! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Keuzeadvies voor private lease

Een auto is een flinke kostenpost, iedere maand weer. Met private lease betaal je een vast bedrag per maand. De leaseauto lever je na de looptijd weer in bij de leasemaatschappij. We leggen uit wat private lease is en waar je op moet letten. Ook helpen we je op weg bij het maken van een afweging tussen een auto leasen of kopen. 

Priscilla Blok
Priscilla Blok

Expert Geld & Verzekeren


1
Wat is private lease?

Privé een auto leasen, ook wel private lease genoemd, is een vorm van huren. De leaseauto is en blijft eigendom van de leasemaatschappij. Na de looptijd lever je de leaseauto weer in. Je betaalt een vast maandbedrag en hebt verder geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud. Je hoeft alleen te tanken of je auto op te laden. 

Met private lease heb je inzicht in je maandelijkse lasten voor de auto. Je hebt geen spaargeld nodig en het is vaak goedkoper dan een nieuwe auto kopen. Maar er zijn ook nadelen. Bijvoorbeeld als je een hypotheek wilt afsluiten. Je kunt door een private-leasecontract vaak een stuk minder lenen.

Lees meer over wat private lease is.

Wat is Private lease

2
Auto kopen of leasen?

 • student-auto

  Hulp nodig bij je keuze?

  Wil je een nieuwe auto? Maar je weet nog niet wat beter bij jou past: private lease of een auto kopen. Beantwoord dan een paar simpele vragen en wij geven je advies.

  Keuzehulp auto kopen of leasen

 • Artikel auto kopen of prive leasen

  Private lease goedkoper?

  Sommige auto's zijn goedkoper om te leasen dan te kopen met geleend of eigen geld. Of een leaseauto goedkoper is hangt af van je situatie en wensen. 

  Lees meer over kopen of leasen

 • Auto inruilen

  Auto inruilen en private lease

  Wil je overstappen naar private lease en heb je nog een eigen auto? Die kun je inruilen of verkopen. Met de opbrengst kun je je leasebedrag per maand verlagen, door een bedrag vooruit te betalen. 

  Bekijk ons stappenplan auto inruilen

3
Waar moet je op letten bij private lease?

Ga je voor private lease? Dan is het goed om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Het aanbod, de prijs en de voorwaarden kunnen verschillen. Een aantal aandachtspunten voor je op een rij. 

Bekijk ook onze handige checklist bij het afsluiten van een contract.

keurmerk-private-lease

4
Verschillende leasevormen

Private lease is een bekende vorm om als particulier een auto te huren en valt onder ‘operational lease’. Ook als zzp'er kun je private leasen. Maar er zijn ook andere leasevormen. We zetten ze voor je op een rij.  

 • Private lease: Voor een vast bedrag per maand huur je een auto van een leasemaatschappij.
 • Occasion lease: Je kunt ook een tweedehands auto private leasen. 
 • Auto leasen als zzp'er: Als zzp'er kun je kiezen voor private lease of zakelijke lease. 
 • Shortlease: Voor als je een auto een korte periode wilt huren. 
 • Financial lease (huurkoop): Na de contractperiode wordt je eigenaar van de auto. Kosten als verzekering, wegenbelasting en onderhoud zijn niet inbegrepen. 

Lees meer over verschillende leasevormen

Huren kort autolease

5
Groener autorijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Er rijden in Nederland al ruim 200.000 elektrische auto’s rond. Je bent met elektrisch rijden wel duurder uit. De aanschaf van een elektrische auto is namelijk duur. De restwaardes van de meest verkochte types gaan omhoog.

Ook is de afschrijving van elektrische auto’s hoger dan auto’s met een verbrandingsmotor. Geinteresseerd in een elektrische auto, maar houden deze 2 nadelen je tegen om een elektrische auto aan te schaffen? Dan kan private lease uitkomst bieden. 

Elektrisch autorijden

6
Private lease via de Consumentenbond

Auto leasen via de Consumentenbond