icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Smartphone kopen: waar let je op?

Een nieuwe smartphone kopen, betekent ook een aantal keuzes maken, zoals het besturingssysteem, de benodigde opslagruimte en je budget. Lees op deze pagina ons advies.

Keuzehulp smartphones

Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica


1
Kies tussen Android en iOS

 • Mobile Android

  Google Android

  Wil je een smartphone zoveel mogelijk naar eigen smaak inrichten en zelf bepalen welke standaard apps je gebruikt voor bijvoorbeeld e-mail en internet, kies dan voor Google Android.

  Je hebt de keuze uit talloze smartphones van allerlei fabrikanten, die Android vaak uitbreiden met fabrikant-gebonden apps, functies en uitstraling.

  Google verzamelt wel veel privacygevoelige informatie van Androidgebruikers. Ook hebben Androidtelefoons een beperkte levensduur, want de meeste modellen krijgen maximaal 2-3 jaar software-updates – als ze die überhaupt al krijgen.

  Lees meer over smartphones met Android

 • Mobile IOS

  Apple iOS

  Wil je het oordeel over kwaliteit en veiligheid liever overlaten aan Apple? Kies dan voor Apple iOS. De mogelijkheden voor gebruikers en app-makers zijn daardoor wel wat beperkter.

  Je kunt kiezen uit een handjevol Apple iPhone-modellen, want geen enkele andere fabrikant maakt smartphones met iOS. Voor minder dan €300 vind je sowieso geen nieuwe iPhone.

  Apple-smartphones worden normaalgesproken langdurig voorzien van software-updates. Het is bovendien aannemelijk dat Apple privacy-vriendelijker is dan Google.

  Lees meer over smartphones met iOS

 • Mobile Microsoft

  Andere besturingssystemen

  Er zijn in de loop der jaren veel besturingssystemen voor smartphones geweest. Het meest vers in het geheugen zijn Windows 10 Mobile en BlackBerry OS.

  Koop echter geen smartphones meer met die systemen. De ontwikkeling daarvan is gestaakt en ze worden nog maar een korte tijd ondersteund. Het app-aanbod op die systemen is bovendien erg klein.

  Op bepaalde Android-smartphones is het voor geavanceerde gebruikers mogelijk om Android te vervangen door een systeem als LineageOS of Sailfish OS. Voor de meeste mensen die een smartphone willen gebruiken, is er echter geen serieus alternatief voor Android of iOS.

2
Wat wil je uitgeven aan een smartphone?

 • Wil je de beste smartphone? Houd er dan rekening mee dat je al snel aan een bedrag van €800 of meer zit. Maar er zijn ook goede smartphones voor minder verkrijgbaar. Dit kun je verwachten voor:

  Tot €100: spaar nog even verder. Bij deze telefoons is veel bezuinigd op onderdelen, waardoor ze zelfs voor bellen, surfen en sms-en niet voldoen.

  €100 – €200: prima als je alleen wilt bellen, sms'en of surfen op het internet. Minder geschikt voor navigatie in je auto, fotograferen of muziek luisteren. Sommige modellen hebben te weinig opslagruimte.

  €200 – €300: je krijgt betere standaardfuncties geleverd en de camera is vaak redelijk, maar zeker niet indrukwekkend.

  Tip: bekijk de beste goedkope smartphones.

 • €300 - €400: bij dit budget zit je goed qua opslagruimte, functies en ook scoort de camera meestal ruim voldoende.

  €400 - €600: voor dit geld koop je een uitgeklede variant van een topsmartphone. Die kun je soms herkennen aan woorden als 'compact' of 'lite' in de naam. Topmodellen van de afgelopen jaren zakken vaak ook in prijs tot dit niveau.

  Vanaf €600: de smartphones waarmee fabrikanten indruk willen maken. Met de nieuwste technische snufjes, zoals draadloos opladen, supersnelle processors en geavanceerde camera’s. Soms krijg je ook accessoires zoals dure oordopjes.

  Tip: bespaar met een refurbished smartphone of kies een abonnement met smartphone.

3
Neem voldoende opslagruimte

 • 16, 32 of 64 GB?

  Een smartphone met minimaal 16 gigabyte (GB) opslagcapaciteit heeft voldoende ruimte voor enkele apps en af en toe een fotootje. Kies 32 GB als je wat meer apps gebruikt en verschillende multimedia bewaart. Met 64 GB of meer kun je helemaal los met apps, foto's, video's en muziek.

 • Vrije opslagruimte

  In onze smartphonetest controleren we hoeveel GB er écht vrij is. Want het besturingssysteem, extra toepassingen en mediabestanden nemen een deel van de ruimte in beslag. Je kunt bij ons de beschikbare opslagruimte van alle smartphones vergelijken.

   

 • Opslagruimte uitbreiden

  Als je de opslagruimte kunt uitbreiden met een microSD-kaart, staat dat in de testresultaten. We proberen ook of je er apps op kunt zetten, want dat kan niet met iedere smartphone.

4
Kies een goede camera

Ben je van plan om je smartphone ook veel te gebruiken als camera? Koop dan geen toestel onder de €300. Pas bij duurdere toestellen investeren fabrikanten in kwalitatief betere camera’s.

Het aantal megapixel zegt niets over de foto- of videokwaliteit. Fabrikanten adverteren hiermee, maar het is simpelweg een manier om het aantal beeldpunten te tellen. Zo staat 8,3 megapixel al gelijk aan de 4K-resolutie van moderne televisies.

