icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autolease-collectief: Private lease via de Consumentenbond

De Consumentenbond strijdt voor eerlijke contracten zonder kleine lettertjes. Met het Autolease-collectief maakt de Consumentenbond private lease inzichtelijk en begrijpelijk voor iedereen. In het collectief zijn per auto de belangrijkste contractvoorwaarden en specificaties op een rij gezet.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 7 december 2021

Private Lease - Autolease-collectief | Consumentenbond

Waarom private lease via de Consumentenbond?

Met een private-leaseauto van de Consumentenbond heb je een nieuwe auto voor een eerlijke en scherpe prijs. De auto wordt geleverd via de officiële (lokale) dealer. Hier kun je ook terecht voor het onderhoud.

De leasemaatschappijen die meedoen aan het Autolease-collectief moeten voldoen aan strenge voorwaarden. Zo moeten ze het Keurmerk Private Lease hebben. Maar er zijn meer voordelen.

Voordelen Autolease-collectief 

 • Het Autolease-collectief heeft (extra) klantvriendelijke voorwaarden en contracten vanaf 12 maanden (enkele auto's) tot 5 jaar.
 • Vast all-in maandbedrag: tanken of opladen en boetes zijn wel voor eigen rekening. Het tarief wijzigt tussentijds niet, zoals door een gestegen verzekeringspremie.
 • Beperkt eigen risico van maximaal €300.
 • Geen leeftijdsgrenzen en geen schadevrije jaren nodig.
 • Je betaalt de werkelijk gereden kilometers en geen kilometerbundel met tariefsprongen.
 • Optie om een bedrag vooruit te betalen. Met als voordeel een lager maandbedrag voor de leaseauto en een mogelijk hoger leenbedrag als je bijvoorbeeld een hypotheek wil afsluiten. 
 • Opbouw van schadevrije jaren via Roydata of via een automatisch verstrekte leaseverklaring en bemiddeling.
 • Contract kosteloos beëindigen bij persoonlijke omstandigheden: arbeidsongeschiktheid, overlijden, gedwongen ontslag, verlies rijbevoegdheid om medische redenen en echtscheiding of ontbinding van een samenlevingscontract. Bekijk de voorwaarden per auto in het Autolease-collectief, bij 'over de flexibele voorwaarden'.
 • Groot aanbod van hybride en elektrische auto's.

Subsidie via private leasen

Voor het privé leasen van een 100% elektrische auto kun je subsidie krijgen. Net als bij de aankopen hiervan. Voor 2022 gaat het om een bedrag van €3350 voor nieuwe en €2000 voor gebruikte elektrische auto's. Voor de elektrische auto's van het Autolease-collectief is dus ook subsidie mogelijk. Maar let op: wees er snel bij, de subsidiepotten zijn snel leeg.

De regeling gaat van start op 3 januari 2022. Je komt alleen in aanmerking als de overeenkomst is gesloten ná 1 januari 2022. Lees meer over de voorwaarden voor subsidie via elektrisch een auto leasen op de pagina over het Autolease-collectief (zie de uitleg in het i-tje bij 'subsidie mogelijk').

Langere levertijd: 'voorloopauto'

Door de coronacrisis zijn er productieproblemen en langere levertijden van auto's. De levertijden van de auto's worden vooraf aangegeven. Is de levering vertraagd? Bij verschillende auto's uit ons aanbod krijg je dan een zogenoemde 'voorloopauto' aangeboden. Die wordt in een kleinere autoklasse geleverd tegen het leasetarief van de bestelde auto. Dat is vaak voordeliger dan een huurauto. 

Hoe werkt private lease via de Consumentenbond?

 1. Iedereen die interesse heeft in een private-leaseauto kan zich inschrijven voor het Autolease-collectief. Inschrijven is geheel vrijblijvend: je zit nergens aan vast.
 2. We hanteren strenge regels voor de veiling: alleen private leasemaatschappijen met het Keurmerk Private Lease bieden auto's aan. De Consumentenbond selecteert in verschillende categorieën de leaseauto’s met de beste voorwaarden en eerlijke maandbedragen. 
 3. Heb je je van tevoren aangemeld? Dan informeren we je als eerste per e-mail over het resultaat van de veiling. Het autolease-aanbod is geheel vrijblijvend. Wil je niet op de aanbieding ingaan, dan hoef je niet te reageren. 

Financiële check

De leasemaatschappij doet een financiële controle voordat zij met jou een leasecontract afsluit. Zij beoordeelt of je de leaseprijs nu en tijdens de leaseperiode kunt betalen. Daarom word je gevraagd verschillende documenten in te leveren:

 • een kopie van je loonstrook en werkgeversverklaring
 • een verklaring pensioen/aanvullend pensioen (als je gepensioneerd bent)
 • een overzicht woonlasten
 • een verklaring alimentatie
 • een kopie van je rij- of identiteitsbewijs

Nadat de leasemaatschappij jouw financiële achtergrond heeft goedgekeurd, kun je het leasecontract afsluiten. 

Leasecontract en BKR-registratie

Bij een private-leasecontract hoort vaak een BKR-registratie. Houd hier rekening mee als je een hypotheek of lening wilt afsluiten. Want dit is van invloed op hoeveel je maximaal kunt lenen.

Inschrijven en aanvragen

Je kunt je vrijblijvend inschrijven voor het Autolease-collectief. Is het aanbod bekend, dan krijg je als eerste een e-mail. Je kunt de auto's dan direct bekijken en aanvragen. Check het Autolease-collectief van de Consumentenbond.

Ervaringen van anderen

Voorspelbare kosten, geen grote investering ineens en geen verrassingen achteraf. Remko, Jessica en Ramona vertellen waarom zij kozen voor private lease.

Bekijk de reviews

Nieuwste artikelen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.