icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto in de fik; gedekt of niet?

Nieuws
|
Brandschade aan de auto kun je claimen op een beperkt casco autoverzekering. Maar wat als je auto opzettelijk in de fik wordt gestoken en volledig uitbrandt?
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenGepubliceerd op:29 juni 2015

brandende auto 220 x 170

Het is een terugkerend nieuwsonderwerp; een reeks auto's die opzettelijk in brand worden gestoken in een bepaalde plaats of regio. Zo lijken Deventer en Spijkenisse momenteel last te hebben van zogenoemde autopyromanen. Ook de auto van de burgemeester van Haarlem brandde recent uit, evenals 2 andere auto's in de stad. 

Of je deze schade kunt claimen op je autoverzekering ligt aan de dekking. Brandschade is doorgaans gedekt op een beperkt casco dekking van de autoverzekering, ook wel WA Extra of WA+ genoemd. Een claim zorgt in dat geval niet voor terugval in no-claimkorting en schadevrije jaren.

Vandalismeschade

Volgens het Verbond van Verzekeraars valt bewust toegebrachte brandschade ‘in principe’ niet onder de noemer vandalismeschade. Is dit wel het geval, dan kun je de schade vaak alleen claimen op een allrisk- of volledig cascoverzekering. Je gaat dan in premie omhoog en verliest schadevrije jaren (behalve bij ASR).

Check bij een claim altijd bij de autoverzekeraar wat de gevolgen zijn voor je premie en opgebouwde schadevrije jaren.

WA-dekking

Heb je alleen een WA-verzekering, dan draai je zelf op voor de autoschade. Eventuele schade aan andere auto's of omliggende gebouwen (schade aan derden) is dan wel gedekt .

Vergelijk alle premies en dekkingen via de Autoverzekeringenvergelijker.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test autoverzekeringen