icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto leasen: welke leasevorm kies jij?

Private lease is inmiddels een bekende vorm als je als particulier een auto wilt huren. Het valt onder ‘operational lease’. Andere leasevormen zijn financial lease waarbij het gaat om huurkoop, shortlease en occasion lease. Wat zijn de verschillen?
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 26 juli 2022

diverse-lease-contracten

Operational lease: huur

Veel bedrijven bieden werknemers een zakelijke leaseauto. Hierbij gaat het om loon in natura. Het bedrag voor het gebruik van de leaseauto wordt bij het maandsalaris opgeteld.

Private lease

Naast zakelijk kun je steeds vaker privé een auto leasen. Dit wordt ook wel private lease genoemd. Bij deze vorm huur je een nieuwe auto, voor een vast bedrag per maand van een leasemaatschappij.

Hierbij heb je geen omkijken naar de kosten voor de autoverzekering, wegenbelasting, reparaties, pechhulp of onderhoud. Je betaalt alleen de brandstof. En natuurlijk eventuele boetes. 

Restwaarderisico

Na de looptijd van vaak 1 tot 5 jaar lever je de leaseauto weer in bij de leasemaatschappij. Het risico dat de auto na de leaseperiode in waarde is gedaald ligt bij de leasemaatschappij. Dit noemen we ook wel het restwaarderisico.  

Lees meer over private lease.

Auto leasen als zzp'er

Als zzp'er kun je een auto kopen of leasen. Bij leasen kun je kiezen tussen zakelijk leasen of private lease. Bij je besluit speelt vooral mee of je wel of geen bijtelling wilt.  

Lees meer over private lease voor zzp'ers.

Financial lease: huurkoop

Sommige autodealers bieden particulieren een huurkoopcontract aan. Dit noemen we financial lease of financiële lease. Je wordt dan eigenaar van de auto als de looptijd van het contract is afgelopen.  

  • Het huurkoopcontract moet zijn uitgewerkt als financial lease en een omschrijving geven van het restwaarderisico.
  • Let op: financial lease wordt soms ook aangeboden onder de naam private lease. Dit is namelijk nog geen beschermde titel.

Extra kosten naast het maandbedrag

Na afloop van het contract wordt je eigenaar van de auto. Daardoor zijn de maandlasten tijdens de huurkoop veel hoger dan bij private lease. Andere verschillen zijn: 

  • Bij huurkoop betaal je naast het maandbedrag ook voor het onderhoud van de auto. Ook betaal je motorrijtuigenbelasting en de autoverzekering.
  • Je betaalt meestal ook een aanbetaling.
  • Aan het eind van het contract betaal je vaak ook nog een bedrag.

Huurkoop afgeraden

De Consumentenbond raadt huurkoop af. Een goedkope persoonlijke lening is een beter alternatief. Je bent honderden, vaak wel duizenden euro's goedkoper uit en de auto is meteen helemaal van jou.

Auto shortlease

Via shortlease kun je als particulier voor een korte periode een auto huren van de leasemaatschappij. Bijvoorbeeld voor 1 of 2 maanden. Dit kan handig zijn wanneer je tijdelijk een auto nodig hebt. Bijvoorbeeld voor een vakantie of wanneer je eigen auto wordt gerepareerd. Het contract is meestal dagelijks op te zeggen.

Lees meer over shortlease.

Occasion lease: tweedehands auto’s 

Wil je als particulier een auto leasen, maar hecht je weinig waarde aan de nieuwste modellen? Dan kun je ook een gebruikte of tweedehands auto leasen. Dit heet occasion lease. Een private leasecontract voor 12 maanden kan hierbij ook. 

Occasion kopen

Het privé leasen van een gebruikte auto is niet altijd goedkoper dan het leasen van een nieuwe auto. Wil je goedkoop rijden en vind je een jonge auto niet belangrijk? Dan kun je waarschijnlijk beter zelf een occasion kopen en deze zoveel mogelijk 'oprijden'. Vergelijk dus de prijzen voor het leasen van een tweedehands auto met private lease van een nieuwe auto.

Lees meer over het leasen van een occasion.