icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Smartphone met 4G of 5G?

Kies voor een smartphone met 4G-ondersteuning. Op 5G moeten we nog even wachten. De oudere 2G- en 3G-netwerken worden steeds verder ingeperkt.

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Gepubliceerd op:1 april 2019

telecommast

4G en 4G+

Kies een smartphone met ondersteuning voor 4G LTE-telecomnetwerken. 4G staat voor ‘4e generatie’ en is een verzameling technologieën voor mobiel telefoneren en mobiel internet. Je hebt niet alleen sneller internet via 4G, maar ook het beste bereik.

Alle Nederlandse telecomnetwerken bieden ook 4G+ LTE Advanced. Dat is een verbeterde versie van 4G. Smartphones die wel geschikt zijn voor 4G, maar niet voor 4G+, kunnen maar een beperkte snelheid halen via het mobiele netwerk. Bekijk smartphones die 4G+ ondersteunen.

In Nederland wordt 4G aangeboden op meerdere radiofrequenties: 800, 900, 1800, 2100 en 2600 MHz. Hoe meer van deze frequenties door jouw smartphone worden ondersteund, hoe beter je dekking en snelheid kan zijn. Wij testen dit en vermelden het in de telefoonspecificaties als je smartphones vergelijkt.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke smartphones goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste smartphone

Context Specific Graphic COD Mobiel

5G

Er is nog geen 5G-netwerk in Nederland. T-Mobile belooft een landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020, als eerste in Den Haag.

5G kan zorgen voor:

  • sneller mobiel internet;
  • snellere reactiesnelheid;
  • betere dekking en bereik;
  • minder overbelasting van het netwerk.

De eerste smartphones met 5G-ondersteuning zijn al te koop in 2019. Veel van die smartphones gebruiken het Qualcomm Snapdragon X50 5G Modem. Dat werkt alleen op een specifiek soort 5G-netwerken. Smartphones met dat modem werken naar verwachting niet of beperkt op Nederlandse 5G-netwerken. Daarom zijn de eerste 5G-smartphones niet aan te raden.

2G en 3G

Er worden regelmatig delen van de oudere 2G- en 3G-netwerken omgezet naar 4G. En in de toekomst worden 2G en 3G helemaal uitgeschakeld: