icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Er rijden in Nederland al ruim 270.000 elektrische auto’s rond. Maar wat is elektrisch rijden precies? Wat zijn de kosten en hoe goed is zo’n elektrische auto eigenlijk voor het milieu ?
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 19 april 2022

Opladen elektrische auto

Wat is elektrisch rijden?

Elektrisch autorijden betekent dat je rijdt met een elektromotor waarvan de accu wordt opgeladen met een stekker (stekkerauto's). Een 100% elektrische auto heeft alleen een elektromotor om de auto aan te drijven. Maar er zijn ook auto’s die voor een deel elektrisch zijn en ook een verbrandingsmotor hebben. De accu van een elektrische auto laad je op via een laadpaal.

Laadpalen

Er zijn openbare en privé-laadpalen. Privé-laadpalen kun je soms bij je huis laten aanleggen. De aanschafkosten zijn hoog. Bij de koop van een nieuwe auto wordt een privé-laadpaal soms tegen een lager bedrag meegeleverd. 

Bij openbare laadpalen mag iedereen zijn elektrische auto opladen. Zolang de auto aan het opladen is, mag deze blijven staan. Is de accu vol? Dan moet je de auto vaak verplaatsen, zodat iemand anders de laadpaal kan gebruiken. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. 

Snellaadpalen

Langs drukke wegen staan ook vaak snellaadpalen. Voor gebruik van openbare palen en sommige snellaadpalen heb je een laadpas nodig. Tesla heeft zijn eigen snellaadnet. Dit net is voor sommige Tesla-modellen gratis. 

Lees meer over goedkoop je elektrische auto laden.

Laadpaal via VvE

Woon je in een appartement en is deze aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Een VvE kan sinds 6 oktober 2021 met subsidie advies krijgen over laadpalen van een deskundige. Via de zogeheten SEEH-regeling kun je als VvE 75% van de kosten terugkrijgen tot maximaal €1.500. De aanvraag voor deze subsidie kun je pas per januari 2022 indienen.

Lees meer over de regeling en voorwaarden.

Soorten elektrische auto’s

Er zijn verschillende soorten elektrische auto’s: van voor een deel tot volledig elektrisch. We zetten ze voor je op een rij. 

Kosten elektrische auto tegenover brandstofauto

Wat zijn de prijsverschillen tussen een elektrische auto en een brandstofauto? We zetten de verschillen op een rij. 

Onderzoek autokosten

Uit ons jaarlijks onderzoek autokosten (laatste upate: november 2021) blijkt ook dat de onderhoudskosten voor een elektrisch voertuig zo'n 50% van een vergelijkbare brandstofauto liggen. Dit percentage geldt niet voor een (plug-in) hybride (met zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor). Daarbovenop is een elektrische auto tot 2025 nog steeds vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. 

Fiscale voordelen

Bij een elektrische auto heb je recht op een aantal belastingvoordelen die je niet hebt bij een brandstofauto. De overheid wil hiermee het elektrisch rijden aanmoedigen. 

Milieu-impact

  • CO2-uitstoot door opwekken elektriciteit. Opwekken van elektriciteit brengt CO2 met zich mee. Hoeveel dat is hangt af van hoe  'groen' de elektriciteitscentrale is. Een elektrische auto stoot dus nog steeds CO2 uit. Maar over de hele levensduur van de auto is dat wel zo’n 35 tot 55% minder dan bij een brandstofauto.
  • Hogere CO2-uitstoot bij productie. Ook bij de productie van een auto komt CO2 vrij. Bij een elektrische auto zorgt de productie van het accupakket voor extra uitstoot vergeleken met een brandstofauto. De invloed van een nieuwe elektrische auto op het milieu is daardoor direct na productie groter dan die van een net geproduceerde brandstofauto.
  • Minder CO2-uitstoot. De elektrische auto stoot per gereden kilometer indirect wel minder CO2 uit. Dus de invloed van een elektrische auto op het milieu is na een tijd juist kleiner dan die van een brandstofauto.
  • Minder uitstoot van fijnstof. Een elektrische auto stoot daarnaast 25 tot 40% minder fijnstof uit dan een brandstofauto. Verder heeft een elektrische auto geen directe stikstofoxidenuitstoot. Wel komen er bij de productie van grijze stroom stikstofoxiden vrij.

Actieradius: afstand met 1 acculading

Met de actieradius van een elektrische auto bedoelen we de afstand die je kunt rijden op 1 acculading. De actieradius hangt af van het vermogen van het accupakket en het verbruik van de auto. De capaciteit van het accupakket wordt uitgedrukt in kiloWattuur (kWh); hoe meer kWh’s hij heeft, hoe verder je komt.

Verbruik

Daarnaast ligt de afstand die je op een acculading kunt rijden af van het verbruik van de auto. Dit verschilt per type auto. Bij een middenklasse auto is het verbruik tussen de 15 en 23 kWh per 100 kilometer.

Halverwege de reis stilvallen zal bij moderne elektrische auto's een stuk minder voorkomen. Vaak kun je op 1 lading al meer dan 300 kilometer afleggen, wat voor de meeste gebruikers ruim voldoende is.

Dat heeft alles te maken met de steeds grotere capaciteit van de accupakketten. Ook is de aanschafprijs per kWh de afgelopen jaren sterk gedaald. Hierdoor hoeft een elektrisch voertuig niet meer twee keer zoveel te kosten als een vergelijkbare benzineauto.

Voordelen en nadelen

Een elektrische auto heeft verschillende voor- en nadelen vergeleken met een brandstofauto. We zetten ze voor je op een rijtje.

Voordelen

Nadelen

Elektrische auto leasen

Een elektrische auto is duur. De restwaardes van de meest verkochte types gaan omhoog. Maar nog steeds is de afschrijving van elektrische auto’s hoger dan auto’s met een verbrandingsmotor.

Heb je interesse in een elektrische auto, maar houden deze 2 nadelen je tegen om een elektrische auto aan te schaffen? Dan kan private lease uitkomst bieden. 

Nieuwste artikelen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.