icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Auto leasen: welke leasevorm kies jij?

Private lease is inmiddels een bekende vorm als je als particulier een auto wilt huren. Het valt onder ‘operational lease’. Andere leasevormen zijn financial lease, shortlease en occasion lease. Wat zijn de verschillen?
priscilla blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 23 januari 2023

diverse-lease-contracten

Operational of financial lease

Bekende vormen van leaen zijn operational en financial lease. Het grote verschil in deze 2 vormen van lease zit in het eigenaarschap. Zo ben je bij financial lease vanaf dag 1 eigenaar van de auto. Operational lease is te vergelijken met huur. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij. Je betaalt een maandelijks bedrag voor het gebruik van de auto. Na de looptijd van het leasecontract lever je de auto weer in. 

Operational lease: huur

Bij operational lease gaat het dus om een auto leasen, waarbij de auto niet jouw eigendom wordt. Als werknemer kun je bij sommige werkgevers een auto van de zaak rijden. Dit gebeurt vaak in de vorm van zakelijke autolease. Maar ook als particulier kun je een auto leasen. Bekend als private lease

Financial lease: huurkoop

Sommige autodealers bieden particulieren een huurkoopcontract aan. Dit noemen we financial lease of financiële lease. Je wordt dan eigenaar van de auto als de looptijd van het contract is afgelopen.  De Consumentenbond raadt huurkoop af. Een goedkope persoonlijke lening is een beter alternatief. Je bent honderden, vaak wel duizenden euro's goedkoper uit en de auto is meteen helemaal van jou.

Auto shortlease

Via shortlease kun je als particulier voor een korte periode een auto huren van de leasemaatschappij. Bijvoorbeeld voor 1 of 2 maanden. Dit kan handig zijn wanneer je tijdelijk een auto nodig hebt. Bijvoorbeeld voor een vakantie of wanneer je eigen auto wordt gerepareerd. Het contract is meestal dagelijks op te zeggen.

Occasionlease: tweedehands auto’s 

Wil je als particulier een auto leasen, maar hecht je weinig waarde aan de nieuwste modellen? Dan kun je ook een gebruikte of tweedehands auto leasen. Dit heet occasion lease. Een private leasecontract voor 12 maanden kan hierbij ook. 

Occasion kopen

Het privé leasen van een gebruikte auto is niet altijd goedkoper dan het leasen van een nieuwe auto. Wil je goedkoop rijden en vind je een jonge auto niet belangrijk? Dan kun je waarschijnlijk beter zelf een occasion kopen en deze zoveel mogelijk 'oprijden'. Vergelijk dus de prijzen voor het leasen van een tweedehands auto met private lease van een nieuwe auto.