icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinige vaatwasser, goed voor portemonnee en milieu

Een zuinige vaatwasser is goed voor het milieu en je portemonnee. Waar moet je op letten?
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 19 november 2021

Artikel zuinige vaatwasser

Standaardformaat is het zuinigst

Twijfel je tussen een kleine vaatwasser of standaardformaat? Een standaardformaat vaatwasser is het zuinigst, als je hem vol krijgt. Krijg je die meestal niet vol, dan is een kleine vaatwasser een goede keus. 

Lees meer over formaten vaatwassers.

Kies een zuinige vaatwasser

Met een zuinige vaatwasser kun je kosten besparen. Bij nieuwe vaatwassers kan dit verschil oplopen tot zo'n €45 per jaar. In de vaatwasservergelijker kun je filteren op energie- en waterverbruik. Ook geven we een schatting van de totale gebruikskosten. 

Energielabel

Nieuw energielabel vaatwassers 800x1200De informatie op het energielabel helpt je bij het kiezen van een zuinige vaatwasser. Sinds maart 2021 is er een nieuw energielabel. Hierop staat de volgende informatie:

  • Energieklasse van A (zuinigst) tot G (minst zuinig). De meeste vaatwassers vallen in categorie C, D of E.
  • Energieverbruik per 100 wasbeurten (in kWh).
  • Het aantal couverts dat in de vaatwasser past. 
  • Waterverbruik per wasbeurt (in liter).
  • De programmaduur.
  • Het geluidsniveau (in dB) en de geluidsklasse van A (best) tot D (slechtst).
  • Via de QR-code vind je extra informatie zoals de reinings- en droogprestaties.

De gegevens gaan over het ecoprogramma en de vaatwasser wordt maximaal gevuld. Het hoofdprogramma is meestal minder zuinig dan het ecoprogramma. 

Oud energielabel

Bij het oude energielabel haalden veel vaatwassers de hoogste energieklasse A+++. De rekenmethodes en de inschaling zijn aangepast. 

Nieuw energielabel

Op het nieuwe energielabel komen vaatwassers een stuk lager uit. Een vaatwasser die eerder in klasse A++ viel, kan volgens het nieuwe label in klasse E terechtkomen. De indeling is dan wel anders, maar hij is er niet minder zuinig om. 

Wat is er gewijzigd?

Vorig energielabel Nieuw energielabel
energieklasse D t/m A+++ energieklasse G t/m A
energiegebuik per 280 wasbeurten energiegebruik per 100 wasbeurten
waterverbruik per 280 wasbeurten waterverbruik per wasbeurt

Vaatwasser vervangen voor een zuiniger model?

Is de vaatwasser ouder dan 13 jaar? Dan kan het zowel financieel als voor het milieu beter zijn om te kiezen voor een zuinige vervanger. AIs je vaatwasser gemiddeld zuinig is en nog geen 13 jaar oud? Dan loont het niet om deze te vervangen voor een zuiniger model. Het is beter voor je portemonnee en het milieu om de vaatwasser te gebruiken tot hij ermee ophoudt.

Zuinige tweedehands vaatwasser?

Vraag hoe oud de machines is en kies niet voor het oude energielabel B of C, A+ of A++ (volgens het oude energielabel).

Hotfill bij vaatwassers meestal niet rendabel

Je kunt kiezen voor gedeeltelijke hotfill. Je sluit de vaatwasser dan met een voorschakelapparaat aan op de warm- én koudwaterleiding. De vaatwasser hoeft nu niet zelf het water op te warmen, maar gebruikt water dat verwarmd wordt met gas. Dit is goedkoper dan met stroom. Er zijn wel maar weinig vaatwassers met een dubbele aanvoer.

Het kan wel wat beter zijn voor het milieu, maar financieel levert het vaak geen winst op. In combinatie met een zonneboiler is het wel te overwegen. Maar omdat vaatwassers steeds zuiniger worden, levert een hotfill-aansluiting steeds minder winst op. Bron: MilieuCentraal

Een andere optie is een vaatwasser waarbij je kunt kiezen voor aansluiting op de koud- of warmwaterleiding. Een nadeel: als je kiest voor de warmwaterleiding kan de machine geen koud water gebruiken. Er wordt dan ook voorgespoeld met warm water. Bijvoorbeeld vuil met zetmeel wordt het beste schoon door voor te spoelen met koud water. Dit is alleen handig als je gratis stroom hebt door bijvoorbeeld zonnepanelen.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.