icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Keurmerk Private Lease

Private leaseaanbieders hebben verschillende voorwaarden en regels. Zorg dat het leasebedrijf van jouw keuze beschikt over het Keurmerk Private Lease. 

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 januari 2019

keurmerk-private-lease

Naleven algemene voorwaarden

Op 1 februari 2016 hebben de Consumentenbond en de stichting Keurmerk Private Lease de algemene voorwaarden voor private lease geintroduceerd. Hiermee willen we duidelijkheid scheppen in de verschillende leasevoorwaarden en de consument beschermen tegen onverwachte en onredelijke kosten bij private lease. Het keurmerk regelt namelijk dat de leasemaatschappij de maandtermijn niet tussentijds mag verhogen, de maximale kosten bij schade, het inleveren van de lease-auto en het voortijdig opzeggen van het leasecontract. Ook geldt er een borgsommaximum, een bedenktijd en is er een geschillencommissie. Check de deelnemers aan het Keurmerk Private Lease.

logo-keurkmerk-private-leaseVoordelen Keurmerk Private Lease

 • Compleet product
  Alle kosten inbegrepen: motorrijtuigenbelasting, kosten van reparatie en onderhoud, allrisk (WA+ casco) autoverzekering, kosten van pechhulp in Europa, vervangend vervoer in Nederland tijdens onderhoud of reparatie na 72 uur. Voor eigen rekening zijn altijd de brandstof, parkeer- en tolgelden en verkeersboetes. 
 • 14 dagen bedenktijd
  Je hebt 14 dagen bedenktijd na het ondertekenen van het private leasecontract. Pas daarna krijg je de lease-auto. Wil je meteen over de auto beschikken dan kun je afzien van de bedenktijd.
 • Zekerheid bij klachten
  Bij klachten over de leasemaatschappij kun je terecht bij de Geschillencommissie Private Lease. Je betaalt wel €127,50 voor klachtenbehandeling. Voorwaarde is dat je eerst probeert er samen met de private leasemaatschappij uit te komen.
 • Bescherming tegen te hoge financiële lasten
  Zorgvuldige beoordeling van de kredietwaardigheid en BKR-registratie. Het is ook in jouw belang dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je financiële draagkracht te boven gaan.
 • Eerlijke voorwaarden
  Bijvoorbeeld de verrekening van meer- en minderkilometers, duidelijkheid bij schade en contractbreuk.

Eerlijke voorwaarden

 • Vast maandbedrag. Alleen verhogingen van belastingen mogen doorberekend worden.
 • Jaarlijkse verrekening meerkilometers. Dit zijn het aantal kilometers dat je rijdt boven de afgesproken kilometerbundel. Er zijn (buiten het keurmerk) aanbieders die dit 1 keer per kwartaal verrekenen.
 • Verrekening eventuele meer- en minderkilometers aan het einde looptijd. Bij een contract van 2 jaar met 12.000 km jaarlijks hoef je dan niet bij te betalen als je bijvoorbeeld 13.000 km in het eerste jaar rijdt en 10.500 km in het tweede jaar.
 • Geen buitensporige boetes bij contractbreuk. Helaas geldt deze regeling pas vanaf het tweede jaar. De private leasemaatschappij kijkt dan wat je per maand betaald zou hebben als je bij aanvang voor een korter contract had gekozen.
 • Kosteloze beëindiging bij overlijden. Zijn er 2 contractanten, dan geldt dat pas bij overlijden van de laatste contractant. Je partner hoeft alleen medecontractant te worden als zijn of haar inkomen nodig is om door de inkomenstoets te komen. Ook als je partner geen medecontractant is mag hij of zij de lease-auto gewoon gebruiken.
 • Borgsom maximaal 3 maandtermijnen. Deze waarborgsom wordt binnen 65 dagen na inleveren van de lease-auto terugbetaald.
 • Beperkte bijdrage bij schade: maximaal €500 eigen bijdrage bij auto- of WA-schade. Bij 2 schades binnen een periode van 12 maanden mag de leasemaatschappij deze verdubbelen. WA-schade is de schade die je toebrengt aan een ander. Bij WA-schade zal vaak ook sprake zijn van schade aan je lease-auto. Het maximum van het eigen risico geldt voor beide schades samen.
 • Helderheid over schades na einde contract. Het innameprotocol van de leasemaatschappij geeft precies aan welke schades (bijvoorbeeld krassen of deukjes) acceptabel zijn en welke niet.
 • Beperking kosten van schades na einde contract. Bij het inleveren van de auto moet je de niet gemelde schades betalen, maar nooit meer dan het eigen risicobedrag. Vanaf de derde schade geldt een dubbel eigen risico. Het is dus niet verstandig om een schade pas te melden als je de lease-auto inlevert. In het innameprotocol staan ook meervoudige beschadigingen die als 1 worden beschouwd, bijvoorbeeld steenslag. 
 • Second opinion. Bij onenigheid beoordeelt een onafhankelijke deskundige de schade aan de lease-auto. Hier zit een risico aan vast: als de expert het door de leasemaatschappij vastgestelde bedrag juist vindt, zijn de kosten van de expert voor jouw rekening.

Zorgeloos een private leaseauto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Schrijf je alvast in

Autolease q3

Lees ook:

Nieuw & interessant