icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips batterijduur verlengen

Niets is zo vervelend als een telefoon waarvan de batterij snel leeg is. Met deze tips verleng je de batterijduur. En je leest hoe je een smartphone het beste kunt opladen.

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op:27 november 2018

smartphone-batterijduur-verlengen

Hoe lang je een apparaat kunt gebruiken ligt aan 2 dingen:

  1. De hoeveelheid energie die nodig is.
  2. De hoeveelheid energie die de batterij bevat.

Je kunt beide beïnvloeden.

Energieverbruik smartphone verminderen

Achterhaal eenvoudig hoeveel energie je apps verbruiken. Tik in de app 'Instellingen' van je Android-smartphone of iPhone op ‘Batterij’. Daar zie je welke apps de grootste boosdoeners zijn. Op een iPhone krijg je daar ook persoonlijke aanbevelingen.

Naast het aanpassen van je appgebruik en de persoonlijke aanbevelingen, kun je ook instellingen aanpassen om het energieverbruik te beperken.

Slecht bereik

Ook door slecht ontvangstsignaal kan je batterij snel leeg raken. De telefoon doet in zo'n geval extra zijn best om verbinding te maken of te houden. Dat kost veel energie. Vermijd zulke situaties het liefst. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt geen signaal ontvangt, zet de smartphone dan in 'vliegtuigmodus' zolang je er bent. 

Kies de beste plek voor je router om te voorkomen dat een zwak wifisignaal zorgt voor extra energieverbruik.

Batterij in topconditie houden

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je batterij tijdelijk of permanent minder energie kan leveren. Door slim gebruik hou je de batterij in topconditie.

Bescherm je smartphone tegen hoge temperaturen

smartphone beste temperatuur batterijJe smartphone en accu werken het beste op kamertemperatuur. Stel de batterij niet bloot aan temperaturen hoger dan 35 °C. Bij hogere temperaturen vermindert de bruikbare capaciteit op de lange duur extra snel. Dit gebeurt ook als je smartphone uitstaat.

Bij temperaturen lager dan 0 °C vermindert de batterijduur tijdelijk. Bij normale temperaturen gaat je accu weer net zo lang mee als daarvoor.

Tips voor het opladen

Je smartphone opladen bij een hoge temperatuur is mogelijk nóg schadelijker. Daarom is het ook beter om je smartphone uit z’n hoesje te halen tijdens het opladen. Een hoesje kan namelijk voor extra warmte zorgen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer soorten opladers te koop, waaronder snelladers en draadloze opladers. Bekijk ook de beste power banks om onderweg je smartphone op te laden.

Accucapaciteit én presentatie nemen af

Zelfs als je de temperatuur in bedwang houdt, zal je batterij op termijn slijten. Dan vermindert de maximumcapaciteit: de batterij kan minder vol worden opgeladen. Daarnaast neemt het vermogen om in korte tijd veel stroom af te geven af, en dat heeft invloed op de prestaties of betrouwbaarheid van je smartphone. Op een iPhone kun je in de app 'Instellingen' tikken op ‘Batterij’ en dan op ‘Batterijconditie’. Dit geeft een indicatie van de conditie. Een relatief hoog percentage, kan nog steeds betekenen dat de accu aan vervanging toe is.

Mijn iPhone werkt traag of valt uit, wat kan ik doen?

Koop een nieuwe smartphone

Helpen bovenstaande tips allemaal niet en is je smartphone al wat ouder? Overweeg dan een nieuwe smartphone, daar zit een gloednieuwe batterij in. Vergelijk smartphones op batterijduur, oplaadsnelheid en batterijcapaciteit.

Koop je tweedehands of refurbished smartphone, let dan goed op de staat van de batterij. Uit onze test refurbished iPhones blijkt dat die er niet altijd goed aan toe zijn. 

Lees ook: