icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Keurmerk Private Lease

Private leaseaanbieders hebben verschillende voorwaarden en regels. Zorg dat het leasebedrijf van jouw keuze beschikt over het Keurmerk Private Lease. 

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:23 oktober 2018

keurmerk-private-lease

Naleven algemene voorwaarden

Op 1 februari 2016 hebben de Consumentenbond en de stichting Keurmerk Private Lease de algemene voorwaarden voor private lease geintroduceerd. Hiermee willen we duidelijkheid scheppen in de verschillende leasevoorwaarden en de consument beschermen tegen onverwachte en onredelijke kosten. Het keurmerk regelt namelijk dat de leasemaatschappij de maandtermijn niet tussentijds mag verhogen, de maximale kosten bij schade, het inleveren van de auto en het voortijdig opzeggen van het contract. Ook geldt er een borgsommaximum, een bedenktijd en is er een geschillencommissie.

logo-keurkmerk-private-leaseVoordelen Keurmerk Private Lease

 • Compleet product
  Alle kosten inbegrepen: motorrijtuigenbelasting, kosten van reparatie en onderhoud, allrisk (WA+ casco) autoverzekering, kosten van pechhulp in Europa, vervangend vervoer in Nederland tijdens onderhoud of reparatie na 72 uur. Voor eigen rekening zijn altijd de brandstof, parkeer- en tolgelden en verkeersboetes. 
 • 14 dagen bedenktijd
  Je hebt 14 dagen bedenktijd na het ondertekenen van het leasecontract. Pas daarna krijg je de auto. Wil je meteen over de auto beschikken dan kun je afzien van de bedenktijd.
 • Zekerheid bij klachten
  Bij klachten over de leasemaatschappij kun je terecht bij de Geschillencommissie Private Lease. Je betaalt wel €127,50 voor klachtenbehandeling. Voorwaarde is dat je eerst probeert er samen met de leasemaatschappij uit te komen.
 • Bescherming tegen te hoge financiële lasten
  Zorgvuldige beoordeling van de kredietwaardigheid en BKR-registratie. Het is ook in jouw belang dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je financiële draagkracht te boven gaan.
 • Eerlijke voorwaarden
  Bijvoorbeeld de verrekening van meer- en minderkilometers, duidelijkheid bij schade en contractbreuk.

Eerlijke voorwaarden

 • Vast maandbedrag. Alleen verhogingen van belastingen mogen doorberekend worden.
 • Jaarlijkse verrekening meerkilometers. Dit zijn het aantal kilometers dat je rijdt boven de afgesproken kilometerbundel. Er zijn (buiten het keurmerk) aanbieders die dit 1 keer per kwartaal verrekenen.
 • Verrekening eventuele meer- en minderkilometers aan het einde looptijd. Bij een contract van 2 jaar met 12.000 km jaarlijks hoef je dan niet bij te betalen als je bijvoorbeeld 13.000 km in het eerste jaar rijdt en 10.500 km in het tweede jaar.
 • Geen buitensporige boetes bij contractbreuk. Helaas geldt deze regeling pas vanaf het tweede jaar. De maatschappij kijkt dan wat je per maand betaald zou hebben als je bij aanvang voor een korter contract had gekozen.
 • Kosteloze beëindiging bij overlijden. Zijn er 2 contractanten, dan geldt dat pas bij overlijden van de laatste contractant. Je partner hoeft alleen medecontractant te worden als zijn of haar inkomen nodig is om door de inkomenstoets te komen. Ook als je partner geen medecontractant is mag hij of zij de auto gewoon gebruiken.
 • Borgsom maximaal 3 maandtermijnen. Deze waarborgsom wordt binnen 65 dagen na inleveren van de auto terugbetaald.
 • Beperkte bijdrage bij schade: maximaal €500 eigen bijdrage bij auto- of WA-schade. Bij 2 schades binnen een periode van 12 maanden mag de leasemaatschappij deze verdubbelen. WA-schade is de schade die je toebrengt aan een ander. Bij WA-schade zal vaak ook sprake zijn van schade aan je eigen auto. Het maximum van het eigen risico geldt voor beide schades samen.
 • Helderheid over schades na einde contract. Het innameprotocol van de leasemaatschappij geeft precies aan welke schades (bijvoorbeeld krassen of deukjes) acceptabel zijn en welke niet.
 • Beperking kosten van schades na einde contract. Bij het inleveren van de auto moet je de niet gemelde schades betalen, maar nooit meer dan het eigen risicobedrag. Vanaf de derde schade geldt een dubbel eigen risico. Het is dus niet verstandig om een schade pas te melden als je de auto inlevert. In het innameprotocol staan ook meervoudige beschadigingen die als 1 worden beschouwd, bijvoorbeeld steenslag. 
 • Second opinion. Bij onenigheid beoordeelt een onafhankelijke deskundige de schade. Hier zit een risico aan vast: als de expert het door de leasemaatschappij vastgestelde bedrag juist vindt, zijn de kosten van de expert voor jouw rekening.

Zorgeloos een private lease auto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Bekijk de auto's

Autolease q3

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-eindejaarstips-2018
  16 nov.

  Inspelen op belastingregels 2019

  Met onze tips kun je slim inspelen op een groot aantal wetswijzigingen die eraan komen.
 • Autolease q3
  23 okt.

  Autolease-collectief van de Consumentenbond

  Met het Autolease-collectief maakt de Consumentenbond private lease inzichtelijk en begrijpelijk voor iedereen.
 • Artikel auto delen

  Auto delen, verhuren en verzekeren

  Een auto delen met familie of bekenden scheelt geld. Zorg dat je niet ten onrechte opdraait voor schade, via een autodeelverzekering. En wat moet je regelen als je een auto wil (ver)huren?

 • Green Wheels, deelauto, huurauto

  Alternatieven voor gezinsauto

  Wil je (nog) geen grotere gezinsauto aanschaffen? Huur dan tijdens de vakantie een auto, of maak gebruik van een deelauto. De mogelijkheden op een rij voor wie af en toe een ruime auto nodig heeft.