leaseauto’s aan een met een groen label, oftewel label A, B of C.