! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinige vaatwasser

Een zuinige vaatwasser is goed voor het milieu en je portemonnee. Waar kun je op letten?

Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:21 mei 2021

Artikel zuinige vaatwasser

Standaard formaat vaatwasser het zuinigst

Twijfel je tussen een kleine of standaard formaat vaatwasser? Een standaard formaat is het zuinigst, als je hem vol krijgt. Krijg je een een standaard formaat meestal niet vol dan is een kleine vaatwasser een goede optie. 

Lees meer over verschillende formaten vaatwassers.

Kies een zuinige vaatwasser

Met een zuinige vaatwasser kun je kosten besparen. Zelfs bij nieuwe vaatwassers kan dit verschil oplopen tot zo'n €45 per jaar.

In de vaatwasservergelijker kun je filteren op het energie- en waterverbruik. Ook geven we een indicatie van de totale gebruikskosten. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke vaatwassers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste vaatwassers

BesteCategory-Vaatwasser-Vrijstaand-1200x800

Resultaten worden opgehaald...

Energielabel

Nieuw energielabel vaatwassers 800x1200De informatie op het energielabel helpt je een zuinige vaatwasser te kiezen. Sinds maart 2021 is er een nieuw energielabel. Hierop vind je de volgende informatie:

 • energieklasse van A (zuinigst) tot G (minst zuinig). De meeste vaatwassers vallen in categorie C, D of E.
 • energieverbruik per 100 wasbeurten (in kWh)
 • het aantal couverts dat in de vaatwasser past 
 • waterverbruik per wasbeurt (in liter)
 • de programmaduur
 • het geluidsniveau (in dB) en de geluidsklasse van A (best) tot D (slechtst).
 • via de QR code vind je extra informatie zoals de reinings- en droogprestaties.

De gegevens zijn gebaseerd op het ecoprogramma. De vaatwasser wordt tot de maximale capaciteit gevuld.

  Let op: het dagelijkse, normale programma is meestal minder zuinig dan het ecoprogramma. Wij meten ook het verbruik van het hoofdprogramma. Vergelijk vaatwassers hierop in de vaatwasservergelijker.

  Voormalig energielabel

  Vanaf maart 2021 geldt een nieuw energielabel. Het voormalige energielabel had zijn limiet bereikt. Veel vaatwassers behaalden de hoogste energieklasse A+++. Daarom is het label herzien. De rekenmethodes en de inschaling zijn aangepast en het nieuwe label bevat gedeeltelijk andere informatie.

  De energieklassen zijn op het nieuwe label een stuk lager. Een vaatwasser die eerder in klasse A++ viel, kan volgens het nieuwe label in klasse E terechtkomen. Een andere indeling, maar hij is niet minder zuinig. 

  Wat is er gewijzigd?

  Voormalig energielabelNieuw energielabel
  energieklasse D t/m A+++energieklasse G t/m A
  energiegebuik per 280 wasbeurtenenergiegebruik per 100 wasbeurten
  waterverbruik per 280 wasbeurtenwaterverbruik per wasbeurt

  Vaatwasser vervangen voor een zuiniger model?

  Is je vaatwasser gemiddeld zuinig en nog geen 13 jaar oud? Dan loont het niet om deze eerder te vervangen voor een zuiniger model. Het is beter voor je portemonnee en het milieu om de vaatwasser te gebruiken tot hij ermee ophoudt.

  Is de vaatwasser ouder dan 13 jaar? Dan kan het zowel financieel als voor het milieu lonen wanneer je kiest voor een zuinige vervanger.

  Je kunt ook kiezen voor een zuinige tweedehands vaatwasser. Vraag dan hoe oud hij is. Kies niet voor energielabel B of C, A+ of A++.

  Hotfill bij vaatwassers meestal niet rendabel

  Bij een vaatwasser kun je kiezen voor gedeeltelijke hotfill. Je sluit de vaatwasser dan met een voorschakelapparaat aan op zowel de warm- als koudwaterleiding. De vaatwasser hoeft dan niet zelf het water op te warmen, maar gebruikt water dat verwarmd wordt met gas. Dat is voordeliger dan met stroom.

  Dit kan wel wat milieubesparing opleveren, maar is vaak financieel niet rendabel. In combinatie met een zonneboiler is het wel een overweging waard. Omdat vaatwassers steeds zuiniger worden, wordt de winst met een hotfill-aansluiting steeds minder.

  Bron: MilieuCentraal

  Wat kost een vaatwasbeurt?

  Een gemiddelde vaatwasbeurt met het hoofdprogramma kost zo'n €0,24. Met een ecoprogramma was je zuiniger, dat kost zo'n €0,18 aan water en energie.  

  Lees ook: