icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Smartphone kopen: waar let je op?

Een nieuwe smartphone kopen, betekent ook een aantal keuzes maken, zoals het besturingssysteem, de benodigde opslagruimte en je budget. Lees op deze pagina ons advies.

Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  16 april 2018


1
Kies tussen Android of iOS

 • Mobile Android

  Google Android

  Wil je een smartphone zoveel mogelijk naar eigen smaak inrichten en zelf bepalen welke standaard apps je gebruikt voor bijvoorbeeld e-mail en internet, kies dan voor Google Android.

  Je hebt de keuze uit talloze smartphones van allerlei fabrikanten, die Android vaak uitbreiden met fabrikant-gebonden apps, functies en uitstraling.

  Google verzamelt wel veel privacygevoelige informatie van Androidgebruikers. Ook hebben Androidtelefoons een beperkte levensduur, want de meeste modellen krijgen maximaal 2-3 jaar software-updates – als ze die überhaupt al krijgen.

  Lees meer over smartphones met Android

 • Mobile IOS

  Apple iOS

  Wil je het oordeel over kwaliteit en veiligheid liever overlaten aan Apple? Kies dan voor Apple iOS. De mogelijkheden voor gebruikers en app-makers zijn daardoor wel wat beperkter.

  Je kunt kiezen uit een handjevol Apple iPhone-modellen, want geen enkele andere fabrikant maakt smartphones met iOS. Voor minder dan €300 vind je sowieso geen nieuwe iPhone.

  Apple-smartphones worden normaalgesproken langdurig voorzien van software-updates. Het is bovendien aannemelijk dat Apple privacy-vriendelijker is dan Google.

  Lees meer over smartphones met iOS

 • Mobile Microsoft

  Andere besturingssystemen

  Er zijn in de loop der jaren veel besturingssystemen voor smartphones geweest. Het meest vers in het geheugen zijn Windows 10 Mobile en BlackBerry OS.

  Koop echter geen smartphones meer met die systemen. De ontwikkeling daarvan is gestaakt en ze worden nog maar een korte tijd ondersteund. Het app-aanbod op die systemen is bovendien erg klein.

  Op bepaalde Android-smartphones is het voor geavanceerde gebruikers mogelijk om Android te vervangen door een systeem als LineageOS of Sailfish OS. Voor de meeste mensen die een smartphone willen gebruiken, is er echter geen serieus alternatief voor Android of iOS.

2
Wat wil je uitgeven aan een smartphone?

 • Wil je de beste smartphone? Houd er dan rekening mee dat je al snel aan een bedrag van €800 of meer zit. Maar er zijn ook goede smartphones voor minder verkrijgbaar. Wat kun je verwachten voor:

  Tot €100: Spaar nog even verder. Bij deze telefoons is veel bezuinigd op onderdelen, waardoor ze zelfs voor bellen, surfen en sms-en niet voldoen.

  €100 – €200: Prima als je alleen wilt bellen, sms'en of surfen op het internet. Niet geschikt voor navigatie in je auto, fotograferen of muziek luisteren. Sommige modellen hebben te weinig opslagruimte.

  €200 – €300: Je krijgt betere standaardfuncties geleverd en de camera is vaak redelijk, maar helemaal zeker weet je dat niet in deze prijscategorie.

  €300 - €400: Bij dit budget zit je goed qua opslagruimte, functies en ook scoort de camera meestal ruim voldoende.

  Vanaf €400: Smartphones waarmee fabrikanten indruk willen maken via de laatste technische snufjes. Merken als Huawei doen dat voor €500 - €600. Bij Apple en Samsung zit je minstens op €700.

  De verschillen in de hogere prijsklassen zijn kleiner en zitten vooral in accessoires zoals dure oordopjes, of speciale functies zoals waterbestendigheid en draadloos opladen.

  Je kunt ook besparen door een refurbished smartphone te kopen, of kies een abonnement met smartphone. Bekijk ook de beste goedkope smartphones tot €300.

  Consumenten zijn trouwens het meest tevreden over de Apple iPhone. HTC komt er het slechtst vanaf in ons onderzoek naar de beste smartphone-merken.

3
Neem voldoende opslagruimte

Een smartphone met minimaal 16 gigabyte (GB) opslagcapaciteit heeft voldoende ruimte voor apps en multimedia. Kies 32 GB of meer bij duurdere telefoons met een topcamera, of als je relatief veel wilt opslaan.

Vrije opslagruimte

In onze smartphonetest controleren we hoeveel GB er écht vrij is. Het besturingssysteem, extra toepassingen en mediabestanden nemen namelijk een deel van de ruimte in beslag. Je kunt bij ons de beschikbare opslagruimte van alle smartphones vergelijken.

Opslagruimte uitbreiden

Bij sommige smartphones kun je de opslagruimte uitbreiden met een microSD-kaart. Dat is een klein opslagkaartje waar je muziek, foto's en video's op kunt bewaren. Het is niet altijd mogelijk om er apps op te zetten. In onze smartphonetest controleren we of er ruimte is voor een microSD-kaart, wat de maximale opslagcapaciteit daarvan mag zijn en of je er apps op kunt installeren.

4
Kies een goede camera

Ben je van plan om je smartphone ook veel te gebruiken als camera? Koop dan geen toestel onder de €250. Pas bij duurdere toestellen investeren fabrikanten in kwalitatief betere camera’s.