Vergelijk camera's van smartphones liever op zaken als scherpte, contrast, kleurbalans en ruis. In onze testresultaten geven we ook een rapportcijfer voor:

 • foto’s bij daglicht;
 • foto’s bij weinig licht;
 • beeld- en geluidskwaliteit van filmopnames.

En we letten op de volgende camerafuncties:

 • Optische beeldstabilisatie: dat compenseert trillende handen.
 • Beeldhoek: hoe groter, hoe meer er in de breedte op een foto past.
 • Meerdere lenzen: voor groothoek- of zoomfoto's, scherptediepte, en andere functies.
 • Kwaliteit van de camera aan de voorzijde: die is vaak slechter.
 • Filmmogelijkheden: hd of 4K, beeldhoek, beeldstabilisatie en beeldsnelheid.
keuze-camera-smartphone

5
Koop een smartphone met 4G-ondersteuning

Kies een smartphone met ondersteuning voor 4G LTE-telecomnetwerken. 4G staat voor ‘4e generatie’ en is een verzameling technologieën voor mobiel telefoneren en mobiel internet. Je hebt niet alleen sneller internet via 4G, maar ook het beste bereik.

Einde van 2G en 3G

Er worden regelmatig delen van de oudere 2G- en 3G-netwerken omgezet naar 4G. En in de toekomst worden die netwerken helemaal uitgeschakeld:

 • KPN zegt vanaf 2022 geen 3G meer te bieden;
 • Tele2 verplicht een 4G-smartphone en beperkt de snelheid op 3G;
 • T-Mobile stopt met 2G op 15 november 2020;
 • Vodafone zegt vanaf januari 2020 geen 3G meer te bieden.

4G+ LTE Advanced

Alle Nederlandse telecomnetwerken bieden ook 4G+ LTE Advanced. Dat is een verbeterde versie van 4G. Smartphones die wel geschikt zijn voor 4G, maar niet voor 4G+, kunnen maar een beperkte snelheid halen via het mobiele netwerk. Vergelijk smartphones om te zien of ze 4G+ ondersteunen.

Frequenties

Het 4G-netwerk maakt gebruik van verschillende radiofrequenties.

In Nederland zijn dat:

 • 800 MHz: KPN, Vodafone en Tele2
 • 900 MHz: T-Mobile
 • 1800 MHz: KPN, Vodafone en T-Mobile
 • 2100 MHz: KPN, Vodafone en T-Mobile
 • 2600 MHz: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2

Hoe meer frequenties ondersteund worden, hoe beter je dekking zal zijn. Let wel op, want niet alle smartphones ondersteunen 4G op al deze frequenties. Dit zijn vooral smartphonemerken die niet breed verkrijgbaar zijn in Nederland. Bekijk  of jouw smartphone 4G volledig ondersteunt.

telecommast

6
Accessoires voor je telefoon

Voor elke smartphone zijn accessoires beschikbaar. Sommige zijn gericht op het beschermen van je mobiele telefoon, andere vergroten de functionaliteit. Dit zijn accessoires waar je aan kunt denken:

 • hoesjes;
 • opladers voor thuis en in je auto;
 • draagbare opladers (power banks);
 • oordopjes en hoofdtelefoons;
 • schermfolie;
 • autohouders.

Lees meer over deze en andere accessoires voor je smartphone.

Smartphone in de auto

Moderne auto’s en autoradio’s maken het mogelijk om je smartphone direct via het dashboard te bedienen. De systemen daarvoor heten onder andere Android Auto, Apple CarPlay en MirrorLink.

Gebruikstips_muziekluisterenprovider

7
Smartphone verzekeren: wel of niet doen?

Schade, verlies of diefstal van je smartphone is een risico. Als dat gebeurt, ben je geld kwijt voor een reparatie of een nieuwe telefoon. 

Wie betaalt de schade aan je telefoon?

 • Jijzelf: zonder verzekering draai je zelf op voor de kosten. Als je het risico wilt dragen en de kosten kunt betalen, dan kun je hiervoor kiezen. Het is verstandig om te sparen, zodat je een buffer hebt voor onverwachte kosten.
 • Iemand anders: als je smartphone stuk is gegaan door iemand anders, dan kun je de kosten op die persoon verhalen. Veel mensen hebben een aansprakelijkheidsverzekering waarop ze de kosten kunnen claimen.

Welke verzekeringen zijn er?

 • Aankoopverzekering: als je de smartphone hebt gekocht met een creditcard die je aankopen verzekert.
 • Reisverzekering: voor schade of diefstal op reis. Welke dekking heb je nodig? Soms gelden er maximumbedragen en een eigen risico.
 • Inboedelverzekering: bijvoorbeeld met een all-risk inboedelverzekering of een inboedelverzekering met buitenhuisdekking.
 • Smartphoneverzekering: specifieke verzekering voor je smartphone, soms met extra diensten, zoals het ophalen en terugbrengen van je smartphone en een leentelefoon tijdens de reparatie.

Let bij verzekeringen op dekking, maximumvergoedingen, het eigen risico en de maximumhoeveelheid declaraties.

Benieuwd hoeveel het repareren van de batterij of accu kost bij een specifiek toestel? Log in en kijk in onze vergelijker voor de actuele reparatieprijzen. 

Smartphone-verzekeren

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Welk besturingssysteem is het makkelijkst te gebruiken? En wat moet je doen als je scherm kapot gaat? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

Community-channel

Topics over smartphones