icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinig de vaat wassen

Een schone vaat met zo min mogelijk water, energie en kosten. We geven je een paar tips om zo zuinig mogelijk de vaat schoon te krijgen.

Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:17 april 2020

Artikel zuinige vaatwasser

Spoel de vaat niet voor

Het is zonde van water en energie als je de vaat voorspoelt voordat het de vaatwasser in gaat. Bovendien is het onnodig. Schraap wel de borden en pannen goed schoon.

Draai de vaatwasser als hij vol is

De wasbeurt kost het minst energie en water als de vaatwasser goed gevuld is. Stapel de vaat niet op, want dan kunnen de waterstralen niet bij de vaat komen.

Programma’s voor halve belading verbruiken maar een klein beetje minder water en energie dan een vol programma en zijn dus minder zuinig. Ze krijgen de vaat bovendien minder schoon en droog.

Lees ook de tips voor het in- en uitruimen van de vaatwasser

Draai de vaatwasser met het ecoprogramma

Wanneer de vaat gemiddeld vuil is, kun je het beste het ecoprogramma gebruiken. Gemiddeld bespaar je hiermee zo’n €20 per jaar ten opzichte van het hoofdprogramma. Veel vaatwassers behalen prima resultaten met het ecoprogramma. Om het lagere water- en energieverbruik te compenseren duren deze programma’s wel een stuk langer.

Heb je een erg vuile vaat, kies dan bijvoorbeeld voor het automatische programma. De machine meet met sensoren hoe vuil de vaat is en past het programma daarop aan.

Lees meer over vaatwasprogramma's

Draai de vaatwasser op het nachttarief

Vaatwassers hebben vaak een timer. Je kunt dan instellen wanneer je wilt dat het programma start of klaar is. Heb je een energiecontract met dubbeltarief, start dan de vaatwasser 's nachts zodat de vaatwasbeurt minder kost.

Lees meer over vaatwasprogramma's

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke vaatwassers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste vaatwassers

BesteCategory-Vaatwasser-Vrijstaand-1200x800

Handafwas zuiniger dan vaatwasser

Vaatwassers worden steeds zuiniger met water en energie. Toch is in de meeste gevallen de handafwas zuiniger en dus goedkoper dan zelfs de zuinigste vaatwasser. Ook als je met warm water voorspoelt.

Afwassen met de hand is niet goedkoper als je overmatig veel water gebruikt. 

Tips voor zuinig afwassen met de hand

  • Gebruik niet meer water dan nodig.
  • Spoel niet voor als het niet hoeft, maar schraap af.
  • Is voorspoelen nodig? Doe dit dan in een teiltje met koud water.
  • Gebruik een teiltje.
  • Verwarm het water met een HR-combiketel.
  • Was meer vaat per klaargemaakt teiltje.

Op de site van Milieu Centraal staan deze en meer tips om te besparen.

Lees ook: