icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je smartphone

Je smartphone optimaal gebruiken, daar helpen we je mee. Van nuttige apps tot tips voor meer opslagruimte en een langere batterijduur. Ook belangrijk: updaten en reservekopieën maken. We helpen je ook bij het vinden van een reparateur voor je kapotte smartphone en een nieuwe bestemming voor je oude telefoon.

Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  17 april 2018


1
Download apps

Laat je inspireren door de beste gratis apps, verdeeld over 8 categorieën:

Geen app nodig om te printen vanaf een smartphone

Voor printen vanaf een smartphone heb je geen speciale app nodig. We leggen uit hoe je print vanaf een smartphone of tablet.

Mobiele virusscanner niet nodig

Op Android is een virusscanner niet per se nodig, maar ze kunnen wel nuttig zijn als extra beveiliging. Ze geven namelijk een waarschuwing als een app als kwaadaardig bekend staat. Bekende virusscanners zijn AvastAvira en TrustGo. We hebben Android-viruscanners niet getest. Sommige virusscanners zijn gratis, maar vaak betaal je via een abonnement.

Op iOS verzorgt Apple de beveiliging: er zijn geen virusscanners. Zorg daarom dat je de laatste iOS-software-updates hebt geïnstalleerd.

Lees ook het interview 'veilig mobiel' over virussen en hackers op je smartphone.

Gebruikstips_gebruikeenvirusscanner

2
Genoeg opslagruimte vrijhouden

Niets is vervelender dan te weinig opslagruimte als je een foto wilt maken. Dit voorkom je door opslagruimte vrij te maken op je telefoon.

Gebruik de aanbevelingen

Je kunt zowel in Android als in iOS zien wát er allemaal op je smartphone staat. Daarbij krijg je persoonlijke aanbevelingen om ruimte vrij te maken.

Extra tips

Mocht dat niet baten, dan geven wij je ook nog tips hoe je ruimte kunt besparen met je apps, foto’s, video’s en berichten.

Lees meer over ruimte vrijmaken op je smartphone.

Smartphone-opschonen

3
Je batterijduur verlengen

Niets is zo vervelend als een telefoon waarvan de batterij leeg is.

Tik in de app-instellingen van je Android-smartphone of iPhone op ‘Batterij’ om te zien welke apps verantwoordelijk zijn voor het energiegebruik. Op een iPhone kun je in dit scherm ook persoonlijke aanbevelingen krijgen, maar die zijn er niet altijd.

Je kunt de batterijduur ook verlengen door:

 • Je instellingen te optimaliseren.
 • Je smartphone te beschermen tegen te lage en te hoge temperaturen.
 • Je smartphone beter op te laden.

Bekijk daarvoor onze tips voor een langere batterijduur. Ontdek ook hoe je batterij eraan toe is.

Je kunt ook een power bank gebruiken als je langere tijd geen stopcontact tot je beschikking hebt.

smartphone-batterijduur-verlengen

4
Update je smartphone

Het is belangrijk dat je software-updates op je smartphone installeert. Ze doen meestal een of meer van de volgende dingen:

 • Veiligheidsproblemen verhelpen.
 • Fouten oplossen in het systeem.
 • Nieuwe apps, functies of designelementen toevoegen.
 • De prestaties van je smartphone verbeteren.

Mogelijk bevatten nieuwe versies van Android en iOS niet alle functies van de voorgaande softwareversies. Maak daarom altijd een reservekopie van je gegevens voor je een update uitvoert.

Updaten doe je zo

Android: Instellingen > Systeem > Systeemupdates > Controleren op update.

Apple iOS: Instellingen > Algemeen > Software-update.

Updaten onmogelijk?

Voor veel Android-smartphones is updaten naar de laatste versie onmogelijk. Wij voeren daarom de actie Updaten! zodat fabrikanten hun smartphones tenminste 4 jaar na introductie van updates voorzien.

iOS 10.3.1.

5
Maak een reservekopie

Met een reservekopie voorkom je dat je gegevens verliest. Erg handig als je telefoon kapotgaat, kwijtraakt of gestolen wordt.

Android

Ga in Android naar de app-instellingen tik op ‘Systeem’ > ‘Back-up maken’. Een Android-reservekopie is niet volledig. Er is een datalimiet per app en voor niet-Google-apps kan het per app verschillen of de gegevens bewaard blijven. Ook documenten en multimedia kunnen verloren gaan. Bewaar die daarom ook elders.

iOS

Maak een reservekopie van je iPhone met iTunes op je computer of in iCloud, de online-opslagdienst van Apple. In Apple iOS tik je daarvoor in de app-instellingen bovenaan op je naam en vervolgens op 'iCloud' > 'iCloud-reservekopie'.

Er wordt geen kopie gemaakt van multimedia die je via Apple koopt. Als deze media nog aangeboden wordt in de Apple Store, kun je deze opnieuw downloaden. Je kunt ook gebruikmaken van ‘Zet aankopen over’ in iTunes op je computer.

Gebruikstips_maakeenbackup

6
Je smartphone repareren

Je smartphone of tablet kan zomaar kapotgaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het apparaat kan ook last hebben van een technisch mankement.

Als je smartphone of tablet stuk gaat buiten jouw schuld om heb je misschien recht op garantie. Je hebt namelijk wettelijk recht op een deugdelijk (goed) product.

Repareren buiten de garantie

Wil je het toestel laten repareren buiten de garantie, dan kunnen er grote verschillen zijn tussen reparateurs. Laat je goed informeren over eventuele onderzoekskosten, gebruik van originele of namaakonderdelen en de prijs. Vraag ook hoe lang de reparatie duurt.

Smartphone of tablet stuk? Zo kies je een reparateur

smartphone-reparatie

7
Gooi je (oude) smartphone niet weg

De meeste smartphones worden na 2 tot 3 jaar vervangen. Veel oude mobieltjes belanden ergens in een la of zelfs in de prullenmand, maar je kunt er meer mee doen:

 • Weggeven aan een bekende of een kringloopwinkel.
 • Doneren aan een goed doel zoals Cliniclowns en Stichting Aap.
 • Inruilen tegen korting op een nieuw toestel bij telecomaanbieders of fabrikanten.
 • Inleveren voor recycling.
 • Opsturen naar een speciale website, in ruil voor geld.
 • Verkopen aan een bekende of via een marktplaats.

Websites die je smartphone kopen

Er zijn tientallen websites waar je gebruikte smartphones en andere elektronica (gratis) naartoe kunt sturen. Deze bedrijven betalen je daar een bedrag voor.

Lees meer over je smartphone online verkopen.

Persoonlijke gegevens wissen

Stel de gegevens die je wilt bewaren veilig, maar wis al je gegevens van je smartphone of tablet en haal de simkaart eruit.

smartphone-weggooien
illust-dossier-probleem-community
Community

Stel je vraag

Hoe zorg ik voor voldoende opslagruimte tijdens het updaten van mijn smartphone? En kan ik mijn accu makkelijk laten vervangen? Stel je vraag aan de Community of deel je ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...