icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Vaatwasser kopen: waar let je op?

Vaatwassers zijn er in verschillende soorten en maten. Met onderstaande tips kies je het apparaat wat het best past bij jouw wensen.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
Waar let je op in de winkel?

2
Soort vaatwasser

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type- Volledig intergreed

  Volledig geïntegreerd

  Deze inbouwvaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de binnenzijde waardoor het van buitenaf uit het zicht verdwijnt. Dit type inbouwvaatwasser heet ook wel 'volledig geïntegreerd'.

  Lees meer over inbouwvaatwassers

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type- Half intergreed

  Half geïntegreerd

  Deze inbouwvaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de buitenkant van de deur. Dit type wordt ook wel 'geïntegreerd', 'integreerbaar' of 'half integreerbaar' genoemd.

  Lees meer over inbouwvaatwassers

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type- Vrijstaand

  Vrijstaand

  Een vrijstaande vaatwasser staat geheel los en heeft een afgewerkte buitenkant, voornamelijk wit of RVS-kleurig.

  Lees meer over vrijstaande vaatwassers

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type-Onderbouw

  Onderbouw

  Een onderbouwvaatwasser heeft een eigen deur zoals een vrijstaande vaatwasser, maar geen bovenblad. Je bouwt hem onder het aanrechtblad in.

  Lees meer over onderbouwvaatwassers

3
Afmetingen van de vaatwasser

Vaatwassers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Kies het formaat wat het beste in je keuken past, afgestemd op de hoeveelheid vaat in je huishouden.

Een standaardformaat vaatwasser is zo’n 80-85 cm hoog en 60 cm breed. Dit formaat is geschikt voor zo’n 12 tot 15 couverts.

Maar je kunt ook kiezen voor een smalle vaatwasser van zo’n 45 cm breed. Hierin past uiteraard minder vaat. Ook zijn er minivaatwassers met het formaat van een oven. Smalle vaatwassers en minivaatwassers kunnen vrij staan of worden ingebouwd. Een vaatwasbeurt met een kleinere vaatwasser kost minder water en energie, maar per hoeveelheid schone vaat is een standaardformaat relatief het zuinigst.

Als je een hoger aanrechtblad hebt, dan is een hoge vaatwasser een goede optie. Hiervan is de binnenruimte hoger, waardoor de keukenplint gewoon kan worden doorgetrokken en de vaatwasser strak onder het blad kan worden ingebouwd. 

Lees meer over afmetingen van vaatwassers

vaatwassers-koopadvies-afmetingen2

4
Merk en model

Er zijn honderden verschillende vaatwassers te koop, van tientallen merken. Bosch en Siemens zijn verreweg de meest populaire vaatwassermerken. Consumenten zijn het meest tevreden over een vaatwasser van Miele. 

Toch loont het om niet alleen naar het merk, maar ook naar het specifieke model te kijken. Per merk kun je vaak kiezen uit een breed assortiment. Ook kunnen prestaties en prijzen van verschillende modellen sterk verschillen. Soms kun je een vergelijkbaar model vinden voor een veel lagere prijs. 

Lees meer over merken en modellen van vaatwassers of het merktevredenheidsonderzoek vaatwassers

vaatwassers-koopadvies-merken-trans

5
Prijs van de vaatwasser

Gemiddeld geven we zo’n €650 uit aan een vaatwasser, maar prijzen lopen uiteen van €250 tot €1300. Vrijstaande vaatwassers zijn goedkoper dan inbouwvaatwassers. Minivaatwasers zijn het goedkoopst.

Let op het specifieke model! Soms is hetzelfde model van een ander merk een stuk goedkoper. Of is er een goedkoper, vergelijkbaar model te koop. Ook de winkelprijzen kunnen sterk verschillen. Even shoppen loont.

Lees meer over een goedkope vaatwasser

Koopadvies 3 kies het juiste model

6
Zuinige vaatwasser

Vaatwassers worden steeds zuiniger. Ze gebruiken steeds minder water en energie. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee.

Zuinigste vaatwassers

Een vaatwasser met een standaardformaat is relatief het zuinigst. Vaatwassers met een warmwateraansluiting zijn meestal financieel (nog) niet rendabel.  

Verbruik over de levensduur

Met een zuinige vaatwasser kun je over de hele levensduur van de vaatwasser soms wel €400 besparen ten opzichte van de minst zuinige. We testen het energie- en waterverbruik en berekenen een indicatie van de totale kosten over 8 jaar. Kijk hiervoor in de vaatwasservergelijker.

Energielabel

In de winkel kun je energielabels van vaatwassers onderling vergelijken. Let op! Energielabel A is het minst zuinig. Ook staat het jaarlijkse energie- en waterverbruik van het ecoprogramma aangegeven.

Lees meer over een zuinige vaatwasser

Vaatwassers-Koopadvies-EnergieLabel

7
Vaatwasprogramma's

De meeste afwasmachines hebben 4 tot 6 programma’s, variërend in temperatuur, duur en waterverbruik. Het is handig voor de aankoop te bedenken welke programma's in je huishouden van pas kunnen komen. 

 • Automatisch/normaal vaatwasprogramma
  Een automatisch/normaal programma is geschikt voor de dagelijkse vaat. Een automatisch programma past zich aan de vieze vaat aan.
 • Ecoprogramma
  Met het ecoprogramma kun je vaak ook prima uit de voeten voor de dagelijkse vaat en bespaar je water en energie.
 • Intensief of kort vaatwasprogramma
  Voor de heel vuile vaat is een intensief programma handig. Dit verbruikt meer water en energie. Voor een snelle spoelbeurt komt een kort programma goed van pas. Dit verbruikt vaak ook meer energie en maakt de vaat niet altijd volledig droog. 
 • Handige opties
  Naast programma's zijn er ook verschillende opties. Zo kan een optie voor halve belading handig zijn als je minder vaat in de vaatwasser hebt. Uitgestelde start maakt het mogelijk dat je hem op een ander tijdstip laat draaien. 

Lees meer over vaatwasprogramma’s en opties

Vaatwassers-Koopadvies-programma's

8
Let op gebruiksvriendelijkheid

 • Niet elke vaatwasser is even gebruiksvriendelijk ontworpen. Let voor je aankoop op onderstaande punten.

  • Stevigheid
   De vaat moet stevig in de vaatwasser staan. Test in de winkel of de rekken stevig zijn en of ze gemakkelijk in hoogte te verstellen zijn.
  • Filter
   Het filter in de vaatwasser moet regelmatig schoongemaakt worden om de achtergebleven etensresten eruit te halen. Bekijk of je het filter gemakkelijk uit de vaatwasser haalt en terugplaatst.
  • Sproeiarmen
   Sproeiarmen moeten regelmatig worden schoongemaakt. Het is handig als je de sproeiarmen uit het apparaat kunt halen.
  • Bestekkorf of besteklade
   Beide opties zijn prima voor schoon bestek. Dus kies voor de optie die jij het handigst vindt. Bij een besteklade hoef je minder te bukken en een bestekkorf verplaats je makkelijk.

  Verschillende aspecten van gebruiksgemak vind je terug in de vaatwasservergelijker. Je ziet daar ook of je de vaatwasser makkelijk kunt in- en uitruimen. 

Test vaatwassers

CB-Community-Banner-blue.jpg

Hulp nodig of vragen?

Vertoont je vaatwasser kuren? Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Praat mee op het forum en deel je kennis.

Bekijk het forum