! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease voordeliger dan een auto kopen?

Is private lease een goed alternatief voor kopen? Sommige auto's zijn goedkoper om te leasen dan te kopen met geleend of eigen geld, afhankelijk van je situatie. Kies je voor leasen? Dan geven we je enkele adviezen.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 9 augustus 2021

Vergelijking auto leasen en kopen

Wanneer een auto leasen voordeliger is dan kopen, verschilt per situatie. Het is niet altijd goed mogelijk om zelf de berekening te maken. Bij de auto’s die we aanbieden in ons Autolease-collectief zijn de kosten bij zelf kopen in verschillende gevallen hoger dan een nieuwe auto leasen. Koop je een gebruikte auto dan zijn de kosten van zelf kopen vaak wel lager dan bij leasen. 

Hulp nodig? Maak gebruik van onze keuzehulp auto leasen of kopen

Vergelijking via het Autolease-collectief

Bij de auto’s die wij aanbieden via het Autolease-collectief hebben we een vergelijking gemaakt. We hebben de maandkosten van verschillende auto's berekend: als je hem zelf koopt met eigen spaargeld, als je hem koopt met een persoonlijke lening en als je hem least via ons Autolease-collectief. We zijn hierbij uitgegaan van een nieuwe auto.

Alternatieven auto leasen

Zelf een auto kopen

Koop je zelf een auto, dan ben je de eigenaar van de auto. Vanaf circa €11.000 heb je een kleine, nieuwe auto (zoals een Kia Picanto) en vanaf zo’n €20.000 tot €30.000 een middenklasse, zoals een Volkswagen Golf of een Ford Mondeo. Met genoeg spaargeld ben je voor een nieuwe auto soms goedkoper uit dan private lease.

Enkele voor- en nadelen van een auto kopen:

Ga voor je keuze na wat de maandkosten zijn van een private leaseauto, een nieuwe koopauto met geleend geld en een nieuwe koopauto met eigen geld. Een auto leasen is mogelijk vanaf 12 maanden, een autoleasecontract kun je bij persoonlijke omstandigheden kosteloos beëindigen.

Pas op voor huurkoop (financial lease)

Soms prijzen autodealers een huurkoopcontract aan. Ook wel financial lease. Je betaalt bij financial lease iedere maand een vast bedrag. Maar bijkomende kosten zijn niet inbegrepreken. Denk hierbij aan kosten voor onderhoud, de motorrijtuigenbelasting en de autoverzekering.

Je betaalt bij financial lease (huurkoop) meestal een aanbetaling. Én aan het einde van het contract vaak een slotsom. Na afloop van het contract wordt je eigenaar van de auto. Omdat de auto van jou wordt zijn de maandelijkse lasten bij huurkoop veel hoger dan bij private lease.

De Consumentenbond raadt huurkoop af. Een goedkope persoonlijke lening is een beter alternatief. Je bent honderden, vaak wel duizenden euro's goedkoper uit en de auto is meteen helemaal van jou.

Voertuig kopen of leasen en privacy

Moderne auto's ofwel 'connected cars', vaak verbonden met internet, verzamelen vaak persoongegevens. Zoals gegevens over je locaties, belgedrag en je rijstijl. Zo weet een voertuig veel over de inzittenden. De fabrikant heeft toegang tot die gegevens en kan die delen met bijvoorbeeld leasemaatschappijen. 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een handleiding met privacytips voor connected cars. Hierin lees waar je op moet letten bij het (ver)kopen, huren en leasen van zo'n auto. Zo moet een autofabrikant en dealer je informeren over de gegevens die het voertuig verzamelt en opslaat. Bij verkoop van de auto is de tip om alle data uit de auto te verwijderen.

Private lease en persoonsgegevens

Maak je gebruik van een private leaseauto? Vraag de leasemaatschappij welke persoonsgegevens deze verwerkt. En vraag de fabrikant van de leaseauto welke persoonsgegevens er worden verstrekt aan de leasemaatschappij. Je kunt deze gegevens dan vergelijken. Vraag bij zakelijke lease ook na welke persoonsgegevens er eventueel aan de werkgever worden doorgegeven.

Bekijk alle andachtspunten en tips voor privacy en autogegevens.

Nieuwste artikelen