icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Tips batterijduur verlengen

Niets is zo vervelend als een telefoon waarvan de batterij snel leeg is. Met deze tips vind je de boosdoeners, verleng je de batterijduur en lees je hoe je een smartphone het beste kunt opladen.

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op:17 september 2019

smartphone-batterijduur-verlengen

Hoe lang je een apparaat kunt gebruiken ligt aan 2 dingen:

  1. De hoeveelheid energie die nodig is.
  2. De hoeveelheid energie die de batterij bevat.

Je kunt beide beïnvloeden.

Energieverbruik smartphone verminderen

Achterhaal eenvoudig hoeveel energie je apps verbruiken. Tik in de app 'Instellingen' van je Android-smartphone of iPhone op ‘Batterij’. Daar zie je welke apps de grootste boosdoeners zijn. Op een iPhone kun je in dit scherm ook persoonlijke aanbevelingen krijgen, maar die zijn er niet altijd.

Naast het aanpassen van je appgebruik en de persoonlijke aanbevelingen, kun je ook instellingen aanpassen om het energieverbruik te beperken.

Slecht bereik

Ook door slecht ontvangstsignaal kan je batterij snel leeg raken. De telefoon doet in zo'n geval extra zijn best om verbinding te maken of te houden. Dat kost veel energie. Vermijd zulke situaties het liefst. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt geen signaal ontvangt, zet de smartphone dan in 'vliegtuigmodus' zolang je er bent. 

Kies de beste plek voor je router om te voorkomen dat een zwak wifisignaal zorgt voor extra energieverbruik.

Batterij in topconditie houden

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je batterij tijdelijk of permanent minder energie kan leveren. Door slim gebruik hou je de batterij in topconditie.

Bescherm je smartphone tegen hoge temperaturen

smartphone beste temperatuur batterijJe smartphone en accu werken het beste op kamertemperatuur. Stel de batterij niet bloot aan temperaturen hoger dan 35 °C. Bij hogere temperaturen vermindert de bruikbare capaciteit op de lange duur extra snel. Dit gebeurt ook als je smartphone uitstaat.

Bij temperaturen lager dan 0 °C vermindert de batterijduur tijdelijk. Bij normale temperaturen gaat je accu weer net zo lang mee als daarvoor.

Tips voor het opladen

Je smartphone opladen bij een hoge temperatuur is mogelijk nóg schadelijker. Daarom is het beter om je smartphone uit z’n hoesje te halen tijdens het opladen. Een hoesje kan namelijk voor extra warmte zorgen.

Batterijveroudering niet te voorkomen

Zelfs als je de temperatuur in bedwang houdt, zal de batterij op termijn slijten. Dan vermindert de maximumcapaciteit: de batterij kan minder vol worden opgeladen. Daarnaast neemt het vermogen om in korte tijd veel stroom af te geven af, en dat heeft invloed op de prestaties of betrouwbaarheid van je smartphone.

Voor een indicatie van de batterijslijtage op een iPhone tik je in de app ‘Instellingen’ op ‘Batterij’ en dan op ‘Batterijconditie’.

Koop een nieuwe smartphone

Als bovenstaande tips onvoldoende helpen, dan kun je ervoor kiezen om de batterij of de smartphone te vervangen.

Bekijk in de testresultaten hoeveel een batterijvervanging kost of vergelijk nieuwe smartphones op batterijduur, oplaadsnelheid en batterijcapaciteit.

Tweedehands of gereviseerd

Let bij aanschaf van een tweedehands of gereviseerde smartphone goed op de staat van de batterij. Uit onze test refurbished iPhones blijkt dat die er niet altijd goed aan toe zijn.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke smartphones goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste smartphone

Context Specific Graphic COD Mobiel