icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Refurbished kopen, waar let je op?

Let goed op als je een refurbished iPhone, tablet, MacBook of ander apparaat koopt. De prijs kan aantrekkelijk lijken, maar vaak weet je niet precies wat je koopt. Met onze tips weet je waar je op moet letten.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 15 december 2022

stapel-smartphones

Refurbished: weet wat je koopt 

Mensen met een refurbished smartphone zijn over het algemeen erg tevreden met hun toestel. Dit blijkt uit een enquête over refurbished smartphones. Ook zijn ze dik tevreden over de verkoper. Zo’n 55% geeft aan in de toekomst zeker weer een refurbished smartphone te kopen.

Hoe anders is het beeld bij consumenten zonder refurbished smartphone. Maar liefst 66% geeft aan in de toekomst zeker geen refurbished toestel te kopen.

We vroegen alle respondenten om hun mening over refurbished smartphones. Verreweg het belangrijkste onderwerp is vertrouwen. Veel mensen verwachten weinig goeds van een refurbished smartphone. Ook twijfelen ze over de betrouwbaarheid van de verkopers. Met de onderstaande tips weet je beter wat je koopt. 

Voordat je refurbished koopt

 • Zoek uit of je echt voordeel hebt bij het kopen van een refurbished product. De verkopers vergelijken de prijzen vaak met de oorspronkelijke adviesprijs. Het voordeel lijkt dan groot, maar in de praktijk valt dat wel mee. De actuele winkelprijs is vaak ook al flink gezakt. Soms betaal je zelfs meer voor refurbished dan voor nieuw. Bekijk de actuele prijzen van smartphones (met abonnement), tablets en laptops in onze vergelijkers.
   
 • Laat je goed informeren over de staat van het product. Sommige aanbieders zeggen duidelijk hoe het product eruitziet. Ze laten je soms kiezen tussen uiterlijke verschillen. Je betaalt dan minder voor een product met meer beschadigingen. Als je weet wat je kunt verwachten, hoef je ook geen genoegen te nemen met een product dat niet goed (genoeg) is.
   
 • Vergelijken loont. Het prijsverschil tussen refurbished aanbieders is groot. Een minder beschadigde versie is soms goedkoper bij de concurrent.
   
 • Alle aanbieders geven garantie, maar de lengte van de fabrieksgarantie kan verschillen. Soms is dat maar 6 maanden en soms 3 jaar. Je hebt ook recht op wettelijke garantie, die is gekoppeld aan de verwachte levensduur. Bij refurbished is het alleen moeilijker om deze verwachte levensduur te bepalen. Dat beperkt deze wettelijke garantie.
   
 • Check de aanbieder. Koop bij winkels met een goed keurmerk, zoals het Thuiswinkelwaarborg- of Webshopkeurmerk. Twijfel je over een aanbieder? Kijk of er klachten zijn op Klachtenkompas.nl en webfora.

Nadat je refurbished hebt gekocht

 • Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd bij een webwinkel. Je kunt een product dan zonder motivatie terugsturen. De 14 dagen gaan in op het moment dat het pakketje bezorgd is. Zorg dat je voorzichtig met het product en de verpakking omgaat zodat je het product in dezelfde staat kunt terugsturen.
   
 • De accu is een onderdeel dat snel slijt, het is daarom handig om te controleren of de accu naar behoren werkt. Dat kan met een app of met software die de staat van de accu kan uitlezen. Voor elk besturingsysteem zijn apps beschikbaar die dit kunnen. Heb je een iPhone, dan kun je de staat van de accu uitlezen in het menu. Ga naar 'Instellingen', 'Batterij' en open 'Batterijconditie en opladen'. De accustaat zou minimaal 85% moeten zijn. 
   
 • Bekijk de staat van het product. Klopt de staat met de belofte van de verkoper?
  • Zo niet, stuur het product dan terug binnen de bedenktermijn.
  • Blijkt pas na 14 dagen dat het product niet voldoet, of gaat het vlak na de bedenktermijn kapot? Lees meer over je recht op garantie.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.