icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Keurmerk Private Lease

Private leaseaanbieders hebben verschillende voorwaarden en regels. Zorg dat het leasebedrijf van jouw keuze het Keurmerk Private Lease heeft.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 9 augustus 2021

keurmerk-private-lease

Wat regelt het Keurmerk Private Lease?

De Consumentenbond en de stichting Keurmerk Private Lease hebben algemene voorwaarden voor private lease opgesteld. Zo worden de verschillende voorwaarden voor leasen duidelijk en ben je beschermd tegen onverwachte en onredelijke kosten. Het keurmerk regelt:

 • dat de maandtermijn niet tussentijds mag verhogenlogo-keurkmerk-private-lease
 • de maximale kosten bij schade
 • het inleveren van de lease auto
 • het voortijdig opzeggen van het leasecontract
 • een borgsommaximum
 • een bedenktijd
 • een geschillencommissie

Aan het Autolease-collectief van de Consumentenbond doen alleen leasemaatschappijen mee met het Keurmerk Private Lease.

Voordelen Keurmerk Private Lease

 • Compleet product
  Alle kosten zijn inbegrepen: motorrijtuigenbelasting, kosten van reparatie en onderhoud, allrisk (WA+ casco) autoverzekering, kosten van pechhulp in Europa, vervangend vervoer in Nederland tijdens onderhoud of reparatie na 72 uur. Voor eigen rekening zijn altijd de brandstof, parkeer- en tolgelden en verkeersboetes. 
 • 14 dagen bedenktijd
  Je hebt 14 dagen bedenktijd na het ondertekenen van het private leasecontract. Pas daarna krijg je de lease-auto. Wil je meteen over de auto beschikken dan kun je afzien van de bedenktijd.
 • Zekerheid bij klachten
  Bij klachten over de leasemaatschappij kun je terecht bij de Geschillencommissie Private Lease. Je betaalt wel €127,50 voor klachtenbehandeling, je krijgt het geld terug als je gelijk krijgt. Voorwaarde voor het indienen van een klacht is dat je eerst probeert er samen met de private leasemaatschappij uit te komen.
 • Bescherming tegen te hoge financiële lasten
  Zorgvuldige beoordeling van de kredietwaardigheid en BKR-registratie. Het is ook in jouw belang dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je financieel ook niet kunt dragen.
 • Eerlijke voorwaarden
  Bijvoorbeeld de verrekening van meer- en minderkilometers, duidelijkheid bij schade en contractbreuk.

Eerlijke voorwaarden

 • Vast maandbedrag. Alleen verhogingen van belastingen mogen doorberekend worden.
 • Jaarlijkse verrekening meerkilometers. Dit zijn het aantal kilometers dat je rijdt boven de afgesproken kilometerbundel. Er zijn (buiten het keurmerk) aanbieders die dit 1 keer per kwartaal verrekenen.
 • Verrekening eventuele meerkilometers aan het einde looptijd. Rijd je meer kilometer dan afgesproken, dan moet je de meerkilometers jaarlijks afrekenen. Bij een contract van 5 jaar met 12.000 km jaarlijks (in totaal 60.000 km): heb je aan het einde van de looptijd in totaal minder dan 60.000 km gereden en moest je een van de jaren bijbetalen? Dan wordt dit het einde van de looptijd verrekend en krijg je je geld terug. Of minderkilometers vergoed worden is afhankelijk van het leasecontract. De vergoeding voor minder kilometers is vrijwel altijd lager dan de vergoeding voor meerkilometers.
 • Geen buitensporige boetes bij contractbreuk. Helaas geldt deze regeling pas vanaf het tweede jaar. De private leasemaatschappij kijkt dan wat je per maand betaald zou hebben als je bij aanvang voor een korter contract had gekozen.
 • Kosteloze beëindiging bij overlijden. Zijn er 2 contractanten, dan geldt dat pas bij overlijden van de laatste contractant. Je partner hoeft alleen medecontractant te worden als zijn of haar inkomen nodig is om door de inkomenstoets te komen. Ook als je partner geen medecontractant is mag hij of zij de lease-auto gewoon gebruiken.
 • Borgsom maximaal 3 maandtermijnen. Deze waarborgsom wordt binnen 65 dagen na inleveren van de private lease-auto terugbetaald.
 • Beperkte bijdrage bij schade: maximaal €500 eigen bijdrage bij auto- of WA-schade. Bij 2 schades binnen een periode van 12 maanden mag de leasemaatschappij deze verdubbelen. WA-schade is de schade die je toebrengt aan een ander. Bij WA-schade zal vaak ook sprake zijn van schade aan je leaseauto. Het maximum van het eigen risico geldt voor beide schades samen.
 • Helderheid over schades na einde contract. Het innameprotocol van de leasemaatschappij geeft precies aan welke schades (bijvoorbeeld krassen of deukjes) acceptabel zijn en welke niet.
 • Beperking kosten van schades na einde contract. Bij het inleveren van de auto moet je de niet gemelde schades betalen, maar nooit meer dan het eigen risicobedrag. Vanaf de derde schade geldt een dubbel eigen risico. Het is dus niet verstandig om een schade pas te melden als je de lease-auto inlevert. In het innameprotocol staan ook meervoudige beschadigingen die als 1 worden beschouwd, bijvoorbeeld steenslag. 
 • Second opinion. Bij onenigheid beoordeelt een onafhankelijke deskundige de schade aan de lease-auto. Hier zit een risico aan vast: als de expert het door de leasemaatschappij vastgestelde bedrag juist vindt, zijn de kosten van de expert voor jouw rekening.

Bekijk de deelnemers aan het Keurmerk Private Lease.

Nieuwste artikelen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.