! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Autolease-collectief Kia Picanto

Zorgeloos een auto leasen?

Met ons Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar leasecontract en eerlijke prijs. Nu met 6 maanden kilometerbedenktijd! | Check het aanbod

Private lease occasion

Private lease wordt steeds populairder. Bij veel aanbieders kun je een nieuwe auto leasen. Maar het is ook mogelijk om een tweedehandsauto (ook wel occasion) te leasen. Is een occasion leasen voordeliger dan een nieuwe private leaseauto?

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:22 februari 2021

tweedehands-private-lease

Een nieuwe auto kopen is bijna altijd duurder dan een tweedehands (ook wel occasion). Bij private lease is het niet zo vanzelfsprekend dat een occasion leasen goedkoper is dan een nieuwe auto leasen. Daarom is het belangrijk dat je verschillende aanbiedingen goed vergelijkt. Zowel met andere tweedehands als met nieuwe private lease auto's.

Let daarbij op bijkomende kosten. Ga ook na of een tweedehands auto kopen, met eigen of geleend geld, niet voordeliger is.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de ontwikkelingen rondom private lease. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Hoe is de private leaseprijs opgebouwd?

De tarieven van een private leaseauto worden door verschillende factoren beïnvloed. Sommige factoren zijn specifiek van invloed op het verschil tussen een nieuwe auto of occasion. Denk hierbij aan de inkoopprijs die de leasemaatschappij betaalt voor de nieuwe of tweedehandsauto. Ook waardedaling, reparatie- en onderhoudskosten spelen een rol. 

We leggen per onderdeel uit hoe dit invloed heeft op de leaseprijs. De autoverzekering, wegenbelasting en rentederving zijn bij private lease van minder grote invloed als we naar de verschillen kijken tussen occasions en nieuwe lease auto's.

Voordelen van occasion lease

 • Het aanbod wordt door de toename aan leasers steeds ruimer.
 • De leaseperiode kan korter (bijvoorbeeld 12 of 18 maanden).
 • Je kunt direct wegrijden.
 • Extra opties zonder meerprijs.

Nadelen van occasion lease

 • Beperktere keuze dan bij nieuwe auto's, vooral bij specifieke wensen (automaat, elektrisch, kleur).
 • Ongemak doordat je vaker naar de garage moet voor onderhoud en/of reparatie.
 • Geen keuze in extra opties (zoals kleur en navigatie).
 • Prijs is niet veel voordeliger.

Pas op voor huurkoop (financial lease)

Leasemaatschappijen prijzen soms een huurkoopcontract (ook wel financial lease) aan voor een occasion of nieuwe auto. Je betaalt dan een vast maandbedrag, maar draait zelf op voor het onderhoud, motorrijtuigenbelasting en de autoverzekering. 

Bij financial lease betaal je vaak een aanbetaling en een slotsom aan het eind van het contract. Na afloop van het contract word je eigenaar van de auto, waardoor de maandelijkse lasten gedurende de huurkoop veel hoger zijn dan bij private lease.

De Consumentenbond raadt huurkoop af. Een goedkope persoonlijke lening is een beter alternatief. Je bent honderden, vaak wel duizenden euro's goedkoper uit en de auto is meteen helemaal van jou.

Je eigen private-leaseauto rijden?

Met ons Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar leasecontract en eerlijke prijs. Je least al een nieuwe auto vanaf €199 per maand. 

Actie: nu met gratis thuislevering van je auto!

 • Verschillende auto's met maandelijks opzegbaar contract
 • Kosteloos opzegbaar bij persoonlijke omstandigheden
 • Nu nog veel auto’s op voorraad.
 • Betrouwbare en gecheckte voorwaarden
 • Groot aanbod hybride en elektrische auto's
 • Vanaf 5000 km per jaar

Bekijk de auto's

Autolease-collectief Kia Picanto wit

Lees verder