icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Private lease occasions: informatie tweedehandsauto leasen

Private lease is erg populair. Bij veel aanbieders kun je een nieuwe auto leasen. Maar kun je ook een tweedehandsauto of occasion leasen? En is dat voordeliger dan een nieuwe private leaseauto? We zetten de voor- en nadelen op een rij. 

    Bijgewerkt op: 19 januari 2023

tweedehands-private-lease

Is occassion lease goedkoper? 

Koop je een auto? Dan is een nieuwe auto bijna altijd duurder dan een tweedehands auto of occasion. Bij private lease is het leasen van een occasion niet altijd goedkoper dan het leasen van een nieuwe auto. 

Vergelijken bespaart je geld

Daarom is het belangrijk om de aanbiedingen goed te vergelijken. Zowel met andere tweedehands private lease auto's als met nieuwe private lease auto's. Let bij het vergelijken ook op bijkomende kosten. Check ook of een tweedehands auto kopen voordeliger is als je die koopt met eigen of met geleend geld. 

Hoe is de private leaseprijs opgebouwd?

Het tarief van een private leaseauto wordt beïnvloed door verschillende factoren. Sommige factoren zijn van invloed op het verschil tussen een nieuwe auto of occasion. Zoals de inkoopprijs die de leasemaatschappij betaalt voor de nieuwe of tweedehands auto. Ook waardedaling, reparatie- en onderhoudskosten spelen een rol. 

We leggen per onderdeel uit hoe dit invloed heeft op de leaseprijs. De invloed van de autoverzekering, wegenbelasting en rentederving is bij private lease niet zo groot als we naar de verschillen kijken tussen occasions en nieuwe lease auto's.

Voordelen van occasion lease

  • Het aanbod wordt door de toename aan leasers steeds ruimer.
  • De leaseperiode kan korter (bijvoorbeeld 12 of 18 maanden).
  • Je kunt bijna direct wegrijden.
  • Extra opties zonder meerprijs.

Nadelen van occasion lease

  • Minder keus dan bij nieuwe auto's. Vooral bij speciale wensen, zoals automaat, elektrisch of kleur.
  • Ongemak doordat je vaker naar de garage moet voor onderhoud en/of reparatie.
  • Geen keus in extra opties, zoals kleur en navigatie.
  • Prijs is niet veel voordeliger.

Pas op voor huurkoop of financial lease

Leasemaatschappijen prijzen soms een huurkoopcontract aan voor een occasion of nieuwe auto. Dit staat ook wel bekend als financial lease. Je betaalt dan een vast maandbedrag. Je draait wel zelf op voor het onderhoud, motorrijtuigenbelasting en de autoverzekering. 

Aanbetaling en slotsom

Bij financial lease betaal je vaak een aanbetaling en een slotsom aan het eind van het contract. Na afloop van het contract word je eigenaar van de auto. De maandelijkse lasten zijn hierdoor veel hoger dan bij private lease. De Consumentenbond raadt huurkoop af. Een beter alternatief is een goedkope persoonlijke lening. Je bent honderden, vaak wel duizenden euro's goedkoper uit en de auto is meteen helemaal van jou.