Het aantal megapixel zegt niets over de foto- of videokwaliteit. Fabrikanten adverteren hiermee, maar het is simpelweg een manier om het aantal beeldpunten te tellen. Zo staat 8,3 megapixel al gelijk aan de 4K-resolutie van moderne televisies.

Vergelijk camera's van smartphones liever op zaken als scherpte, contrast, kleurbalans en ruis. In onze testresultaten zie je ons oordeel over:

 • foto’s bij daglicht;
 • foto’s bij weinig licht;
 • beeld- en geluidskwaliteit van filmopnames.

En we letten op de volgende camerafuncties:

 • Optische beeldstabilisatie: dat compenseert trillende handen.
 • Beeldhoek: hoe groter, hoe meer er in de breedte op een foto past.
 • Tweede lens: je kunt verder inzoomen en zoomfoto's worden mooier.
 • Kwaliteit van de camera aan de voorzijde: die is vaak slechter.
 • Filmmogelijkheden: HD of 4K, beeldhoek, beeldstabilisatie en beeldsnelheid.
keuze-camera-smartphone

5
Koop een smartphone met 4G-ondersteuning

Kies een smartphone met ondersteuning voor 4G LTE-telecomnetwerken. 4G staat voor ‘4e generatie’ en is een verzameling technologieën voor mobiel telefoneren en mobiel internet. Je hebt  niet alleen sneller internet via 4G, maar ook het beste bereik. Er worden regelmatig delen van de oudere 2G- en 3G-netwerken omgezet naar 4G. Vodafone wil haar 3G-netwerk zelfs helemaal opheffen in 2020 en KPN in 2022. Om een Tele2-abonnement af te sluiten is het zelfs al verplicht om een 4G-toestel te gebruiken. 

4G+ LTE Advanced

Alle Nederlandse telecomnetwerken bieden ook 4G+ LTE Advanced. Dat is een verbeterde versie van 4G. Smartphones die wel geschikt zijn voor 4G, maar niet voor 4G+, kunnen maar een beperkte snelheid halen via het mobiele netwerk. Vergelijk smartphones om te zien of ze 4G+ ondersteunen.

Frequenties

Het 4G-netwerk maakt gebruik van verschillende radiofrequenties.

In Nederland zijn dat:

 • 800 MHz: KPN, Vodafone en Tele2
 • 900 MHz: T-Mobile
 • 1800 MHz: KPN, Vodafone en T-Mobile
 • 2100 MHz: KPN, Vodafone en T-Mobile
 • 2600 MHz: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2

Hoe meer frequenties ondersteund worden, hoe beter je dekking zal zijn. Let wel op, want niet alle smartphones ondersteunen 4G op al deze frequenties. Dit zijn vooral smartphonemerken die niet breed verkrijgbaar zijn in Nederland. Bekijk  of jouw smartphone 4G volledig ondersteunt.

telecommast

6
Accessoires voor je telefoon

Voor elke smartphone zijn accessoires beschikbaar. Sommige zijn gericht op het beschermen van je mobiele telefoon, andere vergroten de functionaliteit. Dit zijn accessoires waar je aan kunt denken:

 • hoesjes;
 • opladers voor thuis en in je auto;
 • draagbare opladers (power banks);
 • oordopjes en hoofdtelefoons;
 • schermfolie;
 • autohouders.

Lees meer over deze en andere accessoires voor je smartphone.

Smartphone in de auto

Moderne auto’s en autoradio’s maken het mogelijk om je smartphone direct via het dashboard te bedienen. De systemen daarvoor heten onder andere Android Auto, Apple CarPlay en MirrorLink.

Gebruikstips_muziekluisterenprovider

7
Smartphone verzekeren: wel of niet doen?

Als je de kosten kunt dragen voor reparatie of een nieuwe smartphone, dan is een smartphoneverzekering overbodig. Verzeker alleen risico's die je niet zelf kunt of wilt dragen. Bovendien is zelf sparen meestal voordeliger, je kunt de uitgespaarde premie in je eigen zak steken als je geen schade hebt.

Inboedelverzekering

Mogelijk is je smartphone al verzekerd, bijvoorbeeld bij een inboedelverzekering met of zonder buitenhuisdekking. Houd er wel rekening mee dat bij inboedelverzekeringen wel grote verschillen in dekking van mobiele elektronica kunnen zijn.

Smartphoneverzekering

Als je kiest voor een smartphoneverzekering, lees dan goed of beschadiging, verlies en diefstal gedekt zijn. Informeer ook naar het eigen risico, maximumvergoedingen en het maximumaantal declaraties per jaar.

Sommige verzekeringen bieden extra diensten, zoals het ophalen en terugbrengen van je telefoon of een leentoestel tijdens de reparatie.

Neem de tijd

Laat je door een verkoper niet onder druk zetten om je nieuwe smartphone meteen te verzekeren. Je kunt ook een smartphoneverzekering afsluiten in de dagen na aanschaf van de telefoon.

Smartphone-verzekeren
illust-dossier-probleem-community
Community

Stel je vraag

Welke telefoon heeft de beste batterijduur? Met welke telefoonmerken hebben mensen goede ervaringen? Welke smartphone is makkelijk te bedienen door senioren? Stel je vraag een de community of deel je ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...