icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Private Lease: tips om meer hypotheek te krijgen

Wil je een auto leasen? En wil je het bedrag dat je per maand aan de leasemaatschappij betaalt verlagen? Bij ons Autolease-collectief kun je je maandbedrag verlagen door een deel vooruit te betalen. Dit kan belangrijk zijn voor een nieuwe hypotheeklening.  

    Bijgewerkt op: 19 januari 2023

opzeggen-private-lease-contract

Lage maandlasten met private lease

Met private lease kun je een nieuwe auto rijden zonder hiervoor een groot gespaard of geleend bedrag te gebruiken. Daarnaast zijn de maandelijkse kosten van een nieuwe auto vaak hoger dan het maandelijkse leasebedrag.

Dit komt door het financiële voordeel dat leasemaatschappijen hebben. Zij kunnen veel auto's tegelijk inkopen. Ook verzekeren ze een groot wagenpark en hebben veel auto's bij dealers in onderhoud. Daarnaast kunnen ze vaak een lagere rente rekenen dan banken.  

Onverwachte reparaties

Een oudere, gebruikte auto kan goedkoper zijn dan een nieuwe private leaseauto. Maar dan moet je daar niet teveel onverwachte reparaties mee krijgen. En moet de auto na verkoop nog voldoende opleveren. Met private lease heb je deze onzekerheden niet.

Leasebedrag en hypotheek

De meeste private leasemaatschappijen registreren je leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo’n BKR-registratie moet ervoor zorgen dat je geen schulden aangaat die je niet kunt nakomen. Je kunt door het leasecontract vaak wel een stuk minder lenen als je een woning wilt kopen.

Leasebedrag verlagen

Dit kun je een beetje voorkomen door een deel van het leasebedrag vooruit te betalen. Dat kan niet bij elke leasemaatschappij. Bij het Autolease-collectief van de Consumentenbond kun je wel vooruitbetalen. Je brengt dan zelf een bedrag in als een soort reservering. Dit bedrag wordt over alle maanden van je contract verdeeld.

Voordelen van vooruitbetalen

  • Je maandbedrag gaat omlaag. In de inkomenstoetsing kun je met een lager inkomen toch leasen.
  • De registratie in het BKR-register is lager. Je kunt naast de leaseauto een hoger bedrag aan hypotheek of lening krijgen. 

Stop je eerder met leasen? Dan krijg je het bedrag dat nog niet gebruikt is om je maandbedragen te verlagen weer terug.

Vooruitbetalen: van welk geld?

Met de lage rente op spaarrekeningen die er nu is kun je je spaargeld of vermogen ook investeren. Daarmee verlaag je je maandelijkse lasten.

Vooruitbetalen is een optie voor:

  • Huidige autorijders: als je de opbrengst van je huidige auto wilt inbrengen als vooruitbetaling. Of een deel van de opbrengst. 
  • Gepensioneerden of anderen met een lager inkomen, maar mét spaargeld.
  • Familie of vrienden die financieel willen helpen bij het afsluiten van een private leasecontract.