icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto shortlease

Via auto shortlease huur je voor een relatief korte periode een auto van een lease- of autoverhuurmaatschappij. Handig wanneer je tijdelijk een auto nodig hebt. Wij zetten de voor- en nadelen van shortlease op een rij. 
jill van engelen

Jill van Engelen   Expert private leaseBijgewerkt op:15 februari 2024

Short Lease

Wat is shortlease?

Bij auto shortlease sluit je een huurcontract af voor een auto. Private shortlease kan vanaf 30 dagen. Bij shortlease denk je misschien aan een korte periode, maar shortlease kan tot 2 jaar. Je betaalt bij shortlease een vast tarief, net als bij private lease. In deze prijs is het volgende meegenomen:

Brandstofkosten en eventuele boetes betaal je zelf.

Wanneer is een shortlease-auto handig?

Private shortlease kan handig zijn wanneer je tijdelijk een (grotere) auto nodig hebt. Of als je flexibel wilt zijn met hoelang en in welke auto je rijdt. Denk aan een lange autovakantie die je gepland hebt. Een auto leasen via shortlease kan ook handig zijn als je binnenkort veranderingen in je privé- of werkomstandigheden verwacht. Bijvoorbeeld wanneer je nog in je proeftijd zit bij een nieuwe werkgever. Of als je wilt weten of een elektrische auto bij je past.

Voordelen shortlease-auto

  • Flexibel contract
  • All-in prijs
  • Geen schadevrije jaren vereist
  • Snel leverbaar
  • Geen (extra) beperkingen als je een huis wilt kopen
  • Geen langdurige financiële verplichting

Nadelen shortlease-auto

  • Duurder dan private lease
  • Beperkte keuze in merken, modellen en opties
  • Shortlease wordt veel zakelijk aangeboden
  • Vaak geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit kan invloed hebben op het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek.

Looptijden

Bij veel private shortlease-aanbieders kun je het contract na een maand dagelijks opzeggen.

Een jaar private lease via het Autolease-collectief

Wil je voor korte tijd maar minimaal een jaar een auto privé leasen? Via het Autolease-collectief van de Consumentenbond kun je kiezen voor een contract van 12 maanden. Ook bieden we een flexibel contract aan dat je na 1 jaar kunt opzeggen. Het gaat om een contract voor 60 maanden waar je na 12 maanden op elk gewenst moment boetevrij van af kunt. Let op: er geldt wel een opzegtermijn. 

Tarieven

Hoe langer je een auto leaset of huurt, hoe lager het tarief. Het maakt niet uit of het nu gaat om auto shortlease of private lease. Wil je tarieven van shortlease particulier vergelijken? Bekijk dan de prijzen en voorwaarden bij verschillende aanbieders.

Vergelijk met huurauto's

Je kunt ook vergelijken met de prijs voor een huurauto. Houd rekening met aanvullende kosten bij de getoonde prijs. Denk aan verlaging eigen risico, aanvullende verzekeringen of een extra bestuurder.

Vergelijk met private lease

Private lease is doorgaans goedkoper, omdat het contract vaak langer loopt. Heb je een auto voor langere tijd nodig, dan kan het verstandig zijn om ook te vergelijken met private lease auto's.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.