icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Groener autorijden

Groener autorijden wordt steeds belangrijker. Met het Green NCAP-programma kun je een bewuste keuze maken als je een auto koopt of leaset. Dit programma beoordeelt auto's op verbruik en uitstoot die schadelijk is voor gezondheid en klimaat.
Ronald Vroman

Ronald Vroman , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 30 juni 2022

GreenNCAP_28219_3

De groenste auto

De groenste geteste auto in 2022 is momenteel de Audi Q4 e-tron. In de eerstvolgende update worden meer elektrische auto's toegevoegd. Dan kunnen we ook zien hoe groen deze auto is in vergelijking met andere auto's zonder brandstofmotor.

De minst groene auto

De minst groene geteste auto in 2022 is momenteel de Genesis GV70.

Alle testresultaten

Uitleg onderstaande tabel, die gesorteerd is op de totale sterrenscore:

  • Luchtkwaliteit Index: uitstoot met gezondheidsrisico’s.
  • Energiegebruik Index: het elektriciteit- en brandstofverbruik.
  • Broeikasgas Index: uitstoot die bijdraagt aan het broeikaseffect.
  • Aandrijfvorm: (A) = Aardgas, (B) = Benzine, (D) = Diesel, (E) = Elektrisch, (H) = Hybride, benzine, (PHEV) = Hybride met stekker, (W) = Waterstof.

Merk, model, aandrijfvorm

Lucht
kwaliteit 
Index

Energie
gebruik
Index

 Broeikas
gas
Index

 Ster
score
(0-5)

Audi Q4 e-tron (E) 

10

9,2

9,3

5

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI (B)

3,4

5,4

4,1

2,5

Renault Kangoo TCe 130 (B)

7,1

3,4

1,6

2,5

VW Caddy 1.5 l TSI (B)

5,7

4,3

2,6

2,5

Peugeot 308 1.2 PureT. 130 (B)

3,8

4,7

3,2

2

Genesis GV70 (B)

3,4

0,7

0,0

1

Toelichting testresultaten

Elektrische auto

De Audi Q4 e-tron is een elektrische auto die 5 sterren scoort. Het verbruik op de onder meer de snelweg en bij koude omgevingstemperatuur kan wel beter.

Benzinemotoren

Tussen de beste en slechtste geteste auto met benzinemotor zien we duidelijk verschil. De Hyundai Bayon is duidelijk veel zuiniger met brandstof dan de veel grotere (en nog niet in Nederland verkrijgbare) Genesis GV70.

Als het gaat om schadelijke stoffen voor de gezondheid dan valt de Renault Kangoo positief op. Indrukwekkend, omdat bij kleinere motoren - zoals de 1.3 van deze Renault - de uitstoot van koolmonoxide en ammoniak vaak flink hoger ligt.

Verschillen en vergelijken

De verschillen in resultaten zijn soms deels te verklaren door gewicht, frontaal oppervlak (hoogte en breedte) en aerodynamica. Toch kun je vooral bij auto's met brandstofmotor vaststellen dat sommige fabrikanten de motortechniek beter voor elkaar hebben dan andere. Er is veel winst te behalen met een goed motorontwerp en uitlaatgas-nabehandeling.

Het loont voor je portemonnee, gezondheid én klimaat om auto's te vergelijken op zuinigheid en uitstoot. Kijk voor meer informatie over Green NCAP op de website van Green NCAP, waar je ook het geteste verbruik per 100 km vindt, onder diverse omstandigheden.

Hoe werkt Green NCAP?

Green NCAP test de auto’s op een realistische manier en ook onder minder gunstige imstandigheden, zoals een koude omgeving en met belading. Het programma beoordeelt daarbij 3 componenten:

  • Luchtkwaliteit Index (Clean Air Index): de hoeveelheid schadelijke uitstoot met gezondheidsrisico’s, zoals NOx (stikstofoxiden).
  • Energiegebruik Index (Energy Efficiency Index): het elektriciteit- en brandstofverbruik. De verschillende tests benaderen het praktijkverbruik beter.
  • Broeikasgas Index (Greenhouse Gas Index): uitstoot die bijdraagt aan het broeikaseffect, zoals methaangas.

Voor iedere index zijn maximaal 10 punten te behalen. De eindscore van 0 tot 5 steren is gebaseerd op het gemiddelde. Het vertelt ook hoe 'groen' een auto is.

Een auto haalt alleen 5 sterren als hij zeer schoon en zuinig is én weinig broeikasgassen uitstoot.

Reëlere verbruik- en uitstootcijfers

De verbruik- en uitstootcijfers van autofabrikanten wijken vaak flink af van de praktijk. Daarom is Green NCAP opgericht, een organisatie - gelinkt aan de Consumentenbond - die auto's op op een strengere manier test dan de wettelijke normen. In 2022 is het programma aangepast, kijk verderop deze pagina voor details.

Wat kun je met Green NCAP-resultaten?

Green NCAP legt alle auto’s langs dezelfde meetlat. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor een zuinige én schone auto. Als er meer testresultaten beschikbaar zijn, vermelden we deze bij de automodellen die we aanbieden in het private lease-collectief.

Wijzigingen 2022

In 2022 is het Green NCAP programma grondig aangepast. Hierdoor zijn de resultaten niet meer vergelijkbaar met die uit voorgaande jaren.

Een belangrijke wijziging is dat in de berekening vanaf nu ook de hoeveelheid broeikasgassen wordt meegenomen, die nodig is voor productie en transport. Dit gaat om zowel elektrische energie als (fossiele) brandstoffen. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de kritiek dat alleen gekeken wordt naar wat de uitlaat uitstoot.

De uitstoot wordt opgeteld bij de uitlaatemissies en samen vormen ze de basis voor de beoordeling. Elektrische auto’s scoren zo dus niet meer automatisch een 10 voor het onderdeel broeikasgassen.

Auto’s worden vanaf nu ook in 2 stappen getest op verbruik en uitstoot. Alle auto's ondergaan een serie basistests. Alleen auto's die het daar goed doen, komen in aanmerking voor de tweede ronde bij uitdagendere testomstandigheden, zoals met koude omgevingstemperatuur en zware belading. Deze aanpak zorgt voor een efficiënt gebruik van middelen.

In onderstaande tabel vind je oude testresultaten van Green NCAP uit 2020 en 2021. Deze testresultaten kun je onderling met elkaar vergelijken, maar zijn niet meer volledig vergelijkbaar met de scores vanaf 2022 in bovenstaande tabel.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.