icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste goedkope smartphones, winter 2018/2019

Test|Een goede smartphone hoeft helemaal niet duur te zijn. Wij zoeken uit wat de beste budget smartphones onder de €300 zijn. Dit zijn de 5 beste.

Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Gepubliceerd op:22 november 2018

smartphone-gebruik-nov-2018

Beste smartphones voor minder dan €300

Van de ruim 100 geteste smartphones selecteren we de beste telefoons voor minder dan €300. Veel toestellen zijn duurder, maar voor minder dan €300 zijn er al toestellen verkrijgbaar die veel waar voor hun geld bieden. 

Op sommige vlakken doen budgetsmartphones niet onder voor duurdere modellen. De batterijduur en het bereik van het toestel zijn vaak vergelijkbaar met duurdere smartphones. Alle smartphones in deze selectie hebben een vingerafdrukscanner. Handig, want daarmee ontgrendel je sneller en gemakkelijker dan met een pincode, wachtwoord of patroon.

Minder ruimte

Maar op een aantal punten doet een goedkopere telefoon het minder dan een duurder model. Zo hebben toestellen onder de €300 vaak 16 of 32 gigabyte aan opslagruimte en soms zelfs nog minder. De toestellen in deze selectie hebben allen minimaal 32 gigabyte opslagcapaciteit. De Samsung Galaxy A7 (2018) en de Motorola moto z² Play hebben zelfs 64 gigabyte.

Omdat de fabrikant vooraf al een aantal apps op je smartphone zet, is je 'beschikbare' opslagcapaciteit altijd minder. Zo zien we bijvoorbeeld dat de Sony Xperia X de minste ruimte overhoudt in deze selectie: nog slechts 18 gigabyte. Vergelijk smartphones om dit per toestel te zien.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Prijs: €300

Testresultaat
Bijpassende abonnementen

Samsung-Galaxy-A8-2018Er zitten 3 Samsung-smartphones in deze selectie die qua naam erg op elkaar lijken, maar op sommige vlakken verschillen. Het belangrijkste is de grootte van het scherm en het toestel.

Deze A8 (2018) heeft een 5,6 inch (14,2 cm) scherm. Dat is kleiner dan de 6 inch (15,3 cm) scherm van de Galaxy A7 (2018), maar weer groter dan de 5,2 inch (13,2 cm) van de Galaxy A5 (2017).

Qua prijs en uiterlijk lijken de Galaxy A8 en A7 uit de selectie erg op elkaar. Op vlakken zoals surfen op het web, muziek afspelen, berichten sturen en navigeren scoren beide modellen vrijwel hetzelfde.

Prima camera

Deze Samsung Galaxy A8 (2018) heeft 'slechts' 1 camera op de achterkant, waar de Galaxy A7 er 3 heeft. De fotokwaliteit is er echter niet minder om. Mede door de betere foto’s bij daglicht en de betere selfiecamera komt de A8 beter uit onze test.

De Galaxy A8 (2018) heeft ook een USB-C snellader, daardoor laad hij sneller op dan de Galaxy A7. Verder is de kraswering van het scherm en de behuizing van zowel de A8 als de A7 erg goed, en kwam deze smartphone met de minste beschadigingen uit onze valtest. Hij heeft net als de Galaxy A5 (2017) wel wat minder opslagruimte dan de A7 (2018). 

Samsung Galaxy A7 (2018)

Prijs: €295

Testresultaat
Bijpassende abonnementen

Samsung-Galaxy-A7-2018Heb je liever een wat groter toestel? Dan is de Galaxy A7 misschien iets voor jou. Dit toestel heeft een 6 inch (17,78 cm) scherm en is daardoor een centimeter langer en ongeveer een halve centimeter breder ten opzichte van de A7 (2018).

Naast het scherm is ook de accu wat groter in vergelijking met de A8. In onze test ging de A7 daardoor net wat langer mee. Ook heeft de A7 meer opslagruimte voor apps en foto’s, zo’n 50 gigabyte is beschikbaar. Vreemd genoeg heeft dit vrij nieuwe toestel geen vernieuwde USB-C aansluiting. 

3 camera's

Het toestel heeft 3 camera's op de achterkant, in onze eerste indruk van de samsung Galaxy A7 (2018) vind je voorbeelden van verschillende foto's gemaakt met deze camera's.

Motorola moto z² Play

Prijs: €240

Testresultaat
Bijpassende abonnementen

Motorola-moto-z2-playVoor €200 kun je geen uitstekend kwalitatief toestel verwachten. Maar de moto z² Play komt er op veel vlakken goed uit. Een mooi beeldscherm, goede geluidskwaliteit, dual sim en je kunt er zo 31 uur lang mee vooruit zonder tussentijds opladen. Wel heeft dit toestel snel krassen op de behuizing. Het is aan te raden om een telefoonhoesje te gebruiken. 

