! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Alternatieven voor Android en iOS

Zo'n beetje alle mobieltjes draaien op Google Android of Apple iOS. Er zijn een paar alternatieven, maar die werken minder prettig. Ook zijn er weinig apps voor beschikbaar.

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op:13 augustus 2020

nl-adviesbond-telefoon-sms

Voor de meeste mensen is er geen serieus alternatief voor Android of iOS. De alternatieven zijn vaak lastig te installeren zonder technische kennis. Toch houdt dat sommige mensen niet tegen om voor een ander systeem te kiezen, bijvoorbeeld vanwege privacy-zorgen of een wantrouwen in grote bedrijven.

Wij geven een overzicht van de alternatieven die er zijn voor Google Android en Apple iOS.

PureOS

PureOS is een besturingssysteem voor laptops en smartphones. De Purism Librem 5 is de eerste smartphone met PureOS.

Sailfish OS

Een ander besturingssysteem is Sailfish OS. Dat besturingssysteem is gemaakt door het Finse bedrijf Jolla en heeft het vroegere 'Nokia MeeGo-platform' als basis.

Rusland en China zien Sailfish OS als alternatief voor de Amerikaanse software iOS en Android. In sommige gevallen is het wel mogelijk om Android-apps te starten in Sailfish.

Jolla verkoopt deze software via de Sailfish OS website, zodat je die zelf kunt installeren op een Sony smartphone. Hobbyisten hebben Sailfish OS ook geschikt gemaakt om te installeren op andere smartphones. Je hebt wel voor beide manieren enige technische kennis nodig.

/e/OS

/e/OS is een 'ontGoogled' versie van Android. Je kunt een smartphone met /e/OS kopen, maar je kunt de software ook zelf installeren op allerlei smartphones.

LineageOS

Op bepaalde Android-smartphones is het voor geavanceerde gebruikers mogelijk om Android te vervangen door een systeem als LineageOS. LineageOS is een open source besturingssysteem gebaseerd op Android. Het systeem is weliswaar uitgebreider, maar het bevat na installatie geen Google-apps.

Huawei zonder Google Services

Recente HUAWEI-smartphones hebben geen toegang tot Google Services. Normaal gesproken beschouwen we dat als een nadeel, maar het is juist een voordeel als je op zoek bent naar een Google-alternatief.

Op een Android-telefoon zonder Google Services ontbreekt de Google Play Store (Google's winkel voor gratis en betaalde apps) en ben je aangewezen op een andere App Store. Ook ontbreken Google-apps zoals Google Maps, Google Drive en YouTube. Verder ontbreken Google Mobile Services (GMS) en Google Play Services.

Huawei heeft zelf vervangers ontwikkeld. Denk daarbij aan alternatieve HUAWEI-apps zoals de browser en een gezondheidsapp, een alternatieve appwinkel, en eigen cloudopslag.

Resultaten worden opgehaald...

Windows 10 Mobile

Koop geen smartphone meer met Windows. Microsoft beëindigde ondersteuning voor WIndows 10 Mobile in 2019.

BlackBerry 10

Koop geen smartphone meer met BlackBerry 10 of met BlackBerry OS. De ondersteuning daarvoor eindigde in 2019.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke smartphones goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste smartphone

Context Specific Graphic COD Mobiel