icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Zuinig de vaat wassen

Een schone vaat met een laag water- en energieverbruik en lagere kosten. We geven je een paar tips om zo zuinig mogelijk de vaat schoon te krijgen.
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 11 november 2022

Artikel zuinige vaatwasser

Spoel de vaat niet voor

Het is meestal niet nodig om de vaat voor te spoelen voor het de vaatwasser in gaat. Bovendien is het is zonde van water en energie. Veeg of schraap wel de borden en pannen goed schoon. 

Wil je toch iets voorspoelen? Gebruik dan koud water.

Draai de vaatwasser als hij vol is

De wasbeurt kost het minst energie en water als de vaatwasser goed gevuld is. Stapel de vaat niet op, want dan kunnen de waterstralen niet bij de vaat komen.

Programma’s voor halve belading verbruiken maar een klein beetje minder water en energie dan een vol programma. Omdat je minder vaat wast zijn ze minder zuinig. Ze krijgen de vaat bovendien minder schoon en droog.

Lees ook de tips voor het in- en uitruimen van de vaatwasser

Kies het ecoprogramma

Bij een gemiddeld vieze vaat, kun je het beste het ecoprogramma gebruiken. Je bespaart hiermee zo’n 25% aan kosten, vanaf zo'n €40 per jaar ten opzichte van het hoofdprogramma. De meeste vaatwassers wassen even goed met het ecoprogramma als met het hoofdprogramma. Om het lagere water- en energieverbruik te compenseren duren deze programma’s wel een stuk langer.

Erg vuile vaat?

Heb je een erg vuile vaat, kies dan bijvoorbeeld voor het automatische programma. De machine meet met sensoren hoe vuil de vaat is en past het programma daarop aan.

Lees meer over vaatwasprogramma's

Draai de vaatwasser op het daltarief

Veel vaatwassers hebben een timer. Je kunt dan instellen wanneer het programma start of klaar is. Heb je een energiecontract met dubbeltarief? Start dan de vaatwasser wanneer het daltarief geldt zodat de vaatwasbeurt minder kost. Dit is doorgaans 's nachts en in het weekend.

Heb je zonnepanelen? Door de vaatwasser te draaien wanneer de zon schijnt help je problemen op het energienet te voorkomen. 

Zet de vaatwasser uit

In standby-stand verbruikt de vaatwasser een kleine hoeveelheid energie, bijvoorbeeld door een brandend lampje. Zet hem uit, dat scheelt weer. Vooral bij oude vaatwassers. Nieuwere vaatwassers gaan na een tijdje automatisch uit.

Maak de vaatwasser schoon

Maak de filters en sproeiarmen regelmatig schoon. En draai af en toe een heet programma. Door goed onderhoud gaat de machine langer mee. Bovendien wordt de vaat beter schoon.

Lees meer over vaatwasser schoonmaken

Handafwas zuiniger dan vaatwasser

Vaatwassers worden steeds zuiniger met water en energie. Toch is in de meeste gevallen de handafwas zuiniger en dus goedkoper. Tenzij je veel warm water gebruikt.

Tips voor zuinig afwassen met de hand

  • Gebruik niet meer water dan nodig.
  • Gebruik een teiltje.
  • Spoel niet voor, maar schraap af.
  • Is voorspoelen nodig? Doe dit dan in een teiltje met koud water.
  • Was meer vaat per klaargemaakt teiltje.

Op de site van Milieu Centraal staan deze en meer tips om te besparen bij de vaat.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.