icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waterdichte smartphone

De smartphones van nu kunnen wel tegen een stootje. Een paar regendruppels of een plotselinge plons in een glas water overleven de meeste ook nog wel. Maar niet alle smartphones kunnen even goed tegen water en stof. Wij helpen je bij het kiezen van een waterdichte telefoon.
kim schuurman

Kim Schuurman   Expert ElektronicaGepubliceerd op:15 oktober 2019

Waterdichte smartphone

Niet echt waterdichte telefoons

Sony Xperia Z3 onder waterIn theorie kun je een smartphone onder de kraan afspoelen en meenemen onder de douche. Maar verstandig is het niet. De Sony Xperia Z-toestellen kunnen bijvoorbeeld helemaal niet zo goed tegen water. Terwijl je in de advertenties onderwaterfoto's ziet. 

Sony raadt gebruikers dan ook af om de telefoons onder water te gebruiken. Want ‘waterdicht’ is echt wat anders dan ‘waterbestendig’. Hetzelfde geldt voor stofbestendig.

Hoewel fabrikanten bij de nieuwste smartphones mooie dingen beweren, geven de kleine lettertjes belangrijke extra informatie. Apple en Samsung vermelden bijvoorbeeld dat ‘spat‑, water‑ en stofbestendigheid na verloop van tijd kunnen afnemen door normale slijtage.’ Heeft de smartphone vloeistofschade opgelopen, dan valt dit niet onder de garantie.

Je krijgt geen garantie dat een smartphone waterbestendig is en blijft. Ook al beweert de fabrikant dat hij een waterbestendige smartphone verkoopt. Ben je benieuwd of je voor je smartphone nog recht op garantie hebt? Kijk dan eens naar onze garantiechecker.

IP-code: hoe waterdicht zijn telefoons?

Waterbestendige smartphones herken je aan hun IP-code. Deze code toont het niveau van bescherming tegen vaste stoffen en vloeistoffen. De waterbestendigheid testen smartphonefabrikanten alleen met schoon water. Dus niet met zout zeewater of zwembadwater met chloor. En ook niet met koffie, cola of bijvoorbeeld jus d'orange. De IP-code vertelt niet tot op welke hoogte de smartphone hier tegen kan. 

De IP-code bestaat uit de letters ‘IP’ met daarachter 2 cijfers. Het eerste cijfer staat voor vaste stoffen, het tweede cijfer voor vloeistoffen. Hoe lager het cijfer, hoe minder bestand en hoe hoger het cijfer, hoe beter bestand tegen stof of vocht. Voor smartphones komen de volgende cijfers voor:

  • Eerste cijfer: 5 en 6 (maximaal).
  • Tweede cijfer: 2 tot en met 9 (maximaal).

Het kan ook voorkomen dat de code op een apparaat een X heeft. Die X betekent dat de bescherming tegen vocht of stof niet getest is voor dat apparaat.

Telefoons testen op waterdichtheid

Sommige smartphones gaan ondanks hun IP-code toch stuk onder water. Alle smartphones met een claim voor waterdichtheid dompelen we onder in een buis met water. Daarna testen we of de telefoon nog werkt. Soms hebben we een telefoon die ondanks de bescherming toch stuk ging in onze onderdompelingstest.

Wij testen smartphones niet alleen op waterbestendigheid, maar bijvoorbeeld ook op kras- en valbestendigheid. Zo weet je precies hoe bestendig je smartphone daadwerkelijk is.

Leden (ingelogd) zien hieronder een overzicht van recent geteste smartphones en die een goede bestendigheid hebben. Ben je geen lid? Dan zie je helaas geen testresultaten. Je ziet dan een overzicht van geteste smartphones die momenteel verkrijgbaar zijn.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.