icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Private lease: de voor- en nadelen

Met private leasen rijd je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Wat zijn de voor- en nadelen van private lease en waar moet je op letten?
priscilla blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 19 januari 2023

Wel of geen private lease?

Twijfel je of een private lease auto iets voor jou is? Check dan de voor- en nadelen van private lease. Zo krijg je een goed beeld van wat private lease je kan opleveren. Maar ook wat de nadelen van private lease zijn. Zoals de invloed op een hypotheek en schadevrije jaren. Bedenk ook dat het voortijdig verbreken van het leasecontract een dure grap kan zijn. 

Wil je weten of private lease iets voor jou is? Vul onze keuzehulp auto leasen of kopen in. 

Voordelen private lease 

Uit onderzoek van het ministerie van Financiën blijkt dat dat de meeste private leaserijders erg tevreden zijn over hun leasecontract. De meesten kiezen voor private lease vanwege gemak, ontzorging en zekerheid van vaste maandelijkse kosten. Lees meer over de voordelen van private lease. 

Nadelen private lease (algemeen)

Mensen zijn vooral ontevreden over de gevolgen van de bkr-registratie op de hypotheek. Verder hebben ze enige onvrede over de eigen bijdrage bij schade. Maar ook het niet tussentijds kunnen aanpassen van kilometerbundels en lange levertijden.

Autolease-collectief van de Consumentenbond

Het Autolease-collectief speelt in op de pijnpunten die leaserijders ervaren. We blijven hierin steeds zoeken naar nieuwe manieren om beter aan te sluiten bij de behoeften. Private leasen via de Consumentenbond heeft een aantal voordelen:

  • Een vast laag eigen risico: maximaal €300 per schade. Bij aanbieders met het Keurmerk Private Lease is dit maximaal €500.
  • De optie om vooruit te betalen. Hiermee verlaag je het maandbedrag ten gunste van een nieuwe hypotheeklening.
  • Kilometerbedenktijd. De eerste 6 maanden kun je kosteloos de kilometerbundel wijzigen.
  • Verschillende auto's op voorraad (snel leverbaar).