! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Er rijden in Nederland al ruim 200.000 elektrische auto’s rond. Maar wat is elektrisch rijden precies? Wat zijn de kosten en hoe milieuvriendelijk is zo’n elektrische auto eigenlijk?

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:2 september 2021

Opladen elektrische auto

Wat is elektrisch rijden?

Elektrisch autorijden betekent dat je rijdt op een elektromotor. Een 100% elektrische auto heeft alleen een elektromotor om de auto aan te drijven. Er zijn ook auto’s die deels elektrisch zijn en ook een verbrandingsmotor hebben. De accu van een elektrische auto laad je op via een laadpaal.

Laadpalen

Er bestaan openbare en privé-laadpalen. Privé-laadpalen kun je soms bij je huis laten aanleggen. De aanschafkosten zijn hoog. Soms wordt deze in combinatie met een nieuw aangeschafte auto voor een gereduceerd bedrag meegeleverd.

Langs drukke wegen staan ook vaak snellaadpalen. Voor gebruik van openbare palen en sommige snellaadpalen heb je een laadpas nodig. Tesla heeft zijn eigen snellaadnet dat voor sommige Tesla-modellen gratis is.

Lees over goedkoop je elektrische auto laden.

Soorten elektrische auto’s

Er zijn verschillende soorten elektrische auto’s: van deels tot volledig elektrisch. We zetten ze voor je op een rij. 

Kosten elektrische auto versus brandstofauto

Aanschaf

Een elektrische auto is bij de aanschaf meestal duurder dan een brandstofauto. Dat komt vooral door het accupakket van de elektrische auto. We verwachten dat de prijzen voor accutechniek de komende jaren dalen. Hierdoor worden de prijsverschillen tussen elektrische auto’s en brandstofauto’s steeds kleiner.

Vind je een nieuwe elektrische auto aanschaffen te duur? Dan kun je een tweedehands auto of private lease overwegen.

Gebruik

De kosten voor het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van de auto en waar je ‘m oplaadt. Bij een eigen laadpunt opladen is meestal het goedkoopst: zo’n €0,20 per kWh. Bij een publieke laadpaal betaal je al gauw €0,35 per kWh. En bij snelladen lopen de tarieven zelfs op tot gemiddeld €0,66 per kWh.

Bijna altijd ben je met een elektrische auto in gebruik goedkoper uit dan met een brandstofauto.

Kostenvergelijking

Een kilowattuur elektriciteit kost op dit moment ongeveer €0,22.

 • Een elektrische auto die 17 kWh verbruikt per 100 kilometer heeft de kilometerprijs 17/100*0,22 = €0,04.
 • Een benzineauto die 1 op 16,7 rijdt kost bij een literprijs van €1,67 ongeveer €0,10 per kilometer.

Voor een benzineauto betaal je dus tweeënhalf keer zoveel.

Onderhoud

Ook qua onderhoud is de elektrische auto voordeliger dan een brandstofauto. De elektromotor van een elektrische auto is minder complex dan een verbrandingsmotor. Regulier onderhoud kost dan ook minder.

Banden en remmen kunnen slijten, maar de remmen van een elektrische auto gaan vaak langer mee dan die van een brandstofauto. Dat komt omdat je bij een elektrische auto veel gebruikmaakt van remmen op de elektromotor. Hierbij wordt de remenergie teruggevoerd naar de accu.

De grootste onderhoudskosten bij een elektrische auto zitten in het opknappen of vervangen van het accupakket. Het accupakket van een elektrische auto is wel behoorlijk betrouwbaar. Daarnaast krijgt je vaak ruime garantie op de levensduur van het accupakket.

Fiscale voordelen

Bij een elektrische auto heb je (anders dan bij een brandstofauto) recht op een aantal fiscale voordelen. Met deze regelingen probeert de overheid elektrisch rijden te stimuleren.

Milieu-impact

 • CO2 uitstoot door opwekken elektriciteit. Het opwekken van elektriciteit brengt CO2 met zich mee, afhankelijk van hoe ‘groen’ de elektriciteitscentrale is. Een elektrische auto stoot indirect dus nog steeds CO2 uit. Maar over de hele levensduur wel zo’n 35 tot 55% minder dan een brandstofauto.
 • Hogere CO2 uitstoot bij prodcutie. Bij de productie van een auto komt CO2 vrij. Bij een elektrische auto zorgt de productie van het accupakket voor extra uitstoot ten opzichte van een brandstofauto. De milieu-impact van een nieuwe elektrische auto is daardoor direct na productie groter dan die van een net geproduceerde brandstofauto.
 • Minder CO2 uitstoot. De elektrische auto stoot per gereden kilometer indirect wel minder CO2 uit. Dus de milieu-impact van een elektrische auto is op den duur juist kleiner dan die van een brandstofauto.
 • Minder uitstoot van fijnstof. Een elektrische auto stoot daarnaast 25 tot 40% minder fijnstof uit dan een brandstofauto. Verder heeft een elektrische auto geen directe stikstofoxidenuitstoot. Wel komen er bij de productie van grijze stroom stikstofoxiden vrij.

Actieradius

Met de actieradius van een elektrische auto bedoelen we de afstand die je kunt rijden op één acculading. De actieradius is afhankelijk van de capaciteit van het accupakket en het verbruik van de auto. Hoe groter de accu en hoe lager het verbruik, hoe verder je met een acculading kunt rijden. Het verbruik verschilt per type auto. Bij een middenklasse auto is dit tussen de 15 en 23 kWh per 100 kilometer.

Voordelen en nadelen

Een elektrische auto heeft verschillende voor- en nadelen ten opzichte van een brandstofauto. We zetten ze voor je op een rijtje.

Voordelen

Nadelen

Elektrische auto leasen

Een elektrische auto is duur. De restwaardes van de meest verkochte types gaan omhoog. Maar nog steeds is de afschrijving van elektrische auto’s hoger dan auto’s met een verbrandingsmotor. Heb je interesse in een elektrische auto, maar houden deze 2 nadelen je tegen om een elektrische auto aan te schaffen? Dan kan private lease uitkomst bieden. 

Je eigen private-leaseauto rijden?

Met ons Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar leasecontract en eerlijke prijs. Je least al een nieuwe auto vanaf €209 per maand. 

 • Verschillende auto's met maandelijks opzegbaar contract
 • Kosteloos opzegbaar bij persoonlijke omstandigheden
 • Nu nog veel auto’s op voorraad.
 • Betrouwbare en gecheckte voorwaarden
 • Groot aanbod hybride en elektrische auto's
 • Vanaf 5000 km per jaar

Actie 2021: kilometerbedenktijd
Tot 6 maanden na ingang van je private leasecontract kosteloos je kilometerbundel wijzigen. Handig als je ineens meer of minder op de weg zit. 

Bekijk de auto's

Autolease-collectief Kia Picanto wit

Lees verder