icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkoop je elektrische auto laden

Een elektrische auto opladen kan aan een 'eigen' laadpaal of aan een commercieel laadstation. De prijzen per kilowattuur (kWh) verschillen dan enorm. Hoe tank je het goedkoopst?
Ferry Ploeg

Ferry Ploeg , Prijzenonderzoeker Bijgewerkt op: 24 januari 2022

elektrische auto zuinig opladen

Een pasje of app

Elektrisch rijden is steeds meer in opkomst. Op straat kom je daardoor steeds meer laadpalen tegen. Om op straat op te laden heb je een pasje (of app) nodig. Er zijn honderden aanbieders van laadpassen met elk hun eigen voorwaarden en flink uiteenlopende tarieven. Voor thuisladen is een pasje of app niet nodig.

Thuis vaak nog het goedkoopst

Als je thuis een eigen laadpunt hebt, ben je over het algemeen het goedkoopst uit. Maar let op: dit is wel afhankelijk van het energiecontract dat je op het moment hebt. Heb je een contract met vaste tarieven en heb je dat voor oktober 2021 afgesloten dan zit je meestal nog goed. Maar heb je na 1 oktober een vast contract afgesloten of heb je op dit moment geen vast contact dan betaal je een hoog kWh tarief. Het variabele kWh tarief ligt dan rond de €0,70. Het advies is dan om bij een publieke laadpaal op te laden.

Bij publieke laadpalen verschillen de tarieven per paal en/of pasje. Een gangbaar tarief is €0,35 per kWh. En bij snelladen lopen de tarieven op tot €0,80 per kWh. Op laadpastop10.nl vind je een actueel overzicht van alle tarieven.

Prijsopbouw

Het bedrag dat je voor het opladen betaalt, kan uit verschillende posten bestaan:

  • Abonnementskosten: Kost tussen de €3 en €7 per maand. Moet je vaak bij een publieke laadpaal opladen? Dan is een betaald abonnement waarbij je geen starttarief hoeft te betalen interessant.
  • Starttarief: Kost tussen de €0,12 tot €0,36 per sessie. Een starttarief is niet altijd van toepassing. Meestal betaal je dit als je geen abonnement hebt of op een drukke locatie oplaadt.
  • kWh tarief: Kost voor normaal laden tussen de €0,24 tot €0,50 per kWh. Voor snelladen kost het tussen de €0,40 tot €0,80. Bij thuisladen betaal je het tarief van je energieleverancier.
  • Tarief per tijdseenheid of tarief voor onbeperkt gebruik. Dit om te voorkomen dat sommige plekken te lang bezet blijven.

Prijs is niet transparant

Helaas is de prijs die je per kWh bij de laadpaal gaat betalen vaak onduidelijk. De tarieven staan vaak niet vermeld bij de laadpaal en verschillen per aanbieder. Ze kunnen zelfs op elk moment van de dag variëren. Aanbieders moeten via een app of website informatie geven over onder andere de tarieven per laadpaal. Uit een steekproef de wij gedaan hebben blijkt dat er veel te verbeteren valt. Regelmatig ontbreken de prijzen of informatie over bijvoorbeeld de bezetting van laadpalen. 

Vaste tarieven

Er zijn passen van bijvoorbeeld ANWB, Coolblue en Eneco met een vast tarief voor normaal laden en ook een vast tarief voor snelladen. Dit is wel transparant maar de snellaad tarieven zijn doorgaans hoger dan met een pasje zonder vast tarief. Maar ook gewoon laden kan dan duurder uitpakken. De tarieven bij jou in de straat kunnen namelijk lager zijn dan het vaste tarief van je laadpas. Zo kun je voor een accu van 50 kWh per oplaadbeurt al gauw €6,50 meer betalen. Daar staat tegenover dat je dan wel vaste en duidelijke tarieven hebt.

Transparanter sinds 2021

Verbetering is in gang gezet want sinds 1 juli 2021 is wettelijk geregeld dat exploitanten van laadpalen informatie over tarieven moeten vrijgeven. Op de laadpaal of in de app moet direct duidelijk zijn wat het laadtarief is. Prijsvergelijkings- en navigatie-apps krijgen informatie om de consument naar de dichtstbijzijnde vrije laadpaal te leiden.

Elektrische auto leasen

Heb je nog geen auto 'met een stekker'? In ons Autolease-collectief heb je de keuze uit zowel hybride als volledige elektrische auto’s.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.