icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Smartphone kopen: waar let je op?

Een nieuwe smartphone kopen, betekent een aantal keuzes maken: welke functies vind ik belangrijk, hoeveel wil ik uitgeven, en wil ik een Androidtelefoon of een iPhone? Lees op deze pagina ons advies.

1

Bepaal hoeveel je wilt uitgeven

Kleinbudget - Columns

Klein budget

Met een budget van €350 of minder kun je een prima smartphone uitzoeken. Met deze smartphones kun je bellen, berichten versturen en internetten. Wordt een smartphone duurder, dan zitten er meer functies op en kom je zelfs al redelijke camera’s tegen.

De beste goedkope smartphones (alleen voor leden)

Gemiddeld Budget - Columns

Gemiddeld budget

Met een budget tussen €350 en €800 krijg je veel waar voor je geld. In deze prijsklasse vind je smartphones met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Je vindt ook uitgeklede varianten van topsmartphones, en outlet-modellen van de afgelopen jaren.

Wat krijg je voor welk budget?

Grootbudget - Columns

Groot budget

Voor het beste van het beste moet je meer dan €800 uitgeven. Laat je verleiden door de nieuwste technische snufjes, de beste accessoires en smartphones waar alles op en aan zit. Fabrikanten willen indruk maken en trekken alles uit de kast voor hun topmodel.

De beste smartphones (alleen voor leden)

2

Maak een duurzamere keuze

Duurzaamheid aanbieder

Fabrikanten van smartphones werken niet allemaal even duurzaam. Denk aan het gebruik van hernieuwbare energie, giftige chemicaliën, arbeidsomstandigheden, en de winning van grondstoffen.

Wij beoordelen hoe bedrijven omgaan met conflictmineralen. Zo voorkom je financiering van gewapende groepen. We beoordelen ook de ambities van bedrijven en leveranciers om te wisselen naar groene stroom.

Duurzaamheid smartphone

Voor onze duurzamere keuzes wegen we ook aspecten die specifiek zijn voor een bepaald model. Zo testen we of een smartphone stuk gaat als hij valt of nat wordt. Ook geven we pluspunten aan smartphones met eSIM, een verwisselbare batterij, en weinig meegeleverde accessoires.

Kies een telefoon waarvoor je lang updates krijgt. Anders ben je vatbaar voor bekende beveiligingsproblemen. Soms wer ken apps en diensten ook niet op oude softwareversies. 

Een nieuwe smartphone?

Heb je wel écht een nieuwe smartphone nodig? Als je minder vaak een nieuwe telefoon koopt, belast je het milieu minder. En je voorkomt andere problemen die ontstaan bij de productie.

Laat je huidige smartphone repareren. Of kies een gereviseerde of tweedehands smartphone.

Bekijk en vergelijk:
Duurzamere smartphones (alleen voor leden)

3

Smartphone kopen of leasen?

Kopen

Als je een smartphone koopt, is en blijft deze van jou. Op onze website zie je bij alle telefoons de winkels en de prijzen.

Ook telecomproviders verkopen telefoons, met of zonder abonnement. Ook dan blijft de telefoon jouw eigendom. Soms is de telefoon goedkoper dan wanneer je hem los koopt. En je kunt in termijnen betalen.

Leasen

Als je een smartphone leaset, geef je deze na de afgesproken periode weer terug. Je betaalt een vast bedrag per maand. In je leaseperiode profiteer je vaak van extra voordelen, zoals gratis reparaties en een verzekering.

Er zijn onafhankelijke lease-aanbieders, en 1 merk met een eigen lease-aanbod:

4

Kies een smartphone met 4G of 5G

Nederland heeft 5G. Dat staat voor ‘5e generatie’. Het is een verzameling technologieën voor mobiel telefoneren en mobiel internet.

Kies een smartphone met 5G-ondersteuning als je klaar wilt zijn voor de komende jaren. We verwachten niet dat 4G LTE snel zal verdwijnen, maar 5G zal wel steeds belangrijker worden.

Lees ook: Smartphone met 4G of 5G?

