icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ruimte vrijmaken op je smartphone

Foto's, video's en apps nemen steeds meer ruimte in beslag. Daarom is het verstandig om je smartphone af en toe op te schonen. Met deze tips maak je opslagruimte vrij.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  15 februari 2015

Bijgewerkt op:  14 december 2017

Iphone-7-opschonen

Verwijder apps die je niet gebruikt

Apps verwijderen is de snelste en simpelste manier om snel ruimte vrij te maken op je smartphone. Blader door je apps en verwijder degene die je niet meer gebruikt. Zolang apps nog in de App Store / Play Store staan, kun je ze opnieuw downloaden. De ene verwijderde app zal meer ruimte opleveren dan de andere.

Hoeveel opslagruimte ze precies innemen, kun je zien bij instellingen > apps > klik een app > Opslagruimte. Offline navigatieapps zijn meestal groot, tot wel meerdere gigabytes (GB). 

iOS

Tik in de app Instellingen op Algemeen en vervolgens op iPhone opslag. Scroll naar beneden voor een lijst met apps om te zien hoeveel ruimte ze in beslag nemen. Tik op een app en kies voor 'Verwijder app'.

Je kunt de app ook verwijderen zonder de bijbehorende app-gegevens te verwijderen. Tik daarvoor op 'ruim op'. Zolang de app nog in de App Store staat, kun je deze opnieuw installeren en worden je gegevens teruggezet.

Android

Ga naar: Instellingen > Apps en meldingen > App-info > tik op een app > Verwijderen.

Samsung-toestel

Ga naar: Instellingen > Applicaties > tik op een app > Uitschakelen.

Verplaats foto's en video's naar de computer

Foto's en video’s nemen over het algemeen de meeste ruimte in beslag. Verplaats deze bestanden naar je computer. Als je dit hebt gedaan kun je de bestanden op je toestel verwijderen.

iOS

Sluit je iPhone op je pc of Mac aan. Kopieer de map DCIM naar de pc via Windows Verkenner. Op een Mac verplaats je foto's met het Foto's-programma.

Android

Sluit je Android-toestel op je pc of Mac aan. Kopieer de map DCIM vanuit Windows Verkenner of Mac Finder.

Als je bestanden overzet naar je computer, vergeet dan niet om regelmatig een back-up te maken op bijvoorbeeld een externe harde schijf. Zo voorkom je dat je foto’s en video’s verloren gaan wanneer je pc onverhoopt gehackt wordt.

Bewaar foto's en video's in de cloud

Foto’s en video’s kun je ook in de cloud bewaren op de servers van Google, Apple of Microsoft. Ze synchroniseren dan ook met je andere apparaten.

iOS

Ga naar Instellingen > Foto's > iCloud-fotobibliotheek. Kies vervolgens voor Optimaliseer iPhone-opslag om de originelen in iCloud te bewaren en iPhone-opslagruimte vrij te maken.

Android

Installeer de app Google Foto’s als deze nog niet op je smartphone staat. Ga vervolgens naar Assistent > Back-ups maken van foto’s > en zet de schakelaar aan. De foto's op je telefoon kun je daarna verwijderen om ruimte te besparen.

Lees meer over wat de cloud precies is en hoe het werkt in Het beste uit de cloud.

Verwijder oude berichten en bestanden

Tekstberichten en vooral de daarin uitgewissele foto's, video's en audiofragmenten nemen veel ruimte in beslag.

iOS

Tik in de app Instellingen op Algemeen en vervolgens op iPhone opslag. Scroll naar beneden voor een lijst met apps en kies voor Berichten. Tik hier op Gespekken, Foto's, Video's, GIFs en stickers en Andere om gespreksonderdelen te wissen.

Tik in WhatsApp op Instellingen > Data- en opslaggebruik > Opslag in gebruik en selecteer vervolgens een gesprek. Kies dan onderaan op Beheer... om te kiezen welke gespreksonderdelen je wilt wissen.

Android

  • WhatsApp > houd het gesprek ingedrukt > Chat verwijderen
  • Om alleen multimedia te wissen in WhatsApp, open je een (groeps)gesprek. Tik dan op de groeps- of persoonsnaam > Alle media en selecteer de bestanden die je wilt verwijderen.

Maak een snelkoppeling op je startscherm

Mobiele websites zijn een prima alternatief voor apps als 9292, de NS-reisplanner en Facebook. Je kunt een snelkoppeling naar de website als app-icoon op je beginscherm zetten. 

iOS

Surf naar een website en tik op het deelsymbool. Dat is het vierkantje met een pijltje omhoog. Kies dan voor Zet op beginscherm > Voeg toe.

Android

Surf naar een website en tik op het menu-icoon (de 3 stipjes) rechts bovenin in de adresbalk. Kies dan voor Toevoegen aan startscherm > Toevoegen.

Herstel fabrieksinstellingen van je smartphone

Begin je liever helemaal opnieuw, zet je smartphone dan terug naar de fabrieksinstellingen. Dan werkt je toestel weer net als toen je het uit de doos haalde. Maak wel een reservekopie van je huidige instellingen, zodat niets verloren gaat!

iOS

Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen > Wis iPhone.

Android

Instellingen > Systeem > Resetten > Fabrieksinstellingen herstellen > Telefoon resetten.

Android: verwijder downloads

Bestanden die je downloadt worden meestal niet verwijderd en nemen onnodig veel ruimte in beslag.

Android

Downloads > houdt een download ingedrukt > tik op het prullenbakicoontje.

Samsung

Instellingen > Apparaatonderhoud > Opslag > Documenten > klik het document aan en kies Verwijderen. 

Android: zet apps en bestanden op sd-kaart

Past er een sd-kaart in je toestel? Dan kun je multimedia en sommige apps ook naar de geheugenkaart verplaatsen. Zo maak je meer interne opslagruimte vrij.

Android 6

Instellingen > Apps > tik op een app > Opslag > Wijzig > Verplaats naar sd-kaart.

Android 7

Instellingen > Apps > tik op een app > Opslagruimte > Verplaats naar sd-kaart.

Android 8

Instellingen > Apps en meldingen > App-info > klik op een app > Opslagruimte > Verplaats naar sd-kaart

Samsung-toestel

Instellingen > Applicaties > Applicatiebeheer > tik op een app > Verplaats naar sd-kaart.

Android: download de app Files Go

In december 2017 is de app Files Go geïntroduceerd. Met deze app schoon je gemakkelijk je smartphone op, zo helpt Files Go je bij:  

  • Ruimte vrijmaken: je ontvangt gepersonaliseerde suggesties om bestanden te verwijderen (denk aan ongebruikte, grote of dubbele bestanden).
  • Bestanden sneller vinden: Files Go heeft slimme filters die je helpen om afbeeldingen, apps en documenten automatisch te organiseren. Zo vind je ze makkelijk terug. 
  • Back-up maken van bestanden naar de cloud: met de app maak je gemakkelijk een back-up in Google Drive of een andere cloudopslag-app.

Bekijk ook: