icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je oude telefoon inleveren voor geld

Je oude smartphone online verkopen aan een inkoopsite is zo geregeld. Uit een steekproef in november 2021 blijkt dat er wel grote verschillen zijn in vergoeding en afhandeling.
peter kulche

Peter Kulche   Expert ElektronicaBijgewerkt op:1 maart 2022

verkoop-oude-telefoon

Wat is je oude telefoon waard?

Het loont zeker de moeite om te kijken wat je oude smartphone nog waard is. Zelfs smartphones van 3 jaar oud, kunnen nog aardig wat opleveren.

In november 2021 werd er:

 • Tot €271 geboden voor een gebruikte Samsung Galaxy S10 (128 GB).
 • Tot €190 geboden voor een gebruikte iPhone X (64 GB).
 • Tot €136 geboden voor een gebruikte iPhone 8 (64 GB).
 • Tot €82 voor een gebruikte Huawei P20 Lite (64 GB).

Landelijke inkopers werken ongeveer hetzelfde

 1. Je gaat naar de site van de inkoper. Je geeft je model telefoon op en de conditie van het toestel. Je krijgt een indicatie van de opbrengst.
 2. Als je akkoord gaat, vul je je gegevens in waaronder je bankrekeningnummer. Je kunt een pdf-verzendlabel afdrukken om je toestel gratis op te sturen.
 3. De inkoper ontvangt je telefoon en stort het beloofde bedrag óf hij meldt dat het toestel een conditie heeft die afwijkt van wat je hebt opgegeven. Je krijgt dan meestal een lager bod. Je kunt akkoord gaan of het bod afwijzen.

Praktijkervaring: zo verkochten wij een telefoon

Om te kijken hoe het in de praktijk loopt hebben we 6 inkopers een bod laten doen op onze gebruikte iPhone 8. Daarna hebben we de iPhone ook daadwerkelijk toegestuurd: 

 • 123verkopen.nl
 • gsmloket.nl
 • rebuy.nl
 • swappie.com
 • webuyit.nl
 • zonzoo.nl

Ongewenste afwijkingen 

De afhandeling verloopt niet altijd vlekkeloos. Zonzoo deed er meer dan 3 weken over voordat een toegezonden telefoon werd geïnspecteerd voor een definitief bod. Bij de andere 5 inkopers was het steeds binnen een week geregeld.

Bod bijgesteld

Ook blijkt dat inkopers na inspectie het bod nog wel eens naar beneden bijstellen. De conditie van het toestel zouden wij niet correct hebben opgegeven. Die zou slechter zijn dan wij meldden. Wij gaven steeds ‘lichte gebruikerssporen’ op als naar de conditie werd gevraagd, maar daar heb je soms ook weer gradaties in.

De websites van de inkopers stellen niet altijd duidelijke vragen over de staat van de telefoon. Daardoor kan ‘gedoe’ over de waarde ontstaan.

Merkwaardige ervaring met Swappie

We hadden een merkwaardige ervaring met Swappie. Deze inkoper meende dat de camera van onze iPhone 8 stuk was. Het bedrijf wilde ons daarom slechts €20 betalen. Ze stuurden hem gratis terug toen we dit bod afwezen.

Voor dezelfde iPhone betaalde een andere inkoper ons een paar dagen later €94. We hadden intussen zelf ook geconstateerd dat de camera helemaal niet stuk was.

Forse prijsverschillen 

De prijsverschillen zijn soms fors. In onze steekproef in november 2021 met 11 smartphones bood Webuyit vaak het laagst. Deze opkopers hadden vaak het hoogste bod:

 • 123verkopen
 • Rebuy
 • Zonzoo

Hoogste biedingen

Hieronder de hoogste biedingen op diverse smartphones. Klik op de hoogste prijs om ook de andere biedingen voor hetzelfde toestel te zien:

Belangrijk

Onze steekproef is echt een momentopname (van november 2021). De geboden prijzen en voorwaarden kunnen met de dag wisselen. 

Het is zeker niet zo dat hoog biedende leveranciers altijd hoog bieden. De Huawei P20 Lite bijvoorbeeld levert bij 123verkopen.nl slechts €5 op. En dat terwijl Rebuy voor hetzelfde toestel €82 wil betalen.

Tip. Vraag meerdere inkopers een bod te doen op je oude smartphone. Anders laat je misschien geld liggen. 

Verzekerd opsturen

Verzenden naar de inkopers is altijd gratis als je gebruik maakt van het af te drukken pdf-verzendlabel. Alleen bij 123Verkopen en Rebuy is het toestel dan ook verzekerd tegen diefstal onderweg (niet tegen beschadiging). Mits je het verzendbewijs van het postagentschap goed bewaart.

Naar alle inkopers kun je het toestel ook aangetekend versturen voor meer zekerheid, maar dat doe je dan wel op eigen kosten. 

Uitbetaling

De uitbetaling volgt na ongeveer een week. Soms korter, soms iets langer. Alleen bij Zonzoo duurde het in ons geval langer dan 3 weken.

Toestel retour ontvangen

Ga je niet akkoord met een lager bod, dan kun je het bod afwijzen. Je krijgt de telefoon dan terug.

Dit was op het moment van checken (nov 2021) gratis bij 123verkopen, Rebuy en Swappie. Gsmloket vraagt €8,50 en Webuyit rekent zelfs €15. Zonzoo houdt het op ‘de kosten die Royal Mail rekent’ zonder een concreet bedrag te noemen.

Update 1 maart 2022: inmiddels rekent 123verkopen.nl €12,50 voor het terugsturen van je toestel, als je niet akkoord gaat met het eindbod. Rebuy en Swappie sturen het toestel nog wel gratis retour als je het eindbod afwijst.     

Doorverkopen of recyclen

De inkoopsites verkopen jouw mobieltje weer door, eventueel na het verhelpen van gebreken. Of ze halen er onderdelen uit die ze doorverkopen of hergebruiken. Telefoons en onderdelen die ze niet doorverkopen gaan naar recyclingbedrijven

Onveilige smartphones

Ook als de mobieltjes niet naar ontwikkelingslanden gaan, is er een nadeel bij hergebruik. 'Als je een telefoon hebt met verouderde, onveilige software wil je eigenlijk voorkomen dat iemand anders de telefoon weer gebruikt. Dit is vaak zo bij afgedankte Android-telefoons'. Aldus Yvo Verschoor, expert op het gebied van apparaten met internetverbinding bij de Consumentenbond.

Wij vinden dat smartphones tot minimaal 4 jaar na introductie bijgewerkt moeten worden met updates. Fabrikanten doen hier nu te weinig aan. Daarom voeren wij de actie Updaten!

Nieuwe smartphone kopen?

Ga je ook een nieuwe telefoon kopen? Lees ons koopadvies voor de aanschaf van een nieuwe smartphone.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.