Video: 3 kooptips smartphones

5

Kies tussen Android en iPhone

Android- Columns

Google Android

Met Android kun je kiezen uit talloze merken als Samsung, OPPO, GoogleMotorolaRedmi, en OnePlus. Je hebt veel vrijheid om je smartphone naar eigen smaak in te stellen.

Je privacy is minder goed geregeld dan op een iPhone. Bovendien worden Android-telefoons beperkt geüpdatet. Duidelijkheid vooraf over updates is daarom belangrijk.

Android-telefoons vergelijken

IOS- Columns

Apple iOS

Een iPhone is de enige smartphone met iOS. Deze Apple-smartphones krijgen normaal gesproken jarenlang software-updates en je privacy is beter geregeld dan in Android.

De mogelijkheden voor gebruikers en app-makers zijn beperkt, omdat Apple daarmee kwaliteit, veiligheid en morele waarden wil garanderen.

iPhones vergelijken

mobile-other-Colums

Andere besturingssystemen

Voor de meeste mensen is er geen serieus alternatief voor Android en iOS. Alternatieven zijn schaars, hebben een kleiner app-aanbod en je hebt vaak technische kennis nodig. 

6

Kies een goede camera

Mobile Foto - Columns

Fotograferen

Een goede camera is lastig te herkennen, daarom testen we ze uitvoerig. Houd altijd rekening met de volgende stelregels:

 • Megapixels zeggen niets over de fotokwaliteit.
 • Voor zoomfoto’s is een extra lens essentieel.
 • Optische beeldstabilisatie voorkomt bewogen foto’s.
 • Verwacht niet teveel van smartphones tot €350.

Smartphones met een goede fotocamera vergelijken 
(alleen voor leden)

Mobile Filmen - Columns

Filmen

Om te filmen heb je meer dan een goede camera nodig. Goede microfoons en een krachtige processor zijn ook belangrijk. Let verder op:

 • Optische beeldstabilisatie tegen schokkerige video’s.
 • Of je kunt filmen in HD, Full HD en 4K Ultra HD.
 • Met hoeveel beelden per seconde je kunt filmen.
 • Dat de camera aan de voorkant andere mogelijkheden heeft.

Smartphones die goed kunnen filmen vergelijken
(alleen voor leden)

Mobile Selfie - Columns

Selfies

Voor selfies gebruik je de camera aan de voorkant. Bij smartphones is hier steeds meer aandacht voor, al geven we veel onvoldoendes. Dit moet je weten:

 • Autofocus is niet vanzelfsprekend.
 • Megapixels zeggen niets over de fotokwaliteit.
 • Meer cameralenzen is niet per se beter.
 • Hoeveel er in beeld past, loopt sterk uiteen.

Smartphones voor goede selfies vergelijken
(alleen voor leden)

7

Smartphone verzekeren: wel of niet doen?

Schade, verlies en diefstal zijn risico's van een smartphone. Als zoiets gebeurt, ben je geld kwijt voor een reparatie of een nieuwe telefoon. Wie betaalt dat?

 • Jijzelf: zonder verzekering draai je zelf op voor de kosten. Als je het risico wilt dragen, spaar dan voor een buffer om de kosten te betalen.
 • Iemand anders: als je smartphone stuk is gegaan door iemand anders, dan kun je de kosten op die persoon verhalen. Veel mensen hebben een aansprakelijkheidsverzekering waarop ze de kosten kunnen claimen.
 • Aankoopverzekering: als je smartphone is gekocht met een creditcard.
 • Reisverzekering: voor schade of diefstal op reis.
 • Inboedelverzekering: bijvoorbeeld met all-risk of met buitenhuisdekking. Let wel op de kleine lettertjes, want soms is zelfs een aanvullende dekking nodig.
 • Smartphoneverzekering: specifieke verzekering voor je smartphone, soms met extra diensten, zoals het ophalen en terugbrengen van je smartphone en een leentelefoon tijdens de reparatie.

Let bij verzekeringen op dekking, maximumvergoedingen, het eigen risico en de maximumhoeveelheid declaraties.

Smartphone-verzekeren

8

Maak de juiste keuze

Wil je weten welke smartphone het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste smartphone. 

Help mij kiezen

Keuzehulp Smartphones

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke smartphones goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Smartphones