icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinig de vaat wassen

Een schone vaat met een laag water- en energieverbruik en lagere kosten. We geven je een paar tips om zo zuinig mogelijk de vaat schoon te krijgen.
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 21 mei 2021

Artikel zuinige vaatwasser

Spoel de vaat niet voor

Het is meestal niet nodig om de vaat voor te spoelen voor het de vaatwasser in gaat. Bovendien is het is zonde van water en energie. Veeg of schraap wel de borden en pannen goed schoon.

Draai de vaatwasser als hij vol is

De wasbeurt kost het minst energie en water als de vaatwasser goed gevuld is. Stapel de vaat niet op, want dan kunnen de waterstralen niet bij de vaat komen.

Programma’s voor halve belading verbruiken maar een klein beetje minder water en energie dan een vol programma. Omdat je minder vaat wast zijn ze minder zuinig. Ze krijgen de vaat bovendien minder schoon en droog.

Lees ook de tips voor het in- en uitruimen van de vaatwasser

Kies het ecoprogramma

Bij een gemiddeld vieze vaat, kun je het beste het ecoprogramma gebruiken. Je bespaart hiermee zo’n €15 per jaar ten opzichte van het hoofdprogramma. De meeste vaatwassers wassen iets beter schoon met het ecoprogramma dan met het hoofdprogramma. Om het lagere water- en energieverbruik te compenseren duren deze programma’s wel een stuk langer.

Heb je een erg vuile vaat, kies dan bijvoorbeeld voor het automatische programma. De machine meet met sensoren hoe vuil de vaat is en past het programma daarop aan.

Lees meer over vaatwasprogramma's

Draai de vaatwasser op het daltarief

Veel vaatwassers hebben een timer. Je kunt dan instellen wanneer je wilt dat het programma start of klaar is. Heb je een energiecontract met dubbeltarief? Start dan de vaatwasser wanneer het daltarief geldt zodat de vaatwasbeurt minder kost. Dit is doorgaans 's nachts en in het weekend.

Lees meer over vaatwasprogramma's.

Handafwas zuiniger dan vaatwasser

Vaatwassers worden steeds zuiniger met water en energie. Toch is in de meeste gevallen de handafwas zuiniger en dus goedkoper. 

Afwassen met de hand is niet goedkoper als je veel warm water gebruikt. 

Tips voor zuinig afwassen met de hand

  • Gebruik niet meer water dan nodig.
  • Spoel niet voor, maar schraap af.
  • Is voorspoelen nodig? Doe dit dan in een teiltje met koud water.
  • Gebruik een teiltje.
  • Verwarm het water met een HR-combiketel.
  • Was meer vaat per klaargemaakt teiltje.

Op de site van Milieu Centraal staan deze en meer tips om te besparen bij de vaat.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken