icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis
WAARSCHUWING-ICOON2

Koop deze Samsungs niet:

Galaxy S7, S7 Edge of J3 2016

Hoe wij smartphones testen

We testen smartphones op verschillende aspecten, zoals de camera en de geschiktheid voor bellen, sms'en, internetten, e-mailen, muziek en navigatie. Op deze pagina leggen we uit hoe we testen en hoe ons testoordeel tot stand is gekomen.

Hoe worden smartphones getest?

Wij testen 10 keer per jaar de nieuwste smartphones in een laboratorium. Daar stellen we bijvoorbeeld de ontvangstkwaliteit en de batterijduur vast. Doordat we alles telkens op exact dezelfde manier meten, zijn de telefoons eerlijk met elkaar te vergelijken.

Ook al testen we bijna alle smartphones, soms is er eentje niet getest. Ontdek waarom.

We onderzoeken niet alleen algemene prestaties, toestelmogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid, maar we kijken ook naar functies als: foto’s en video's maken, bellen, sms'en, internetten, e-mailen, muziek afspelen en navigeren.

Elke functie krijgt een rapportcijfer. Ook tonen we een oordeel voor de meeste losse testonderdelen; we kijken bijvoorbeeld naar de fotokwaliteit van de camera aan de voorzijde. Zo weet je of je mooie selfies kunt maken en duidelijke videogesprekken kunt voeren.

Bekijk welke smartphones als Beste uit de Test komen of vergelijk alle smartphones.

Toestelmogelijkheden

Voor elke smartphone testen wij welke mogelijkheden het toestel heeft. Hieronder vallen onder andere de batterijduur, de opslagruimte en de geluidskwaliteit van de luidspreker. Zo bepalen we bijvoorbeeld hoelang het duurt voordat een toestel volledig is opgeladen en hoeveel capaciteit er geladen wordt in 15 minuten.

Fotograferen en filmen

Dit testaspect richt zich volledig op het maken van foto’s en opnemen van video’s. We bekijken welke functies de camera-app van de smartphone allemaal heeft, hoe goed de kwaliteit is van de genomen foto’s en video’s en hoe makkelijk de camera in gebruik is. Voorbeelden zijn de afdrukvertraging tussen 2 foto’s en de kwaliteit van de voorzijdecamera.

Ergonomie

Onder de ergonomie vallen bijvoorbeeld: de kwaliteit van het scherm en het touchscreen, het gebruiksgemak van het toestel en de draagbaarheid. Verder kijken we hoe goed het toestel bestand is tegen schokken, valpartijen en water. Bij de valtest wordt een toestel in een trommel gestopt en 100 keer geroteerd. Het toestel valt bij iedere omwenteling op een granieten plaat vanaf 80 cm hoogte. Na 50 en 100 keer controleren we de smartphone op schade en een correcte werking.

Berichten

Onder berichten versturen verstaan we het versturen van tekstberichten en e-mails. Hierbij bekijken we welke mogelijkheden er zijn en hoe makkelijk het is om een bericht op te stellen via het standaard toetsenbord. Hoe eenvoudig is het bijvoorbeeld om een e-mailaccount toe te voegen en hoe goed worden e-mails weergegeven?

Surfen

Tenslotte bekijken we het surfen op internet. Zo beoordelen we het gebruiksgemak en de kwaliteit van de webbrowser, de up- en downloadsnelheid van bestanden en de mogelijkheid om verbindingen als mobiel internet, wifi, gps en de vliegtuigmodus te deactiveren.

Bellen

Bellen smartphone testBij het bellen meten we de spraakkwaliteit en het belgemak. Zo voeren we telefoongesprekken met en zonder omgevingsgeluid. De smartphone wordt hierbij op een dummyhoofd gemonteerd, zoals te zien is op de foto. Verder kijken we hoe makkelijk het is om een gesprek op te nemen en te initiëren. We kijken ook naar de getoonde informatie over de oproep en geavanceerde functies zoals handsfree bellen.

Muziek

Bij het muziekaspect beoordelen we de geluidskwaliteit via de meegeleverde hoofdtelefoon én via een hoofdtelefoon van goede kwaliteit. We checken de ondersteuning voor muziekformaten en beoordelen de overdracht van muziek van en naar de computer.

Navigeren

Navigatie smartphone testBij het navigeren wordt de vooraf geïnstalleerde navigatie-app getest met en zonder gesproken instructies. Ook testen we de navigatie in vliegtuigstand en bijvoorbeeld de kwaliteit van de gesproken navigatie via de luidsprekers van de telefoon. De nauwkeurigheid van de navigatie en de snelheid van het oppikken van een gps-signaal ontbreken uiteraard niet.

Testresultaten

Bekijk en vergelijk alle geteste smartphones en ontdek welke smartphone voor jou het beste is.

In deze uiteenzetting van de test zijn niet alle testaspecten beschreven. Uiteraard testen wij nog veel meer eigenschappen van een smartphone. Bekijk de tientallen testoordelen per smartphone in onze Vergelijker.

Lees ook de predicaten Beste Koop en Beste uit de Test.

Bekijk de beste smartphone Vergelijk alle smartphones

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg