icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease voordeliger dan een auto kopen?

Is private lease een goed alternatief voor kopen? Sommige auto's zijn goedkoper om te leasen dan te kopen met geleend of eigen geld. Kies je voor leasen? Dan geven we je enkele adviezen. 
jill van engelen

Jill van Engelen   Expert private leaseBijgewerkt op:13 februari 2024

private lease alternatief voor kopen

Vergelijking kosten auto leasen en kopen

Of een auto leasen goedkoper is dan kopen, verschilt per situatie. Jaarlijks onderzoeken we de betrouwbaarheid én kosten van auto's.  Bekijk de laatste publicatie autokosten van september 2023.

Wil je zelf een vergelijking maken? Bereken de maandkosten van een:

  • Private leaseauto
  • Nieuwe koopauto met geleend geld
  • Nieuwe koopauto met eigen geld

Ben je benieuwd naar het meest betrouwbare automerk? Wij zochten dit voor je uit. Bekijk de testresultaten van januari 2024. 

Auto leasen

Wil je een auto private leasen? Check dan aan welke eisen voor private lease je moet voldoen. De meeste private leasemaatschappijen registreren een BKR-beoordeling. Deze beoordeling bepaalt of je de maandkosten wel kunt betalen. Een BKR-registratie kan invloed hebben op hoeveel je maximaal kunt lenen.

Een auto leasen kan vanaf 12 maanden. Bij bepaalde persoonlijke omstandigheden kun je het contract kosteloos beëindigen. Bijvoorbeeld als je je baan kwijt raakt, buiten je schuld om. 

Twijfel je of leasen wel bij jou past? Lees de verschillende voor- en nadelen van private autolease. Of beantwoord een paar simpele vragen en wij geven je advies. Gebruik hiervoor onze keuzehulp auto leasen of kopen

Zelf een auto kopen

Een alternatief van leasen is zelf een auto kopen. Je bent dan de eigenaar van de auto. Vanaf ongeveer €19.000 heb je een kleine, nieuwe auto (zoals een Kia Picanto). Vanaf zo’n €37.000 heb je een middenklasse auto, zoals een Volkswagen Golf of een Ford Mondeo. Met genoeg spaargeld ben je voor een nieuwe auto soms goedkoper uit dan private lease. 

Als je een auto koopt, vergeet dan niet de extra kosten. Denk aan:

  • Rente persoonlijke lening (als je leent).
  • Percentage no-claimkorting allriskverzekering met 50% no-claim.
  • Verzekeringspremie. 
  • Motorrijtuigenbelasting.
  • Reparatie en onderhoud en keuringen.
  • Rentederving op het spaargeld.
  • Kosten uitgebreide pechhulp.

Pas op voor huurkoop (financial lease)

Soms prijzen autodealers een huurkoopcontract aan. Dit heet financial lease. Je betaalt bij financial lease iedere maand een vast bedrag. Maar bijkomende kosten zijn niet inbegrepen. Denk hierbij aan kosten voor onderhoud, motorrijtuigenbelasting en autoverzekering. De Consumentenbond raadt huurkoop af. Een goedkope persoonlijke lening is een beter alternatief. Je bent honderden, vaak wel duizenden euro's goedkoper uit en de auto is meteen helemaal van jou.

Voertuig kopen of leasen en privacy

Moderne auto's, vaak verbonden met internet, verzamelen vaak persoonsgegevens. Zoals gegevens over je locaties, belgedrag en je rijstijl. Een auto weet hierdoor veel over de inzittenden. De fabrikant heeft toegang tot die gegevens en kan die delen met bijvoorbeeld leasemaatschappijen. 

Privacy bij connected cars

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een handleiding met privacytips voor deze zogenaamde 'connected cars'. Hierin lees je waar je op moet letten bij het (ver)kopen, huren en leasen van zo'n auto. Zo moet een autofabrikant en dealer je informeren over de gegevens die het voertuig verzamelt en opslaat. Bij verkoop van de auto is de tip om alle data uit de auto te verwijderen.

Private lease en persoonsgegevens

Gebruik je een private leaseauto? Vraag de leasemaatschappij welke persoonsgegevens deze verwerkt. En vraag de fabrikant van de leaseauto welke persoonsgegevens er worden verstrekt aan de leasemaatschappij. Je kunt deze gegevens dan vergelijken. Check ook bij zakelijke lease welke persoonsgegevens er eventueel aan de werkgever worden doorgegeven.

Bekijk alle aandachtspunten en tips voor privacy en autogegevens.