! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease en BKR: invloed op hypotheek?

Wil je een huis kopen en overweeg je een auto privé te leasen? Een private-leasecontract wordt vaak bij BKR geregistreerd. Dit kan invloed hebben op hoeveel je maximaal kunt lenen. Wij leggen uit hoe dit werkt.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 4 januari 2022

private-lease-invloed

Leasecontract en BKR

Een auto privé leasen kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek of een andere lening. Een private-leasecontract wordt gezien als een betalingsverplichting voor de lange termijn. De meeste private-leasemaatschappijen registreren je leasecontract daarom bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Nakomen financiële verplichtingen

Een BKR-registratie moet ervoor zorgen dat je geen financiële verplichtingen afsluit die je niet kunt nakomen. De Consumentenbond is hier voorstander van. De registratie kan het bedrag dat je kunt lenen wél flink verlagen. Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de €250 als deze een looptijd van minstens 1 maand hebben.

De kans is groot dat je al in het BKR-systeem staat. Bijvoorbeeld omdat je een creditcard hebt of een mobiele telefoon in combinatie met een abonnement.

Keurmerk Private Lease en BKR-registratie

Is een leasemaatschappij aangesloten bij het Keurmerk Private Lease? Dan vindt er altijd een BKR-controle en BKR-registratie plaats. 

De leasemaatschappijen die bij het keurmerk zijn aangesloten beoordelen je draagkracht op basis van je inkomen en vaste lasten. De leasemaatschappij gebruikt hiervoor een draagkrachtnorm (ook wel ‘leennorm’ genoemd). De draagkrachtnorm geeft aan welk bedrag je over moet houden voor je levensonderhoud nadat je alle vaste lasten hebt betaald.

Ingang en duur BKR-registratie

Een private leasecontract wordt aangemeld bij het BKR zodra de auto wordt geleverd. Dus niet op de datum dat je de leaseovereenkomst afsluit. Zodra je het laatste maandbedrag hebt betaald, geeft de leasemaatschappij dat door aan het BKR.

Na afloop van het private-leasecontract is de registratie nog 5 jaar te zien bij het BKR. De einddatum van het leasecontract staat erbij. Zo weet een nieuwe aanbieder van leningen dat je geen financiële lening hebt voor een private-leaseauto.

Invloed op je leencapaciteit

Een private-leaseprijs bestaat uit 2 delen:

  • Een financieel deel: dit bestaat uit de afschrijvingen voor de leaseauto plus de rente. Dit deel is goed voor 65%. 
  • Een service deel: hieronder valt de belasting, ouderhoud, reparatie en verzekeringen. Dit deel maakt 35% uit van je totale leasebedrag.

Regelgeving vanaf 1 januari 2022 tot 1 april 2022

Ben je bezig met een hypotheekaanvraag? En ontvang je vóór 1 april 2022 een bindende hypotheekofferte? Zoals je kunt zien in het rekenvoorbeeld wordt je maximale hypotheek €75.000 lager door het private leasecontract. Dit kun je voor een deel voorkomen door een gedeelte van het leasebedrag vooruit te betalen

Wijziging vanaf 1 april 2022

Vanaf 1 april 2022 zijn hypotheekaanbieders verplicht om rekening te houden met de werkelijke, volledige maandlasten van je private leasecontract.  Als je ná 31 maart 2022 een bindende hypotheekofferte ontvangt, geldt deze nieuwe verplichting.

De impact op je maximale hypotheek is groot. In het eerste rekenvoorbeeld bedraagt je maximale hypotheek €255.000 bij een private leasebedrag van €400 per maand. Vanaf 1 april kun je bij hetzelfde maandbedrag van €400 nog circa €215.000 lenen. Dat scheelt €40.000.  

Bekijk ook de reactie van Stichting Keurmerk Private Lease op de gewijzigde registratie van private lease per 1 april 2022.

Kort contract en vooruitbetalen

Betaal een deel van het bedrag dat je per maand aan de leasemaatschappij betaalt vooruit. Dit kan via ons Autolease-collectief. Je kunt maximaal 50% van het totale private-leasebedrag vooruitbetalen. Het kan belangrijk zijn voor je hypotheeklening. Bedraagt je private-leasemaandbedrag bijvoorbeeld nog €200 in plaats van €400? Dan kun je in 2022 circa €55.000 meer hypotheek afsluiten.  

Bij het Autolease-collectief kun je soms ook voor een kort contract kiezen. Je kunt het contract dan na 12 of 24 maanden opzeggen. Na afloop van je contract vervalt de lening en daarmee ook de inschrijving bij het BKR. Voor een hypotheek is het alleen belangrijk of er een lening loopt. Niet dat je een lening hebt gehad. 

Private lease na aankoop huis

Heb je al een huis gekocht en wil je graag een auto leasen? Dit heeft geen invloed op je lopende hypotheek. Wel doet de leasemaatschappij een financiële controle. Sluit je een private-leasecontract af bij een keurmerkbedrijf? Dan wordt dit geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).