icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease occasions: een tweedehandsauto leasen

Uit het Nationaal Laadonderzoek (2023) blijkt dat 19% kiest voor een gebruikte elektrische auto. Welke mogelijkheden heb je als je kiest voor een tweedehands auto leasen?
jill van engelen

Jill van Engelen   Expert private leaseBijgewerkt op:15 februari 2024

Private lease occasions

Is occassion lease goedkoper? 

Bij private lease is een tweedehandsauto of occasion leasen niet altijd goedkoper dan een nieuwe auto leasen. 

Vergelijken bespaart je geld

Vergelijk prive leasecontracten. Zowel met andere tweedehands private lease auto's als met nieuwe private lease auto's. Let bij het vergelijken ook op bijkomende kosten. Check ook of een tweedehands auto kopen voordeliger is als je die koopt met eigen of met geleend geld. 

Voordelen van occasion private lease

  • Het aanbod wordt door de toename aan leasers steeds ruimer.
  • Je kunt bijna direct wegrijden. De occasion leaseauto's hebben vaak een snellere levertijd.
  • Extra opties zonder meerprijs.
  • Occasion lease kan goedkoper zijn dan private lease. Afhankelijk van welke extra opties de eerste bestuurder heeft gekozen. 

Nadelen van occasion private lease

  • Minder keus dan bij nieuwe auto's. Vooral bij speciale wensen, zoals automaat, elektrisch of kleur.
  • Ongemak doordat je vaker naar de garage moet voor onderhoud en/of reparatie.
  • Geen keus in extra opties, zoals kleur en navigatie.
  • Vaak geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit kan invloed hebben op het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek.

Hoe is de private leaseprijs opgebouwd?

Het tarief van een private leaseauto wordt beïnvloed door verschillende factoren. Sommige factoren zijn van invloed op het verschil tussen een nieuwe auto of occasion. 

We leggen per onderdeel uit hoe dit invloed heeft op de leaseprijs. De invloed van de autoverzekering, wegenbelasting en rentederving  tussen nieuwe auto's en occasions is bij private lease niet zo groot.

Pas op voor huurkoop of financial lease

Leasemaatschappijen prijzen soms een huurkoopcontract aan voor een occasion of nieuwe auto. Dit staat ook wel bekend als financial lease. Je betaalt dan een vast maandbedrag. Je draait wel zelf op voor het onderhoud, motorrijtuigenbelasting en de autoverzekering

Aanbetaling en slotsom

Bij financial lease betaal je vaak een aanbetaling en een slotsom aan het eind van het contract. Na afloop van het contract word je eigenaar van de auto. De maandelijkse lasten zijn hierdoor veel hoger dan bij private lease. Wij raden huurkoop af. Een beter alternatief is een goedkope persoonlijke lening. Je bent honderden, vaak wel duizenden euro's goedkoper uit en de auto is meteen helemaal van jou.