icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Keuzeadvies voor private lease

Een auto is een flinke kostenpost, iedere maand weer. Met private lease betaal je een vast bedrag per maand. We leggen uit wat private lease is en waar je op moet letten. Ook helpen we je op weg bij het maken van een afweging tussen een auto leasen of kopen. 

1

Private lease via de Consumentenbond

Autolease q3

Autolease-collectief

Via ons Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar leasecontract tegen een scherpe prijs, zonder kleine lettertjes. Geen schadevrije jaren of leeftijdsgrenzen.

Reviews

Al duizenden consumenten vroegen een private leaseauto aan via het Autolease-collectief van de Consumentenbond. Benieuwd naar de ervaringen? Bekijk de reviews.

opzeggen-lease-contract

Looptijd en opzeggen

Via het Autolease-collectief lease je een auto voor 2 tot 5 jaar, tegen een vast maandbedrag. Én in bijzondere omstandigheden kun je tussentijds van het contract af.

opzeggen-private-lease-contract

Leasebedrag verlagen

Bij ons Autolease-collectief kun je je maandbedrag verlagen door een deel vooruit te betalen. Dit kan belangrijk zijn voor een nieuwe hypotheeklening.

2

Wat is private lease?

Privé een auto leasen, ook wel private lease genoemd, is een vorm van huren. De leaseauto is en blijft eigendom van de leasemaatschappij.

Met private lease betaal je een vast maandbedrag voor de auto. Je hebt verder geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud. Je hoeft alleen te tanken of je auto op te laden. Na de looptijd lever je de leaseauto weer in.

Lees meer over wat private lease is.

Wat is Private lease

3

Auto kopen of leasen?

student-auto

Hulp nodig bij je keuze?

Wil je een nieuwe auto? Maar je weet nog niet wat beter bij jou past: private lease of een auto kopen. Beantwoord dan een paar simpele vragen en wij geven je advies.

Keuzehulp auto kopen of leasen

Artikel auto kopen of prive leasen

Private lease goedkoper?

Sommige auto's zijn goedkoper om te leasen dan te kopen met geleend of eigen geld. Of een leaseauto goedkoper is hangt af van je situatie en wensen. 

Lees meer over kopen of leasen.

Private Lease - Autolease-collectief | Consumentenbond

Voor- en nadelen private lease

Een auto leasen is in veel gevallen een goed alternatief voor kopen. Maar dat gaat niet altijd op, bijvoorbeeld als je veel spaargeld hebt. Let ook goed op de nadelen van een auto leasen, bijvoorbeeld de invloed op een hypotheek en schadevrije jaren.

Check de voor-en nadelen van private lease.

Auto inruilen

Auto inruilen en private lease

Wil je overstappen naar private lease en heb je nog een eigen auto? Die kun je inruilen of verkopen. Met de opbrengst kun je je leasebedrag per maand verlagen, door een bedrag vooruit te betalen. 

Bekijk ons stappenplan auto inruilen.

4

Waar moet je op letten bij private lease?

Ga je voor private lease? Dan is het goed om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Het aanbod, de prijs en de voorwaarden kunnen verschillen. Een aantal aandachtspunten voor je op een rij. 

Bekijk ook onze handige checklist bij het afsluiten van een contract.

keurmerk-private-lease

5

Verschillende leasevormen

Private lease is een bekende vorm om als particulier een auto te huren en valt onder ‘operational lease’. Ook als zzp'er kun je private leasen. Maar er zijn ook andere leasevormen. We zetten ze voor je op een rij.  

  • Private lease: Voor een vast bedrag per maand huur je een auto van een leasemaatschappij.
  • Occasion lease: Je kunt ook een tweedehands auto private leasen. 
  • Auto leasen als zzp'er: Als zzp'er kun je kiezen voor private lease of zakelijke lease. 
  • Shortlease: Voor als je een auto een korte periode wilt huren. 
  • Financial lease (huurkoop): Na de contractperiode wordt je eigenaar van de auto. Kosten als verzekering, wegenbelasting en onderhoud zijn niet inbegrepen. 

Lees meer over verschillende leasevormen.

Huren kort autolease

6

Elektrisch autorijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Er rijden in Nederland al ruim 200.000 elektrische auto’s rond. De aanschaf van een elektrische auto is prijzig. Ook is de afschrijving van elektrische auto’s hoger dan auto’s met een verbrandingsmotor.

Geïnteresseerd in een elektrische auto, maar houden deze 2 nadelen je tegen om een elektrische auto aan te schaffen? Dan kan private lease uitkomst bieden. Je kunt dan ook, net als bij kopen, subsidie aanvragen bij leasen van een volledige elektrische auto.

Ook zijn de totale gebruikskosten van een gemiddelde elektrische auto nu vaak lager dan die van een gemiddelde benzineauto. Heb je zonnepanelen, dan kun je een elektrische auto opladen met stroom. 

Elektrisch autorijden

Auto leasen via de Consumentenbond