icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ex-leaseauto kopen

Een private leasecontract loopt vaak 3 tot 5 jaar. Na de leaseperiode worden de leaseauto's opnieuw ingezet voor lease of verkocht aan particulieren. Doe je er goed aan om een ex-leaseauto te kopen? We zetten de voor- en nadelen op een rij.
jill van engelen

Jill van Engelen   Expert private leaseBijgewerkt op:14 februari 2024

Autolease kopen

Occacion lease of ex-leaseauto

Als een leasecontract afloopt, heeft een leasemaatschappij 2 opties. De gebruikte leaseauto's opnieuw aanbieden als leaseauto (occasion lease). Of de ex-leaseauto's verkopen als occasion.

Voordelen ex-leaseauto

  • Jonge auto's. Een ex-leaseauto is meestal redelijk jong. Veel leaseauto's worden namelijk voor zo'n 3 tot 5 jaar geleased.
  • Goed onderhouden. Reparaties en onderhoud zijn bijna altijd inbegrepen in het leasecontract. Hierdoor zijn ex-leaseauto's vaak goed onderhouden. Het onderhoudsrapport is vaak compleet.
  • Schades worden gerepareerd. Als er schade is geweest, dan is er vaak geen drempel om schade te laten herstellen. Hierdoor heb je een kleinere kans op schades die niet zijn verholpen. 
  • Inzicht in onderhoud. Alle uitgevoerde onderhoudsbeurten vind je ook terug in het onderhoudsboekje.
  • Uitgebreidere opties en hoge restwaarde. De standaarduitrusting en de gekozen opties zijn uitgebreider dan bij particulier gekochte auto's. De restwaarde blijft hierdoor in verhouding hoog en dat is gunstig voor de afschrijving.

Nadelen ex-leaseauto

  • Kans op groot onderhoud. De leasecontracten lopen vaak af voordat er echt groot onderhoud aan de auto nodig is. Zoals bijvoorbeeld het vervangen van de distributieriem na gemiddeld 5 jaar of 100.0000 km. Ga na of er binnenkort een grote reparatie aan komt. Je kunt hier rekening mee houden bij het bepalen van je budget.
  • Weinig onderhandelingsruimte. Veel onderhandelingsruimte is er vaak niet bij dealers die ex-leaseauto’s verkopen.

Hoe pak je het aan?

Ben je van plan een ex-leaseauto te kopen? Vergelijk dan verschillende aanbieders met elkaar op de grote vergelijkingssites en op de sites van leasemaatschappijen. Zo heb je een goed beeld van het aanbod en de prijzen. Heb je een leuke auto gevonden, maak dan eerst een proefrit.

Waarde van de auto

Denk je er serieus over de auto te kopen? Zoek eerst uit of er groot onderhoud aan komt en wat de waarde van de auto is. De waarde van de auto kun je opzoeken op de Koerslijst van de ANWB. Je kunt de auto ook door een onafhankelijke partij laten keuren. De kosten zijn wel voor jou.

Welke andere opties heb je?

Wil je een tweedehands auto kopen en kun je niet slagen bij een leasemaatschappij? Dan kun je ook terecht bij een particulier, handelaar, dealer, autobedrijf of garage.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een auto privé te leasen. Dit kan een nieuwe of tweedehands auto zijn. Benieuwd wat private lease inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn? Lees dan meer over private lease. Of bekijk in ons Autolease-collectief welke opties er zijn.