icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartphone kopen: wat krijg je voor welk budget?

Hoeveel een smartphones kost varieert tussen een paar tientjes en meer dan duizend euro. Bellen en internetten kunnen ze allemaal. Dus wat zijn de verschillen tussen een dure en goedkope smartphone?
Wouter Rensink_S

Wouter Rensink   Expert ElektronicaBijgewerkt op:20 oktober 2022

vergelijken-smartphones-1200x800px

Minder dan €150

Spaar nog even verder als je minder dan €150 hebt. Op de goedkoopste smartphones is zoveel bezuinigd op onderdelen, dat ze zelfs voor bellen, surfen en tekstberichten niet bepaald voldoen. Ze zijn te langzaam om soepel te gebruiken. Apps en websites laden regelmatig traag. En de opslagruimte is erg krap voor apps en foto’s, laat staan filmpjes.

Deze goedkope mobiele telefoons kunnen meestal wel tegen een stootje. En vaak hebben ze basisfuncties als Wi-Fi, Bluetooth en een vingerafdruksensor.

€150 tot €200

Smartphones van €150 tot €200 zijn prima om mee te bellen, sms'en of surfen op het internet. Ten opzichte van goedkopere telefoons zijn ze sneller, voorzien van meer opslagruimte, en hebben ze een beter scherm. Sommige modellen hebben ook NFC om contactloos mee te betalen.

Smartphones voor dit bedrag zijn minder geschikt voor navigatie in je auto, fotograferen of muziek luisteren. Vaak zie je op deze toestellen meerdere camera’s op de achterkant, maar laat je er niet door foppen: 1 goede camera is beter dan 3 slechte.

€200 tot €250

Vanaf €200 gaat de kwaliteit in kleinere stappen omhoog. Je krijgt vaak meer opslagruimte en werkgeheugen. Ook is navigeren vaker goed mogelijk dankzij nauwkeurigere locatiebepaling en een beter scherm. Verder hebben toestellen vanaf dit prijsniveau vaker stereoluidsprekers en een 5G-antenne. Opvallend is dat de batterij een stuk sneller oplaadt dan sommige toestellen in lagere prijsklassen.

€250 tot €350

Als je €250 tot €350 uitgeeft, kies je voor een prijsklasse met forse concurrentie. Daardoor krijg je relatief veel waar voor je geld. De camera is vaak redelijk, maar helemaal zeker weet je dat niet in deze prijscategorie. Foto’s worden mooier dan video’s. Vanaf deze prijsklasse ontbreekt ook steeds vaker een 3,5 mm-hoofdtelefoonaansluiting. Je hebt dan oordopjes met een andere connector nodig, of een verloopstukje. Draadloze oordopjes zijn ook een optie.

€350 tot €600

Bij een bedrag van €350 tot €600 is de prijs-kwaliteitverhouding vaak optimaal. De functionaliteit is vaak compleet en de camera is meestal ruim voldoende.

€600 tot €800

Voor €600 tot €800 koop je bijvoorbeeld een uitgeklede variant van een topsmartphone, of een outlet-model uit de afgelopen jaren.

Meer dan €800

Vanaf €800 koop je smartphones waarmee fabrikanten indruk willen maken. Met Plus-, Pro-, of Max-varianten en varianten met extra opslagcapaciteit weten ze prijs steeds verder op te drijven. Duurdere smartphones bevatten de nieuwste technische snufjes, zoals:

  • snelladen en draadloos opladen
  • prachtige OLED-schermen
  • 4KHDR-scherm met een breed kleurenspectrum
  • supersnelle processors
  • meerdere, en goede, camera’s
  • accessoires zoals premium oordopjes
  • veel opslagruimte

Refurbished

Gereviseerde smartphones zijn opgeknapte telefoons, waarbij versleten onderdelen zoals het scherm en de batterij zijn vervangen. Lees het artikel Refurbished kopen, waar let je op?.