icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Vaatwasser kopen: waar let je op?

Vaatwassers zijn er in verschillende soorten en maten. Met onderstaande tips kies je het apparaat wat het best past bij jouw wensen.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Waar let je op in de winkel?

2
Soort vaatwasser

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type- Volledig intergreed

  Volledig geïntegreerd

  Deze inbouwvaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de binnenzijde waardoor het van buitenaf uit het zicht verdwijnt. Dit type inbouw-vaatwasser heet ook wel 'volledig geïntegreerd'.

  Lees meer over inbouw-vaatwassers

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type- Half intergreed

  Half geïntegreerd

  Deze inbouw-vaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de buitenkant van de deur. Dit type wordt ook wel 'geïntegreerd', 'integreerbaar' of 'half integreerbaar' genoemd.

  Lees meer over inbouw-vaatwassers

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type- Vrijstaand

  Vrijstaand

  Een vrijstaande vaatwasser staat geheel los en heeft een afgewerkte buitenkant, voornamelijk wit of RVS-kleurig.

  Lees meer over vrijstaande vaatwassers

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type-Onderbouw

  Onderbouw

  Een onderbouw-vaatwasser heeft een eigen deur zoals een vrijstaande vaatwasser, maar geen bovenblad. Je bouwt hem onder het aanrechtblad in.

  Lees meer over onderbouw-vaatwassers

3
Afmetingen van de vaatwasser

Vaatwassers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Kies het formaat wat het beste in je keuken past, afgestemd op de hoeveelheid vaat in je huishouden.

Een standaard formaat vaatwasser is zo’n 80-85 cm hoog en 60 cm breed. Dit formaat is geschikt voor zo’n 12 tot 15 couverts.

Maar je kunt ook kiezen voor een smalle vaatwasser van zo’n 45 cm breed. Hierin past uiteraard minder vaat. Ook zijn er mini-vaatwassers met het formaat van een oven. Smalle vaatwassers en mini-vaatwassers kunnen vrij staan of worden ingebouwd.

Een vaatwasbeurt met een kleinere vaatwasser kost minder water en energie, maar per hoeveelheid schone vaat is een standaardformaat relatief het zuinigst.

Als je een hoger aanrechtblad hebt, dan is een hoge vaatwasser een goede optie. Hiervan is de binnenruimte hoger, waardoor de keukenplint gewoon kan worden doorgetrokken en de vaatwasser strak onder het blad kan worden ingebouwd. 

Lees meer over afmetingen van vaatwassers

vaatwassers-koopadvies-afmetingen2

4
Merk en model

Een vaatwasser kost tussen de €300 en €2000. Over het algemeen worden vaatwassers van Bosch, Siemens en Miele het hoogst gewaardeerd.

Toch loont het om naar meer dan alleen het merk te kijken, want de prestaties en prijzen van verschillende modellen kunnen sterk verschillen.

Meer over prijzen, merken, modellen en waardering.

vaatwassers-koopadvies-merken-trans

5
Prijs van de vaatwasser

Gemiddeld geven we zo’n €650 uit aan een vaatwasser, maar prijzen lopen uiteen van €250 tot €1300. Vrijstaande vaatwassers zijn goedkoper dan inbouw-vaatwassers. Mini-vaatwasers zijn het goedkoopst.

Let op het specifieke model! Soms is hetzelfde model van een ander merk een stuk goedkoper. Of is er een goedkoper, vergelijkbaar model te koop. Ook de winkelprijzen kunnen sterk verschillen. Even shoppen loont.

Lees meer over een goedkope vaatwasser

Koopadvies 3 kies het juiste model

6
Zuinige vaatwasser

Vaatwassers worden steeds zuiniger. Ze gebruiken steeds minder water en energie. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee.

Zuinigste vaatwassers

Een vaatwasser met een standaardformaat is relatief het zuinigst. Vaatwassers met een warmwateraansluiting zijn meestal financieel (nog) niet rendabel.  

Verbruik over de levensduur

Een zuinige vaatwasser kan je over de levensduur van de vaatwasser flink wat kosten besparen. We testen het energie- en waterverbruik en berekenen een indicatie van de totale kosten over 8 jaar. Kijk hiervoor in de vaatwasservergelijker.

Energielabel

In de winkel kun je energielabels van vaatwassers onderling vergelijken. Let op! Energielabel A  is het onzuinigst. Ook staat het jaarlijkse energie- en waterverbruik van het ecoprogramma aangegeven.  

Lees meer over een zuinige vaatwasser

Vaatwassers-Koopadvies-EnergieLabel

7
Vaatwasprogramma's

De meeste afwasmachines hebben 4 tot 6 programma’s, variërend in temperatuur, duur en waterverbruik.

Het is handig als de vaatwasser een automatisch/normaal programma heeft voor de dagelijkse vaat. Met het ecoprogramma kun je vaak ook prima normaal bevuilde vaat wassen en bespaar je water en energie. Voor de heel vuile vaat is een intensief programma handig. Voor een snelle spoelbeurt komt een kort programma goed van pas. 

Naast programma's zijn er ook verschillende opties. Zo kan een optie voor halve belading handig zijn als je minder vaat in de vaatwasser hebt. Uitgestelde start maakt het mogelijk dat je hem op een ander tijdstip laat draaien. 

Lees meer over vaatwasprogramma’s en opties

Vaatwassers-Koopadvies-programma's

8
Let op gebruiksvriendelijkheid

 • Niet elke vaatwasser is even gebruiksvriendelijk ontworpen. Let voor je aankoop op onderstaande punten.

  • Stevigheid
   De vaat moet stevig in de vaatwasser staan. Test in de winkel of de rekken stevig zijn en of ze gemakkelijk in hoogte te verstellen zijn.
  • Filter
   Het filter in de vaatwasser moet regelmatig schoongemaakt worden om de achtergebleven etensresten eruit te halen. Bekijk of je het filter gemakkelijk uit de vaatwasser haalt en terugplaatst.
  • Sproeiarmen
   Sproeiarmen moeten regelmatig worden schoongemaakt. Het is handig als je de sproeiarmen uit het apparaat kunt halen.
  • Bestekkorf of besteklade
   Kies voor de optie die jij het handigst vindt. Bij een besteklade hoef je minder te bukken en een bestekkorf verplaats je makkelijk.

  Bovenstaande punten vind je ook terug in de vaatwasservergelijker. Je ziet daar ook of je de vaatwasser makkelijk kunt in- en uitruimen.

Test vaatwassers

illust-dossier-probleem-community
Community

Stel je vraag

Vertoont je vaatwasser kuren? Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Stel hier je vragen en deel je kennis met de Community.

We zijn de topics aan het ophalen...