icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Private lease voordeliger dan een auto kopen?

Is private lease een goed alternatief voor kopen? Sommige auto's zijn goedkoper om te leasen dan te kopen met geleend of eigen geld. Kies je voor leasen? Dan geven we je enkele adviezen.

    Bijgewerkt op: 25 januari 2023

lease-auto-of-koop

Vergelijking kosten auto leasen en kopen

Of een auto leasen goedkoper is dan kopen, verschilt per situatie. Deze berekening kun je niet altijd goed zelf maken. Daarom hebben we dit voor je gedaan voor de auto’s die we aanbieden in ons Autolease-collectief. Daaruit blijkt dat de kosten bij zelf kopen in verschillende gevallen hoger zijn dan het leasen van een nieuwe auto. Bij een gebruikte auto zijn de kosten van zelf kopen vaak wel lager dan bij leasen. 

Hulp nodig bij het maken van een keuze? Gebruik onze keuzehulp auto leasen of kopen. En bekijk de voor- en nadelen van private lease.

Vergelijking via het Autolease-collectief

We hebben een vergelijking gemaakt voor de auto’s die wij aanbieden via het Autolease-collectief. De maandkosten van verschillende nieuwe auto's hebben we berekend voor:

  • Als je de auto koopt met eigen spaargeld.
  • Als je de auto koopt met een persoonlijke lening.
  • Als je de auto leaset via ons Autolease-collectief.

Alternatieven auto leasen

Zelf een auto kopen

Koop je zelf een auto, dan ben je de eigenaar van de auto. Vanaf ongeveer €11.000 heb je een kleine, nieuwe auto (zoals een Kia Picanto). Vanaf zo’n €20.000 tot €30.000 een middenklasse, zoals een Volkswagen Golf of een Ford Mondeo. Met genoeg spaargeld ben je voor een nieuwe auto soms goedkoper uit dan private lease.

Enkele voor- en nadelen van een auto kopen:

Om te kunnen kiezen ga je na wat de maandkosten zijn van een:

  • Private leaseauto
  • Nieuwe koopauto met geleend geld
  • Nieuwe koopauto met eigen geld

Een auto leasen kan vanaf 12 maanden. Bij bepaalde persoonljke omstandigheden kun je het contract kosteloos beëindigen. Bijvoorbeeld als je je baan kwijt raakt, buiten je schuld om. 

Pas op voor huurkoop (financial lease)

Soms prijzen autodealers een huurkoopcontract aan. Dit heet financial lease. Je betaalt bij financial lease iedere maand een vast bedrag. Maar bijkomende kosten zijn niet inbegrepen. Denk hierbij aan kosten voor onderhoud, motorrijtuigenbelasting en autoverzekering.

Aanbetaling en slotsom

Je betaalt bij financial lease (huurkoop) meestal een aanbetaling. Én aan het einde van het contract vaak een slotsom. Na afloop van het contract word je eigenaar van de auto. Omdat de auto van jou wordt zijn de maandelijkse lasten bij huurkoop veel hoger dan bij private lease.

De Consumentenbond raadt huurkoop af. Een goedkope persoonlijke lening is een beter alternatief. Je bent honderden, vaak wel duizenden euro's goedkoper uit en de auto is meteen helemaal van jou.

Voertuig kopen of leasen en privacy

Moderne auto's, vaak verbonden met internet, verzamelen vaak persoonsgegevens. Zoals gegevens over je locaties, belgedrag en je rijstijl. Een auto weet hierdoor veel over de inzittenden. De fabrikant heeft toegang tot die gegevens en kan die delen met bijvoorbeeld leasemaatschappijen. 

Privacy bij connected cars

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een handleiding met privacytips voor deze zogenaamde 'connected cars'. Hierin lees waar je op moet letten bij het (ver)kopen, huren en leasen van zo'n auto. Zo moet een autofabrikant en dealer je informeren over de gegevens die het voertuig verzamelt en opslaat. Bij verkoop van de auto is de tip om alle data uit de auto te verwijderen.

Private lease en persoonsgegevens

Gebruik je een private leaseauto? Vraag de leasemaatschappij welke persoonsgegevens deze verwerkt. En vraag de fabrikant van de leaseauto welke persoonsgegevens er worden verstrekt aan de leasemaatschappij. Je kunt deze gegevens dan vergelijken. Check ook bij zakelijke lease welke persoonsgegevens er eventueel aan de werkgever worden doorgegeven.

Bekijk alle aandachtspunten en tips voor privacy en autogegevens.