icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ruimte vrijmaken op je smartphone

Niets is vervelender dan een smartphone die aangeeft dat er geen opslagruimte meer is. Het is niet altijd duidelijk waarom dat zo is, laat staan hoe je het oplost. Wij vertellen je precies hoe je de opslagruimte controleert én vrijmaakt.

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op:16 april 2018

Iphone-7-opschonen

Waar gaat je opslagruimte aan op?

Op je smartphone kun je eenvoudig bekijken waardoor je opslagruimte in beslag wordt genomen.

Android

Open in Android de app ‘Instellingen’ en tik op ‘Opslag’. Hier zie je de opslagruimte in categorieën verdeeld. Tik op een categorie om meer informatie te bekijken.

iOS

Ga in Apple iOS naar de app ‘Instellingen’ en tik achtereenvolgens op ‘Algemeen’ > ‘iPhone-opslag’. Hier zie je hoeveel opslagruimte apps, foto’s, e-mail, berichten en andere zaken in beslag nemen. Je ziet hier ook een lijst van geïnstalleerde apps en de hoeveelheid ruimte deze in beslag nemen.

Gebruik de aanbevelingen

Android

In Android kun je de app ‘Instellingen’ openen, op ‘Opslag’ tikken en vervolgens op ‘Ruimte vrijmaken’ om aanbevelingen te ontvangen. Selecteer het lege vakje rechts van een aanbeveling en tik onderaan het scherm op ‘Vrijmaken’ om met deze aanbevelingen ruimte vrij te maken.

iOS

Apple iOS probeert automatisch meer ruimte te maken als dat nodig is. Als dat niet lukt, krijg je mogelijk de waarschuwing ‘Opslagruimte bijna vol’. In dat geval moet je zelf dingen verwijderen.

Open de app ‘Instellingen’, tik op ‘Algemeen’ en dan op ‘iPhone-opslag’. Hier zie je mogelijk een lijst met aanbevelingen, zoals het opruimen van apps en het optimaliseren van foto’s. Bij elke aanbeveling kun je op ‘schakel in’ tikken om ruimte te besparen.

Apps verwijderen en uitschakelen

Als je een app verwijdert, kun je deze later opnieuw installeren zonder dat je de app opnieuw hoeft te kopen. Als een app niet langer wordt aangeboden via de Google Play Store of de Apple App Store, dan kun je ze mogelijk niet opnieuw downloaden.

Android

In Android kun je apps verwijderen via de app ‘Instellingen’. Tik daarin op ‘Apps en meldingen’, tik op een app en vervolgens op ‘Verwijderen’. Mogelijk zie je niet alle apps. Dan moet je eerst op ‘Alle apps bekijken’ of ‘App-info’ tikken.

Als de optie ‘Verwijderen’ ontbreekt, dan kun je die app niet verwijderen. Tik in dat geval op ‘Uitschakelen’.

iOS

Open in iOS de app ‘Instellingen’, tik op ‘Algemeen’ en dan op ‘iPhone-opslag’. Tik op een app en vervolgens op ‘Verwijder app’. Als je echter de bijbehorende gegevens en documenten wilt behouden, tik dan op ‘Ruim op’.

Als een app niet in de lijst voorkomt, ga dan naar het beginscherm en houd een appicoon licht ingedrukt totdat deze begint te bewegen. Tik op het kruisje en dan op 'Verwijder'. Druk op de thuisknop als je klaar bent.

Verminder gebruikte opslag van foto’s en video’s

Foto's en video’s nemen over het algemeen veel ruimte in beslag. Door foto’s te bewaren bij Apple of Google, kun je opslagruimte besparen. Ze staan dan in de cloud. Pas op: als je een losse foto verwijdert, zal je deze ook uit die online opslag verwijderen.

Je kunt foto’s en video’s natuurlijk ook verplaatsen naar je computer. Sluit daarvoor je smartphone aan op je pc.

Android

Open de Google Foto’s-App, tik op ‘Menu’ (icoon met 3 streepjes), dan op ‘Instellingen’ en vervolgens op ‘Back-up en synchronisatie’.

Als deze functie ingeschakeld is, tik je op ‘Menu’ en dan op ‘Ruimte vrijmaken’ om foto’s en video’s van je telefoon te verwijderen.

iOS

Open de app ‘Instellingen’ op je iPhone en tik bovenaan het scherm op je naam, vervolgens op ‘iCloud’, dan op ‘Foto’s’ en schakel 'iCloud-foto's' in.

Als deze functie ingeschakeld is, selecteer je ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ om lokale opslagruimte te besparen.

Muziek en films verwijderen

Als je muziek en films op je smartphone hebt, kun je deze verwijderen om opslagruimte te besparen.

Android

Open in Android de Googe Play-app en tik op ‘Menu’ (icoon met 3 streepjes). Tik op ‘Instellingen’ en dan op ‘Downloads beheren’. Tik dan op het vinkje en vervolgens ‘Verwijderen’.

iOS

Open de iOS Muziek-app, tik linksonder op ‘Bibliotheek’ en dan op ‘Gedownloade muziek’. Gebruik 3D Touch of druk lang op een nummer, album of afspeellijst. Tik dan op ‘Verwijder’ en vervolgens op ‘Verwijder downloads’. Met de optie ‘Verwijder uit bibliotheek’ verwijder je het item van alle apparaten waarop iCloud-muziekbibliotheek is ingeschakeld.

Controleer je apps

Sommige apps maken het mogelijk om via de app zelf ruimte te besparen op je smartphone. Zo kun je in Netflix gedownloade films verwijderen en in WhatsApp je gespreksgeschiedenis opschonen. WhatsApp-gesprekken nemen snel veel ruimte in beslag als je foto’s, video’s en audiofragmenten verzendt en ontvangt.

Netflix

Ga in de Netflix-app naar ‘Downloads’ en tik rechtsbovenin het scherm op 'Bewerken' of het potlood-icoon. Tik op het rode X-icoon of het prullenbak-icoon om de film te verwijderen.

WhatsApp

Tik in WhatsApp op ‘Instellingen’ > ‘Data- en opslaggebruik’ > ‘Opslag in gebruik’ en vervolgens op een van de personen of groepen. Tik daarna op ‘Beheer…’ onderaan het scherm en selecteer welke gespreksonderdelen je wilt wissen.

Bekijk ook: