icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ex-leaseauto kopen

Met de opkomst van private lease komt er steeds meer aanbod van gebruikte leaseauto's. Een leasecontract loopt vaak 3 tot 5 jaar. Na de leaseperiode worden ze opnieuw ingezet voor lease of verkocht aan particulieren. Doe je er goed aan om een ex-leaseauto te kopen? We zetten de voor- en nadelen op een rij.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 8 december 2021

Autolease kopen

Private lease auto's worden steeds populairder. Er komen hierdoor ook steeds meer leaseauto's op de markt. Als het leasecontract afloopt, heeft een leasemaatschappij 2 opties. De gebruikte leaseauto's opnieuw aanbieden als lease auto (occasion lease). Of de ex-leaseauto's verkopen als occasion.

Wat zijn de voordelen?

Het voordeel van een ex-leaseauto is dat deze meestal redelijk jong zijn. Veel leaseauto's worden namelijk voor zo'n 3 tot 5 jaar geleased. Reparaties en onderhoud zijn bijna altijd inbegrepen in het leasecontract. Hierdoor zijn ex-leaseauto's vaak goed onderhouden.

Als er schade is, dan is er vaak geen drempel om schade te laten herstellen. Alle uitgevoerde onderhoudsbeurten vind je ook terug in het onderhoudsboekje.

Een bijkomend voordeel is dat de standaarduitrusting en de gekozen opties uitgebreider zijn dan bij particulier gekochte auto's. De restwaarde blijft hierdoor in verhouding hoog en dat is gunstig voor de afschrijving.

Wat zijn de nadelen?

De leasecontracten lopen vaak af voordat er echt groot onderhoud aan de auto nodig is. Zoals bijvoorbeeld het vervangen van de distributieriem na gemiddeld 5 jaar of 100.0000 km.

Ga na of er binnenkort een grote reparatie aan komt. Je kunt hier rekening mee houden bij het bepalen van je budget. Veel onderhandelingsruimte is er vaak niet bij dealers die ex-leaseauto’s verkopen.

Hoe pak je het aan?

Ben je van plan een ex-leaseauto te kopen? Vergelijk dan verschillende aanbieders met elkaar op de grote vergelijkingssites en op de sites van leasemaatschappijen. Zo heb je een goed beeld van het aanbod en de prijzen. Heb je een leuke auto gevonden, maak dan eerst een proefrit.

Waarde van de auto

Denk je er serieus over de auto te kopen? Zoek eerst uit of er groot onderhoud aan komt en wat de waarde van de auto is. De waarde van de auto kun je opzoeken op de Koerslijst van de ANWB.  Je kunt de auto ook door een onafhankelijke partij laten keuren. De kosten zijn wel voor jou.

Welke andere opties heb je?

Wil je een tweedehands auto kopen en kun je niet slagen bij een leasemaatschappij? Dan kun je ook terecht bij een particulier, handelaar, dealer, autobedrijf of garage.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een auto privé te leasen. Dit kan een nieuwe of tweedehands auto zijn. 

Benieuwd wat private lease inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn? Lees dan meer over private lease. Of bekijk in ons Autolease-collectief welke opties er zijn.

Nieuwste artikelen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.