Android en moto mods

De Android-versie op dit toestel is vrij ‘kaal’. Vaak passen fabrikanten het uiterlijk van het besturingssysteem aan met veel (onnodige) extra’s. Dat doet Motorola ook, maar wel in mindere mate. Dat vinden wij wel prettig.

Op de achterzijde van dit toestel zijn ook zogenaamde moto mods’ te klikken. Bijvoorbeeld een extra batterij of betere camera. Een interessant idee, maar de producten zijn maar beperkt beschikbaar. Zoek dus eerst uit of deze opklikbare extra’s nog beschikbaar zijn in de winkel als je deze wilt aanschaffen.

Lichtgewicht met accurate navigatie

Met 146 gram is dit een licht toestel. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy A8 en A7 (2018) wegen 170 gram, de Samsung Galaxy A5 2017 160 en de Sony Xperia X 153 gram. Sommigen vinden een licht toestel fijner vasthouden of mee te nemen. Verder valt de accurate navigatie op, al duurt het wel wat langer totdat je een signaal hebt.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Prijs: €260

Testresultaat
Bijpassende abonnementen
Bekijk ook de Eerste indruk

samsung-galaxy-a5-2017De Galaxy A5 (2017) is een stuk langer te gebruiken dan veel andere smartphones. In onze gebruiksduurtest ging hij meer dan 33 uur mee! In deze test simuleert een robotarm een realistisch gebruikspatroon waarbij de telefoon gebruikt wordt op allerlei manieren. De telefoon is ook weer snel opgeladen.

Goed beeld en geluid

Het scherm is 5,2 inch (13,2 cm) en heeft een scherpe full-hd-resolutie. Daarmee kun je heel prettig surfen op het web. Ook de geluidskwaliteit van muziek die je luistert via oordopjes of een hoofdtelefoon is erg goed. Het toestel is daarnaast ook waterbestendig en kan goed tegen een stootje.

Camera is minder

Helaas is de A5 (2017) minder geschikt om te fotograferen en te filmen. De kwaliteit van de camera is minder dan die van andere smartphones uit deze selectie. Foto’s bij daglicht en selfies zijn relatief slecht.

Sony Xperia X

Prijs: €240

Testresultaat
Bijpassende abonnementen

Sony-Xperia-XDeze smartphone is al wat langer op de markt en is flink in prijs gezakt. Het is ook de kleinste smartphone uit deze selectie. Het 5 inch (12,6 cm) full-hd-scherm geeft mooi scherp en helder beeld. Een wat kleiner toestel is vaak gemakkelijker mee te nemen in bijvoorbeeld je broekzak en beter met één hand te gebruiken. Het toestel heeft ondertussen ook een update naar Android 8 gekregen.

Foto’s zijn van voldoende kwaliteit en de camera heeft opvallend veel instelmogelijkheden. De selfies van de Sony Xperia X zijn oké.

Behuizing: stevig, maar wel krasgevoelig

Het toestel is goed gebouwd en het scherm is goed bestand tegen krassen. Helaas komen er op de behuizing wel makkelijk krassen. Daarnaast ging de Xperia X ook korter mee op 1 acculading dan de andere smartphones. Naast de Galaxy A7 (2018) is de Xperia X de enige telefoon uit deze selectie zonder USB-C-aansluiting.

Abonneer je op de Consumentenbond Nieuwsbrief

Wil je elk kwartaal op de hoogte zijn van de Beste goedkope smartphones? Abonneer je op de Consumentenbond Nieuwsbrief. Je leest dan elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties, waaronder de Beste goedkope smartphones.

Schrijf je in

Nieuwsbrief

Hoe selecteren we deze smartphones? 

Alle gekozen smartphones kosten maximaal €300 en hebben minimaal Android 8.0. Het Android 8 besturingssysteem kwam rond de zomer van 2017 op de markt. Ook het Android Beveiligingsniveau moet in de afgelopen 3 maanden zijn bijgewerkt.

Koop liever geen smartphone met oude software. Wij vinden dat fabrikanten hun producten sneller en langer van updates moeten voorzien. Mee eens? Steun onze actie Updaten!

Toch liever iOS?

Het is goed om de verschillen tussen Android en iOS te bekijken voordat je een keuze maakt. iPhones kosten vaak meer dan €300, daardoor zit er geen iPhone in deze selectie. Toch liever een iPhone?

Lees ook:

Bekijk de beste goedkope smartphones

Lees ook over andere goedkope smartphones. Ieder kwartaal schrijven we over de beste goedkope smartphones en bekijken we de beste goedkope tablets.