! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoeveel gaat je premie omhoog na een schadeclaim?

Je premie kan flink stijgen na een schadeclaim. Je raakt dan schadevrije jaren kwijt. De hoogte van het schadebedrag maakt daarbij niet uit.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 13 september 2021

Autoschade claimen 

Zolang je schadevrij rijdt, klim je jaarlijks een trede op de bonus-malusladder. Na een schadeclaim op je autoverzekering daal je direct een aantal treden en stijgt de premie. Het maakt geen verschil of je bijvoorbeeld €500 claimt of €5000. De premie stijgt even hard, ook als je maar voor 50% van de schade opdraait.

Beperkt-cascoschade

Een beperkt-cascoschade heeft meestal geen gevolgen voor je no-claimkorting en schadevrije jaren. Met 'casco' bedoelen verzekeraars het object zelf. In het geval van een autoverzekering gaat het dus om schade aan je eigen auto.

Onder beperkt-cascoschade valt bijvoorbeeld: 

Soms hebben beperkt-cascoschadeclaims wel premiegevolgen. Sommige verzekeraars, zoals Centraal Beheer en ANWB, belonen verzekerden die jarenlang klant zijn en veilig rijden met een extra korting. Na een schadeclaim kan dit voordeeltje wel wegvallen.

Schade verhalen en no-claimbeschermer

Schade die op een ander kan worden verhaald, heeft geen invloed op je no-claimkorting en schadevrije jaren. Heb je een zogenoemde bonusbeschermer of no-claimbeschermer? Dan stijgt je premie niet maar verlies je wél schadevrije jaren.

Check de premiegevolgen

Sinds 2016 is de terugval in schadevrije jaren bij alle autoverzekeraars hetzelfde. Vraag de verzekeraar (of tussenpersoon) altijd naar terugval in schadevrije jaren voordat je een claim indient. Mocht je veel schadevrije jaren verliezen, dan kun je overwegen de schade zelf te betalen.

De terugval in schadevrije jaren is dus bij alle autoverzekeraars hetzelfde. Dat betekent niet dat de extra premie die je bij een terugval gaat betalen ook overal gelijk is. Er bestaan namelijk verschillende bonus-malusladders.

Wil je inzage in de schadeberekening, dan moet de verzekeraar dit op verzoek geven. Dit kan helpen bij de afweging om de schade te claimen of zelf te betalen.

Autoschade claimen of zelf betalen?

Bij autoschade lijkt het logisch om je verzekeraar in te schakelen. Maar vooral bij kleine schades ben je na een claim slechter af als je veel schadevrije jaren had. Autoverzekeraars stellen namelijk een grens aan de schadevrije jaren bij een claim. Je valt bij alles boven 15 schadevrije jaren altijd terug naar 10 jaar. Dit staat niet altijd duidelijk in de voorwaarden.