! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Vaatwasser kopen: waar let je op?

Vaatwassers zien er aan de buitenkant grotendeels hetzelfde uit. Toch zijn er verschillen: in afmeting, capaciteit, mogelijkheden, gebruiksgemak, prestaties. Met onderstaande tips kies je de vaatwasser die het best past bij jouw wensen.

Elles van Steijn
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden


1
Waar let je op in de winkel?

2
Afmetingen en aantal couverts

Een standaardformaat vaatwasser is zo’n 80-85 cm hoog en 60 cm breed. In deze vaatwasser passen zo’n 12 tot 15 couverts.

Je kunt ook kiezen voor een kleine vaatwasser. Dit is handig voor een klein huishouden van 1 a 2 personen. Of als je niet veel plek hebt. Er zijn 2 soorten:

 • De smalle vaatwasser is zo'n 45 cm breed en geschikt 9 - 10 couverts.
 • De minivaatwasser is plat en breed en geschikt voor 6 couverts. Deze kun je bijvoorbeeld op het aanrecht zetten. 

Als je een hoger aanrechtblad hebt, dan is een hoge vaatwasser een optie. Deze sluit beter aan bij hoge keukenkastjes. De vaatwasser heeft een hogere binnenruimte, waardoor hogere vaat er beter inpast. 

Lees meer over:
Afmetingen van vaatwassers

vaatwassers-koopadvies-afmetingen2

3
Inbouw of vrijstaand

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type- Volledig intergreed

  Volledig geïntegreerd

  Deze inbouwvaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de binnenzijde waardoor het uit het zicht verdwijnt. Dit type inbouwvaatwasser heet ook wel 'volledig integreerbaar'.

  Lees meer over:
  Inbouwvaatwassers

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type- Half intergreed

  Half geïntegreerd

  Deze inbouwvaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de buitenkant van de deur. Dit type wordt ook wel 'geïntegreerd', 'integreerbaar' of 'half integreerbaar' genoemd.

  Lees meer over:
  Inbouwvaatwassers

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type- Vrijstaand

  Vrijstaand

  Een vrijstaande vaatwasser staat geheel los en heeft een afgewerkte buitenkant, meestal wit of RVS-kleurig.

  Lees meer over:
  Vrijstaande vaatwassers

 • Vaatwassers-Koopadvies-Type-Onderbouw

  Onderbouw

  Een onderbouwvaatwasser heeft een eigen deur zoals een vrijstaande vaatwasser, maar geen bovenblad. Je bouwt hem onder het aanrechtblad in.

  Lees meer over:
  Onderbouwvaatwassers

4
Zuinige vaatwasser

Zuinigste vaatwassers

Een vaatwasser met een standaard formaat, geschikt voor 12 - 14 couverts, is het zuinigst. Heb je niet zoveel vaat om een standaard formaat vol te krijgen dan kun je beter kiezen voor een kleinere vaatwasser.

Energielabel

In de winkel kun je de energielabels van vaatwassers onderling vergelijken. Dit label is doorgaans gebaseerd op het ecoprogramma. Energieklasse A+++ is het zuinigst. Ook staat het jaarlijkse energie- en waterverbruik aangegeven.

Vanaf maart 2021 geldt een nieuw energielabel. Klassen A+ t/m A+++ zullen dan vervallen. De vaatwassers worden opnieuw ingedeeld in klassen G tot A. Tot die tijd hebben een aantal vaatwassers twee labels, het oude en het nieuwe.

Kosten voor verbruik

Met een zuinige vaatwasser kun je flink besparen. Een zuinig hoofdprogramma scheelt jaarlijks zo'n €30 ten opzichte van een onzuinige. Vergelijk de kosten voor energie- en waterverbruik in de vaatwasservergelijker

Hotfill bij vaatwassers

Bij een vaatwasser kun je kiezen voor gedeeltelijke hotfill. Je sluit de machine dan aan op de koud- en warmwaterkraan. Dit kan wel wat milieubesparing opleveren, maar is alleen financieel rendabel in combinatie met een zonneboiler

Lees meer over:
Een zuinige vaatwasser

Vaatwassers-Koopadvies-EnergieLabel

5
Vaatwasprogramma's

De meeste afwasmachines hebben 4 tot 6 programma’s, variërend in temperatuur, duur en energie- en waterverbruik. Het is handig voor de aankoop te bedenken welke programma's in je huishouden van pas kunnen komen. 

 • Een automatisch/normaal programma is geschikt voor de dagelijkse vaat. Een automatisch programma past zich aan aan hoe vies de vaat is.
 • Met het ecoprogramma kun je vaak ook prima uit de voeten voor de dagelijkse vaat en bespaar je water en energie. Het duurt wel lang.
 • Voor de heel vuile vaat is een intensief programma handig. Dit verbruikt meer water en energie. 
 • Een kort programma komt goed van pas voor een snelle spoelbeurt. Dit verbruikt vaak meer energie en de vaat wordt niet altijd volledig droog. 
 • Naast programma's zijn er ook verschillende opties. Zo kan een optie voor halve belading handig zijn als je minder vaat in de vaatwasser hebt. Met een uitgestelde start kun je de vaatwasser op een timer zetten. 

Lees meer over: 
Vaatwasprogramma’s en opties

Vaatwassers-Koopadvies-programma's

6
Prijs van de vaatwasser

Gemiddeld geven we zo’n €650 uit aan een vaatwasser, maar prijzen lopen uiteen van €250 tot €1500. Vrijstaande vaatwassers zijn goedkoper dan inbouwvaatwassers. Minivaatwasers zijn het goedkoopst.

Door goed rond te kijken kun je kosten besparen. Winkelprijzen kunnen behoorlijk verschillen. Soms verkoopt een fabrikant een vergelijkbaar model goedkoper onder een andere merknaam. En er zijn vaak meerdere versies van een model te koop, met bijvoorbeeld minder programma's is een model dan goedkoper. Even shoppen loont.

In plaats van kopen kun je ook een vaatwasser huren. Dat biedt gemak, maar je bent op termijn een stuk duurder uit.

Lees meer over:
Een goedkope vaatwasser

Huren een alternatief voor kopen?

Koopadvies 3 kies het juiste model

7
Merk en model

Er zijn honderden verschillende vaatwassers te koop, van tientallen merken. Bosch en Siemens zijn verreweg de meest populaire vaatwassermerken. Consumenten zijn het meest tevreden over een vaatwasser van Miele

Binnen een merk zijn er vaak diverse series, in verschillende prijsklassen. Een duurder model kan uit betere materialen bestaan en meer mogelijkheden hebben. 

Lees meer over: 
Merken en modellen van vaatwassers
Merktevredenheidsonderzoek vaatwassers

vaatwassers-koopadvies-merken-trans

8
Keuzehulp vaatwassers

Benieuwd welke vaatwasser het beste bij je past? Met onze keuzehulp kies je in een paar stappen de juiste vaatwasser.

Help mij kiezen

Test vaatwassers

Hulp nodig of vragen?

Vertoont je vaatwasser kuren? Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Praat mee op het forum en deel je kennis.

 

Bekijk het forum