! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Batterij telefoon snel leeg

Verleng de batterijduur van je telefoon en ontdek wat grote stroomvreters zijn. We vertellen ook hoe je een smartphone het beste oplaadt.

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op:27 november 2019

smartphone-batterijduur-verlengen

Hoe lang je een apparaat kunt gebruiken ligt aan 2 dingen:

  1. De hoeveelheid energie die nodig is.
  2. De hoeveelheid energie die de batterij bevat.

Energieverbruik smartphone verminderen

Achterhaal eenvoudig hoeveel energie je apps verbruiken. Tik in de app 'Instellingen' van je Android-smartphone of iPhone op ‘Batterij’. Daar zie je welke apps de grootste boosdoeners zijn. Op een iPhone kun je in dit scherm ook persoonlijke aanbevelingen krijgen, maar die zijn er niet altijd.

Naast het aanpassen van je appgebruik en de persoonlijke aanbevelingen, kun je ook instellingen aanpassen om het energieverbruik te beperken.

Slecht bereik

Ook door een slecht ontvangstsignaal kan je batterij snel leeg gaan. De telefoon doet in zo'n geval extra zijn best om verbinding te maken of te houden. Dat kost veel energie. Vermijd zulke situaties het liefst. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt geen signaal ontvangt, zet de smartphone dan in 'vliegtuigmodus' zolang je er bent. 

Kies de beste plek voor je router om te voorkomen dat een zwak wifisignaal zorgt voor extra energieverbruik.

Batterij in topconditie houden

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je batterij tijdelijk of permanent minder energie kan leveren. Door slim gebruik hou je de batterij in topconditie.

Bescherm je smartphone tegen hoge temperaturen

smartphone beste temperatuur batterijJe smartphone en accu werken het beste op kamertemperatuur. Stel de batterij niet bloot aan temperaturen hoger dan 35 °C. Bij hogere temperaturen vermindert de bruikbare capaciteit permanent. Dit gebeurt ook als je smartphone uitstaat.

Bij temperaturen lager dan 0 °C vermindert de batterijduur tijdelijk. Bij normale temperaturen gaat je accu weer net zo lang mee als daarvoor.

Tips voor het opladen

Je smartphone opladen bij een hoge temperatuur is mogelijk nóg schadelijker. Bovendien zorgt opladen zelf óók voor warmte. Dus zorg dat de warmte goed weg kan. Haal je smartphone uit het hoesje en leg hem niet op je bed of bank.

Batterijveroudering niet te voorkomen

Zelfs als je de temperatuur in bedwang houdt, zal de batterij op termijn slijten. Dan vermindert de maximumcapaciteit: de batterij kan minder vol worden opgeladen. Daarnaast neemt het vermogen om in korte tijd veel stroom af te geven af, en dat heeft invloed op de prestaties of betrouwbaarheid van je smartphone.

Voor een indicatie van de batterijslijtage op een iPhone tik je in de app ‘Instellingen’ op ‘Batterij’ en dan op ‘Batterijconditie’.

Koop een nieuwe smartphone

Als bovenstaande tips onvoldoende helpen, dan kun je ervoor kiezen om de batterij of de smartphone te vervangen. Bij oudere modellen hebben we in juli/augustus 2018 getest hoe duur vervanging van de batterij is. Verder hebben we de gebruiksduur en oplaadsnelheid getest.

Leden (ingelogd) kunnen in de vergelijker de smartphones met elkaar vergelijken op die geteste aspecten. Geen lid? Dan zie je geen testresultaten maar wel prijzen en veel specificaties van de toestellen.

Tweedehands of gereviseerd

Let bij aanschaf van een tweedehands of gereviseerde smartphone goed op de staat van de batterij. Uit onze test refurbished iPhones blijkt dat die er niet altijd goed aan toe zijn.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke smartphones goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste smartphone

Smartphone - Voorkom miskoop - illustratie