! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private Lease: tips om meer hypotheek te krijgen

Wil je een auto leasen? En wil je het bedrag dat je per maand aan de leasemaatschappij betaalt verlagen? Bij ons Autolease-collectief kun je je maandbedrag verlagen door een deel vooruit te betalen. Dit kan belangrijk zijn voor een nieuwe hypotheeklening.  
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 9 augustus 2021

Lage maandlasten private lease

Met private lease kun je een nieuwe auto rijden zonder een groot (aankoop)bedrag te investeren met gespaard of geleend geld. Wat je zelf maandelijks kwijt bent aan een nieuwe auto is vaak meer dan het maandelijkse leasebedrag.

Dat komt doordat leasemaatschappijen financieel voordeel hebben door veel auto’s tegelijk inkopen en in onderhoud hebben bij dealers. En door een groot wagenpark te verzekeren. Ze kunnen daarnaast vaak een lagere rente rekenen dan banken.  

Een oudere, gebruikte auto kan goedkoper zijn dan een nieuwe private-leaseauto. Wel moet deze dan niet teveel onverwachte reparaties met zich meebrengen en bij verkoop over een paar jaar voldoende opleveren. Met private lease heb je niet te maken met deze onzekerheden.

Maandbedrag en hypotheek

De meeste private leasemaatschappijen registreren je leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo’n BKR-registratie moet ervoor zorgen dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je niet kunt nakomen. Je kunt door het leasecontract vaak wel een stuk minder lenen als je een woning wilt kopen.

Dit kun je deels voorkomen door een deel van het leasebedrag vooruit te betalen. Dat kan niet bij iedere leasemaatschappij. Bij het Autolease-collectief van de Consumentenbond kun je vooruit betalen. Je kunt dan zelf een bedrag inbrengen (als een soort reservering) dat over alle maanden van je contract wordt verdeeld. Voordelen van vooruitbetalen: 

  • Je maandbedrag gaat omlaag. In de inkomenstoetsing kun je met een lager inkomen leasen.
  • De registratie in het BKR-register is lager. Je kunt naast de leaseauto een hoger bedrag aan hypotheek of lening krijgen. 

Stop je eerder met leasen? Dan krijg je het bedrag dat nog niet gebruikt is om je maandbedragen te verlagen weer terug.

Vooruitbetalen: van welk geld?

Met de lage rente op spaarrekeningen die er nu is kun je je spaargeld of vermogen ook investeren. Daarmee verlaag je je maandelijkse lasten. Voor wie is vooruitbetalen een optie:

  • Huidige autorijders: als je (een deel van) de opbrengst van je huidige auto wil inbrengen als vooruitbetaling.
  • Gepensioneerden of anderen met een lager inkomen, maar wel spaargeld.
  • Familie of vrienden: familie of vrienden die financieel willen helpen bij het afsluiten van een private leasecontract.

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een mooie lease-auto gezien voor €500 per maand voor een periode van 3 jaar. Je eigen auto kun je verkopen voor €7000 aan de leasemaatschappij. Dan kun je dit bedrag volledig of gedeeltelijk gebruiken om je leasetarief te verlagen. Dit geldt natuurlijk ook voor spaargeld. 

Trek de inruilwaarde van €7000 af van het volledige leasetarief van €18.000 (€500 x 12 (maanden) x 3 (jaar)). Je nieuwe leasetarief wordt voor 3 jaar dan €11.000. Dit is €305,55 per maand. 

Nieuwste artikelen