icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor een langere batterijduur

Niets is zo vervelend als een lege telefoon aan het einde van een lange dag. Daarom geven we een aantal tips om de batterijduur te verlengen. En we vertellen hoe je een smartphone het beste kunt opladen.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  19 september 2017

smartphone-batterijduur-verlengen

Tips

Pas de instellingen van je smartphone aan:

 1. Zet de helderheid van je scherm in de automatische stand.
 2. Kies een kort automatisch slot voor het vergrendelen of uitschakelen van je scherm.
 3. Schakel wifi, mobiel internet en locatiebepaling (gps) uit wanneer je dit niet gebruikt.
 4. Synchroniseer e-mail, contacten & agenda’s via de push-methode. Als dat niet mogelijk is, kies je ‘handmatig’ of een langdurige interval.
 5. Zet de trilfunctie uit voor het ontvangen van berichten en inkomende gesprekken.
 6. Schakel toetsenbordklik en/of trilfeedback uit bij het typen op het toetsenbord.
 7. Vermijd plaatsen en gebouwen met een slechte ontvangstkwaliteit of geen bereik. Je telefoon blijft proberen om verbinding te maken of te houden. Dat verbruikt extra energie.
 8. Schakel meldingen uit, bijvoorbeeld van WhatsApp-groepsgesprekken. Bij iedere melding gaat het scherm aan, en dat kost energie.
 9. Verwijder widgets van je Android-startscherm of je iPhone Vandaag-weergave.
 10. Tik in de app Instellingen op Batterij om Batterijbesparing (Android) of Energiebesparingsmodus (iPhone) in te schakelen en om te zien welke apps verantwoordelijk zijn voor het energieverbruik.

In de meest recente versie van je besturingssysteem zitten ook verbeteringen waardoor je batterij langer meegaat. Lees meer over het updaten van je smartphone.

Bescherm je smartphone tegen hoge temperaturen

smartphone beste temperatuur batterijJe smartphone en accu werken het beste op kamertemperatuur. Stel de batterij niet bloot aan temperaturen hoger dan 35 °C. Bij hogere temperaturen vermindert de bruikbare capaciteit op de lange duur extra snel. Dit gebeurt ook als je smartphone uitstaat.

Bij temperaturen lager dan 0 °C vermindert de batterijduur tijdelijk. Bij normale temperaturen gaat je accu weer net zo lang mee als daarvoor.

Let dus vooral op in warme landen. Ga je op reis? Denk dan ook eens na over een smartphoneverzekering.

Tips voor het opladen

Je smartphone opladen bij een hoge temperatuur is mogelijk nóg schadelijker. Haal je smartphone daarom altijd uit z’n hoesje bij het opladen. Een hoesje kan namelijk voor extra warmte zorgen.

 • Laad je telefoon ook regelmatig op. Je hoeft niet te wachten tot de accu leeg is. Telkens 'bijvullen' is beter.
 • Laat je telefoon eens in de 3 maanden helemaal leeglopen om hem vervolgens helemaal op te laden.
 • Het kan geen kwaad om je smartphone in de lader te laten zitten als hij voor 100% is opgeladen.

Tegenwoordig komen er steeds meer en snellere opladers op de markt. Lees hier welke welke opladers er allemaal zijn voor je smartphone

Extra tips voor je iPhone

Aanvullende opties om de batterijduur van een iPhone te verlengen:

 1. Tik in de app Instellingen op Batterij om suggesties voor batterijduur te bekijken (alleen zichtbaar als er suggesties zijn).
 2. Schakel verversen van bepaalde apps uit via: Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond.
 3. Stel locatietoegang per app in op 'nooit' of 'bij gebruik van app' via: Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen.

Let op:

Check hoe je accu eraan toe is

De batterij is een onderdeel dat snel slijt. Het is daarom handig om te controleren of deze naar behoren werkt. Dat kan met een app of met software die de staat van de accu kan uitlezen. Voor elk besturingsysteem zijn er apps beschikbaar die dit kunnen. Heb je een iPhone, dan kan je bijvoorbeeld de gratis Mac-app Coconut gebruiken om je iPhone uit te lezen.

Een nieuwe smartphone kopen?

Helpen bovenstaande tips allemaal niet en is je smartphone al wat ouder? Dan kun je overwegen een nieuwe smartphone te kopen. Daar zit uiteraard een gloednieuwe batterij in. Voordat je een telefoon koopt, kun je bij ons smartphones vergelijken op batterijduur, oplaadsnelheid en batterijcapaciteit.

Denk je erover een refurbished smartphone te kopen? Wees dan extra bedacht op de staat van de accu. Lees waar je op moet letten bij aankoop van een refurbished smartphone.

Lees ook: