icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartphonescherm met HDR (High Dynamic Range)

Steeds meer smartphones ondersteunen High Dynamic Range. Dit zorgt voor een realistischer en mooier beeld.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert ElektronicaGepubliceerd op:11 mei 2020

smartphone-huiskamer

SDRvsHDR lengteWat is HDR?

High Dynamic Range (HDR) is moderne techniek op het scherm van een smartphone. Door het grotere contrast en kleurbereik lijken beelden realistischer en spectaculairder. In vergelijking met een smartphone zonder HDR zijn lichte delen lichter en donkere delen donkerder.

Verschillende HDR-standaarden

Er bestaan verschillende protocollen voor HDR. Een smartphone kan meerdere protocollen tegelijk ondersteunen. HDR10, HDR10+ en Dolby Vision zijn het populairst.

LCD of OLED-scherm

HDR is wel een lastige techniek voor smartphones met een LCD-scherm. Deze smartphones kunnen moeilijk tegelijkertijd verschillende hoeveelheden licht naar verschillen plekken van het scherm sturen.Dat is namelijk nodig om een hoger contrast te realiseren.

Bij smartphones met een OLED-scherm speelt dit probleem minder. Bij dit scherm kan de helderheid van elke pixel individueel geregeld worden. HDR kan daardoor makkelijker een positief effect hebben op de beeldkwaliteit.

Geschikte content

Op een smartphone met HDR-scherm zie je pas HDR-beelden als de content HDR-informatie heeft. Dat is bij veel foto's het geval, en bij online-videodiensten zoals Netflix, Apple TV+Amazon Prime en YouTube.

Camera’s kunnen veel meer opnemen dan schermen tot nu toe konden weergegeven. Met HDR wordt deze extra informatie toegevoegd aan het beeldmateriaal. Het gaat om informatie over het contrast, de helderheid en de kleuren van het beeld. Vooral bij beelden met zowel zeer donkere als zeer lichte onderwerpen zorgt dat voor een nog levendiger plaatje dan met het huidige 'Standard Dynamic Range (SDR)'.