icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Smartphone met 4G of 5G?

Koop een smartphone met minimaal 4G-ondersteuning. Sommige providers stoppen in 2020 met 2G en 3G. Vanaf 2020 hebben we naast 4G ook 5G in Nederland.

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op:31 maart 2020

telecommast

5G

In 2020 krijgen we in Nederland een nieuw 5G-netwerk. T-Mobile belooft in 2020 landelijke dekking voor 5G. Het netwerk is eerst beschikbaar in Den Haag.

De provider wil de 5G-netwerken inschakelen zodra de benodigde frequentie (700 MHz) is geveild. Dit staat gepland voor het tweede kwartaal van 2020. KPN zegt óók in het tweede kwartaal te starten. En Vodafone is naar eigen zeggen 'ook klaar voor 5G'.

5G kan zorgen voor:

  • Sneller mobiel internet
  • Snellere reactiesnelheid
  • Betere dekking en bereik
  • Minder overbelasting van het netwerk

Je kunt nu al kiezen voor een smartphone met 5G-ondersteuning:

Recent geteste smartphones met 5G

Even geduld, producten aan het ophalen...

Winkel
Levertijd
Bezorgprijs

4G en 4G+

Kies op zijn minst voor een smartphone die 4G LTE-telecomnetwerken ondersteunt. 4G staat voor ‘4e generatie’ en is een verzameling technologieën voor mobiel telefoneren en mobiel internet. Je hebt sneller internet via 4G, een grotere dekking en soms een betere gesprekskwaliteit.

Alle Nederlandse telecomnetwerken bieden ook 4G+ LTE Advanced. Dat is een verbeterde versie van 4G. Smartphones die wel geschikt zijn voor 4G, maar niet voor 4G+, kunnen maar een beperkte snelheid halen via het mobiele netwerk.

Providers in Nederland bieden 4G aan op meerdere radiofrequenties: 800, 900, 1800, 2100 en 2600 MHz. Hoe meer frequenties je smartphone ondersteunt. Hoe beter de dekking en snelheid kan zijn. Wij testen dit en vermelden het in de telefoonspecificaties als je smartphones vergelijkt.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke smartphones goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste smartphone

Context Specific Graphic COD Mobiel

2G en 3G

Er worden regelmatig delen van de oudere 2G- en 3G-netwerken omgezet naar 4G. Sommige providers stoppen volledig met 2G of 3G: