icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017
Koopadvies

Smartphone kopen: waar let je op?

Bij de aanschaf van een smartphone moet je een aantal keuzes maken, zoals het besturingssysteem, de benodigde opslagruimte en je budget. Lees op deze pagina ons advies.

Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica


1
Kies tussen Android en iOS

 • Mobile Android

  Google Android

  Wil je je smartphone zoveel mogelijk naar eigen smaak inrichten en zelf bepalen welke standaard apps je gebruikt voor bijvoorbeeld mail en internet, kies dan voor Google Android!

  Je hebt de keuze uit talloze smartphones van allerlei fabrikanten, die Android vaak uitbreiden met fabrikant-gebonden apps, functies en uitstraling.

  Google verzamelt privacygevoelige informatie van Android-gebruikers.

  Android-telefoons hebben een beperkte levensduur, want ze worden meestal niet langer dan 2 jaar na de eerste verkoopdatum voorzien van de nieuwste versie.

  Lees verder: Wat is Android?

 • Mobile IOS

  Apple iOS

  Wil je een smartphone die een duidelijke visie uitdraagt, kies dan voor Apple iOS. Apple garandeert kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid met een strenge regie. Dat beperkt wel de mogelijkheden voor gebruikers en app-makers.

  Je kunt kiezen uit een handjevol Apple iPhone-modellen, want geen enkele andere fabrikant maakt smartphones met iOS. Voor minder dan €300 vind je sowieso geen nieuwe iPhone.

  Apple zegt dat ze jouw privacy respecteren.

  Apple doet geen beloften over updates, maar in de praktijk worden Apple-smartphones 5 jaar lang bijgewerkt naar de nieuwste versie.

  Lees verder: Wat is iOS?

 • Mobile Microsoft

  Andere besturingssystemen

  Andere besturingssystemen voor smartphones zijn:

  • Windows 10 Mobile
  • BlackBerry OS 10

  Er zijn steeds minder smartphones in gebruik met een van deze 2 besturingssystemen. Je kunt maar weinig apps installeren op zulke mobieltjes.

  Voor app-makers loont het niet de moeite om apps te ontwikkelen, omdat er maar weinig gebruikers zijn die het zullen downloaden. Daarom is het app-aanbod inmiddels dusdanig klein, dat Windows- en BlackBerry-smartphones voor de meeste mensen geen serieus alternatief zijn voor Android en iOS.

2
Neem minimaal 16 gigabyte opslagruimte

3
Bepaal je budget

Wie dat wil, kan meer dan €1000 uitgeven aan een smartphone. Maar voor een fractie van dat bedrag kun je ook zeker slagen. Mobiele telefoons tot €300 hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Bij goedkopere telefoons kiest de fabrikant voordeligere onderdelen. Meestal gaat dat ten koste van de camera, het scherm, de bouwkwaliteit en snelheid. Over het algemeen geldt dat je voor meer geld meer kwaliteit koopt.

Wil je koste wat het kost de beste smartphone? Of kies je een mobieltje uit onze laatste selectie van beste goedkope smartphones?

Je kunt ook kiezen voor een refurbished smartphone. Zo'n opknappertje is gemiddeld een tiende goedkoper dan de nieuwprijs.

Smartphone-aankoop

4
Koop een smartphone met 4G-ondersteuning

 • Kies een smartphone

  Ontdek wat de beste smartphone is en welke smartphone de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft.

  Bekijk het testoordeel van vrijwel alle smartphones in de smartphone-vergelijker

  Consumenten zijn het meest tevreden over de Apple iPhone. HTC komt er het slechtst vanaf in ons onderzoek naar de beste smartphone-merken.

  Lees wat de beste goedkope smartphones zijn.

 • met 4G-ondersteuning

  Kies een smartphone met 4G-ondersteuning. Hiermee internet je sneller en heb je optimaal bereik. Ook is het steeds vaker mogelijk om te bellen over 4G, bijvoorbeeld bij Tele2.

  Het oudere 2G en 3G zal niet zomaar verdwijnen, maar wordt wel minder belangrijk voor providers. Om een Tele2-abonnement af te sluiten is het zelfs al verplicht een 4G-toestel te gebruiken.

  Ruim 80% van alle verkochte smartphones ondersteunt 4G.

 • bij deze verkopers

  Bespaar door je mobiele telefoon te kopen bij de goedkoopste winkel. In de smartphonevergelijker tonen we bij elke smartphone prijzen van gewone winkels en webshops.

  Het kan goedkoper zijn om de telefoon zelf te kopen en daarbij te kiezen voor een sim only-abonnement of prepaidkaart.

5
Accessoires voor je telefoon

Voor elke smartphone zijn accessoires beschikbaar. Sommige zijn gericht op het beschermen van je mobiele telefoon, andere vergroten de functionaliteit. Dit zijn accessoires waar je aan kunt denken:

 • hoesjes;
 • opladers voor thuis en in de auto;
 • draadloze opladers als powerbanks;
 • oordopjes en hoofdtelefoons;
 • schermfolie.

Lees verder over deze en andere accessoires voor je smartphone.

Koopadvies_channel6

6
Smartphone wel of niet verzekeren

Niet verzekeren

Als je de kosten kunt dragen voor reparatie of een nieuwe smartphone, sluit dan geen verzekering af. Verzeker alleen risico's die je niet zelf kunt of wilt dragen.

Zelf sparen is meestal de voordeligste optie. Bovendien kun je de uitgespaarde premie in je eigen zak steken als je geen schade hebt.

Inboedelverzekering

Mogelijk is je smartphone al verzekerd, bijvoorbeeld bij een inboedelverzekering met of zonder buitenhuisdekking. Er zijn bij inboedelverzekeringen wel grote verschillen in dekking van mobiele elektronica.

Smartphoneverzekering

Als je kiest voor een smartphoneverzekering, lees dan goed of beschadiging, verlies en diefstal gedekt zijn. Informeer ook naar het eigen risico, maximum vergoedingen en maximaal aantal declaraties per jaar.

Sommige verzekeringen hebben extra diensten, zoals het ophalen en terugbrengen van je telefoon en het aanbieden van een leentoestel tijdens de reparatie.

Laat je niet onder druk zetten om je nieuwe smartphone meteen te verzekeren. Je kunt ook een smartphoneverzekering afsluiten in de dagen na aanschaf van de telefoon.

Smartphone-verzekeren
illust-dossier-probleem-community
Community

Stel je vraag

Welke telefoon heeft de beste batterijduur? Met welke telefoonmerken hebben mensen goede ervaringen? Welke smartphone is makkelijk te bedienen door senioren? Stel je vraag een de community of deel je ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...


Er zijn helaas geen artikelen gevonden..