! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinige vaatwasser

Een zuinige vaatwasser is goed voor het milieu en je portemonnee. Waar kun je op letten?

Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:5 november 2020

Artikel zuinige vaatwasser

Standaard formaat vaatwasser het zuinigst

Twijfel je tussen een kleine of standaard formaat vaatwasser? Een standaard formaat is het zuinigst, als je hem vol krijgt. Krijg je een een standaard formaat meestal niet vol dan is een kleine vaatwasser een goede optie. 

Lees meer over verschillende formaten vaatwassers.

Kies een zuinige vaatwasser

Met een zuinige vaatwasser kun je kosten besparen. Zelfs bij nieuwe vaatwassers kan dit verschil oplopen tot zo'n €45 per jaar.

In de vaatwasservergelijker kun je filteren op het energie- en waterverbruik. Ook geven we een indicatie van de totale gebruikskosten. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke vaatwassers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste vaatwassers

BesteCategory-Vaatwasser-Vrijstaand-1200x800

Resultaten worden opgehaald...

Energielabel

label-energyDe informatie op het energielabel kan je helpen met kiezen van een zuinige vaatwasser. Op het energielabel vind je:

 • de energieklasse. A is de minst zuinige klasse die nog verkocht wordt. De meeste vaatwassers hebben label  A++, het aandeel A+++ is stijgende. 
 • energieverbruik (in kWh per jaar), gebaseerd op 280 wasbeurten
 • waterverbruik (in liter per jaar), gebaseerd op 280 wasbeurten
 • droogresultaat (in klassen van G tot A)
 • capaciteit (in aantal couverts)
 • geluidsniveau (in decibel)

De klasse is gebaseerd op het aantal couverts dat in de machine past.  Als je de machine niet gevuld krijgt is hij minder zuinig. Bepaal dus eerst hoeveel couverts geschikt is voor jou, en vergelijk dan de klassen van machines met dat aantal couverts.  

Het energieverbruik is gebaseerd op de totale kosten van een wasbeurt. Bij vaatwassers waar meer couverts in kunnen wordt dus meer vaat gewassen. 

  Let op: de waarden op het energielabel zijn behaald met het ecoprogramma. Het dagelijkse, normale programma is meestal minder zuinig. Wij testen ook het verbruik van het hoofdprogramma. Vergelijk vaatwassers hierop in de vaatwasservergelijker.

  Nieuw energielabel

  Vanaf maart 2021 geldt een nieuw energielabel. Een aantal vaatwassers zijn voorzien van het nu geldende én nieuwe label.

  Wat staat erop?

  • de energieklassen A+, A++ en A+++ vervallen. De vaatwassers worden ingedeeld in de klassen A t/m G.
  • het energieverbuik van het ecoprogramma (in kWh), gebaseerd op 100 wasbeurten
  • capaciteit (in aantal couverts)
  • het watergebruik van het ecoprogramma (in liter)
  • de duur van het ecoprogramma (in uren en minuten)
  • geluidsniveau (in decibel) en geluidsklasse (van A tot D)

  Vaatwasser vervangen voor een zuiniger model?

  Is je vaatwasser gemiddeld zuinig en nog geen 13 jaar oud? Dan loont het niet om deze voortijdig te vervangen voor een zuiniger model. Het is beter voor je portemonnee en het milieu om de vaatwasser te gebruiken tot hij ermee ophoudt.

  Is de vaatwasser ouder dan 13 jaar? Dan kan het zowel financieel als voor het milieu lonen wanneer je kiest voor een zuinige vervanger.

  Je kunt ook kiezen voor een zuinige tweedehands vaatwasser. Vraag dan hoe oud hij is en kies niet voor energielabel B of C.

  Hotfill bij vaatwassers meestal niet rendabel

  Bij een vaatwasser kun je kiezen voor gedeeltelijke hotfill. Je sluit de vaatwasser dan met een voorschakelapparaat aan op zowel de warm- als koudwaterleiding. De vaatwasser hoeft dan niet zelf het water op te warmen, maar gebruikt water dat verwarmd wordt met gas. Dat is voordeliger dan met stroom.

  Dit kan wel wat milieubesparing opleveren, maar is vaak financieel niet rendabel. In combinatie met een zonneboiler is het wel een overweging waard. Omdat vaatwassers steeds zuiniger worden, wordt de winst met een hotfill-aansluiting steeds minder.

  Bron: MilieuCentraal

  Wat kost een vaatwasbeurt?

  Een gemiddelde vaatwasbeurt met het hoofdprogramma kost zo'n €0,25. Met een ecoprogramma was je zuiniger, dat kost zo'n €0,19 aan water en energie.  

  Lees ook: