! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private Lease: tips om meer hypotheek te krijgen

Het bedrag dat je per maand aan de leasemaatschappij betaalt, kun je bij ons Autolease-collectief verlagen door een deel vooruit te betalen. Dit kan van belang zijn voor je hypotheeklening.  

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 augustus 2020

opzeggen-private-lease-contract

Lage maandlasten private lease

Met private lease kun je een nieuwe auto rijden zonder een groot (aankoop)bedrag te investeren met gespaard of geleend geld. Wat je zelf maandelijks kwijt bent aan een nieuwe auto is vaak meer dan het maandelijkse leasebedrag.

Dat komt doordat leasemaatschappijen financieel voordeel hebben door veel auto’s tegelijk in te kopen en in onderhoud te hebben bij dealers. En door een groot wagenpark te verzekeren. Ze kunnen daarnaast vaak een lagere rente rekenen dan de banken.  

Een oudere, gebruikte auto kan goedkoper zijn dan een nieuwe private-leaseauto. Wel moet deze dan niet teveel onverwachte reparaties met zich meebrengen en bij verkoop over een paar jaar voldoende opleveren. Met private lease heb je niet te maken met deze onzekerheden.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de ontwikkelingen rondom private lease. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Maandbedrag en hypotheek

De meeste private leasemaatschappijen registreren je leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo’n BKR-registratie moet ervoor zorgen dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je niet kunt nakomen. Je kunt door het leasecontract vaak wel een stuk minder lenen als je een woning wil kopen.

Dit kun je deels voorkomen door een deel van het leasebedrag vooruit te betalen. Dit kan niet bij iedere leasemaatschappij, maar vooruitbetalen is wel een optie bij het Autolease-collectief van de Consumentenbond. Je kunt dan zelf een bedrag inbrengen (als een soort reservering) dat over alle maanden van je contract wordt verdeeld.

Met vooruitbetalen:

 • gaat je maandbedrag omlaag (in de inkomenstoetsing kan met een lager inkomen geleased worden)
 • wordt je BKR-registratie verlaagd (je kunt naast de leaseauto een hoger bedrag aan hypotheek/lening krijgen)

Stop je eerder met leasen? Dan krijg je het bedrag dat nog niet gebruikt is om je maandbedragen te verlagen weer terug.

Vooruitbetalen: van welk geld?

Met de huidige bedroevende rente op spaarrekeningen kun je je spaargeld of vermogen ook investeren en je maandelijkse lasten verlagen. Voor wie is vooruitbetalen een optie:

 • huidige autorijders: als je (een deel van) de opbrengst van je huidige auto wil inbrengen als vooruitbetaling
 • gepensioneerden: met een lager inkomen, maar wel spaargeld
 • familie of vrienden: familie of vrienden die financieel willen helpen bij het afsluiten van een private leasecontract

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt een mooie lease-auto gezien voor €500 per maand voor een periode van 3 jaar. Je eigen auto kun je verkopen voor €7000 aan de leasemaatschappij. Dan kun je dit bedrag volledig of gedeeltelijk gebruiken om je leasetarief te verlagen. Dit geldt natuurlijk ook voor spaargeld. 

Trek de inruilwaarde van €7000 af van het volledige leasetarief van €18.000 (€500 x 12 (maanden) x 3 (jaar)). Je nieuwe leasetarief wordt voor 3 jaar dan €11.000. Dit is €305,55 per maand. 

Je eigen private-leaseauto rijden?

Met ons Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar leasecontract en eerlijke prijs. Je least al een nieuwe auto vanaf €198 per maand. 

Actie: nu met gratis thuislevering van je auto!

 • Contracten vanaf 12 maanden
 • Kosteloos opzegbaar bij persoonlijke omstandigheden
 • Nu nog veel auto’s op voorraad.
 • Betrouwbare en gecheckte voorwaarden
 • Groot aanbod hybride en elektrische auto's

Bekijk de auto's

 

Autolease via de Consumentenbond

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • stedentrip-trein-nieuws
  Nieuws | 6 jan.

  Openbaar vervoer minder in trek

  Na de pandemie pakken we liever de eigen auto of de fiets in plaats van het openbaar vervoer. Ook blijven we dichter bij huis. Dat blijkt uit een onderzoek van BEUC, de samenwerkende Europese consumentenorganisaties.
 • Private lease elektrische auto
  Nieuws | 5 jan.

  Subsidie nieuwe elektrische auto’s stopt

  Voor nieuwe elektrische auto’s kan binnenkort geen subsidie meer worden aangevraagd. Wees er dus snel bij als je nog een elektrische auto wil kopen of privé leasen.
 • kopen-en-verkopen-van-autos

  Veelgestelde vragen private lease

  Met private lease rij je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Hoe zit het met eigen risico bij schade, BKR-registratie en afschrijvingen? Bekijk de video!

 • Proost bespaartips
  29 dec.

  Bespaartips voor verzekeringen in 2021

  Vergelijken kan zo een paar honderd euro per jaar schelen. Begin het nieuwe jaar goed met deze bespaartips voor verzekeringen.